Митці Сумщини: часи Руїни у сфері культури минають

Блоги, Роман Петренко
13 ноября 2011 в 12:53
Сумська область поступово починає виходити на всеукраїнський та міжнародний рівень мистецького життя. Таку думку висловили відомі регіональні діячі культури в ході засідання обласного прес-клубу, присвяченого майбутньому театральної Сумщини.


«Згадаймо, яких втрат понесла культура Сумщини протягом останніх 20 років, - зазначає головний режисер Сумського обласного театру для дітей та юнацтва Анатолій Мартюшов. – У 90-ті роки було втрачено ціле покоління дітей, нині вже дорослих, і сьогодні ми повною мірою відчуваємо результати цього. Якщо говорити про ТЮЗ, то тоді робилося все, аби театру не стало. Унікальну будівлю свідомо доводили до аварійного стану, аби передати потім декому «в подарунок». Слава Богу, відстояли. Під час минулорічної «Золотої валізи» Юрій Чмирь сказав: дитячий театр має сяяти, як казка, як Пасхальне яєчко! Знайшов кошти. Вдалося повністю вирішити питання аварійності, реконструкції, оновлення театру. Дуже важливо, що ту, страшну сторінку, ми перегорнули, бо без ТЮЗу юним сумчанам було би, м’яко кажучи, дуже незатишно».


Голова обласної організації Національної спілки художників України Іван Гапотченко каже, що інвестиції в культуру надзвичайно важливі для Сумщини: «Мистецтво, зазвичай, не буває прибутковим. Але ми маємо розуміти, що, коли суспільство, особливо підростаюче покоління, може задовольнити свої мистецькі потреби, інтереси, то і перспективи промисловості, економіки, інших сфер будуть кращими. Тому для нашої області дуже важливо вкладати кошти в театральне, образотворче мистецтво, освіту, медицину і здоров я».


Відродження сумського дитячого театру дає і нові можливості для розвитку мистецької галузі Сумщини. «Раніше ми ставили прекрасні лялькові спектаклі, - говорить Анатолій Мартюшов. – Протягом останніх 20 років ця можливість була втрачена, бо штат наших працівників скоротився з 44 до 32 людей. Але якщо б вдалося залучити на роботу лялькових майстрів – ці постановки можна відновити на радість маленьким сумчанам. Крім того, зараз ми опрацьовуємо можливість проводити в стінах театру і виставки образотворчого мистецтва, бо площ лише муніципальної галереї не вистачає».


Учасники прес-клубу зійшлися на думці, що системна підтримка культурно-мистецької галузі в регіоні має бути продовжна. Одним із додаткових шляхів фінансування нових постановок, гастрольної діяльності могло б стати створення відповідного благодійного фонду і залучення меценатів. «Сьогодні квиток на виставу коштує 10 гривень, і я проти того, аби робити їх дорожчими, - зазначає головний режисер ТЮЗу. – Бо краще в залі буде два глядачі з квитками по 10 гривень, ніж один – за 20. Але, водночас, ми маємо самі заробляти на оформлення вистав, адже всі чекають від нового театру, що форма відповідатиме змісту. І ці очікування треба виправдати».


Планується також, що Сумський дитячий театр згодом має отримати і власну назву, як це прийнято у мистецькому світі. Серед варіантів називалося повернення до відомої історичної назви «Арлекін», або Сумський Театр на Покровській.

-1
Комментариев
2
Просмотров
1968
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

Не можу не написати на тему де голова Сумської ОДА взяв кошти на ремонт театру. Цитата із пояснювальної записки до бюджету 2011 року одного з районів:«В зв'язку із недостатністю контрольного показника планується зменшення вартості діто - дня харчування учнів 1-4 класів, дітей - сиріт та дітей з малозабезпечених сімей з 4,20 грн. до 3,50 грн. Зменшено ліміти на всі види енергоносіїв порівняно з уточненим лімітом на 2010 рік». Виходить сироти скинулися. Завтра матеріал повішу на ВСІСУМИ повністю.

Роман Петренко пише: "Під час минулорічної «Золотої валізи» Юрій Чмирь сказав: дитячий театр має сяяти, як казка, як Пасхальне яєчко!"
А Юрій Павлович знає чим яєчко відрізняється від яйця?