Вони лише відходять у вічність...

Блоги, Геннадій Іванущенко
05 августа 2011 в 17:08
"Герої не вмирають..." Це про них: представників минулих епох і теперішніх.
Хтось заперечить: «Та який нині героїзм і подвиг?! Максимум – подвижництво». Можливо й так. Але платять за нього й досі життям...
Бо ставки, як і раніш великі: «бути чи не бути Україні?» Десь гримлять постріли, їдуть танки, падають бомби на мирні села. Це не у нас.
У нас по-іншому. В одній недавній розмові згадали друзів, які пішли з життя молодими і у розквіті сил. Пішли по-різному: когось знайшли мертвим, комусь «організували» автокатастрофу чи підсипали порошку всюдисущі руки «невидимого фронту». І всі були не просто патріотами, а реальними чи потенційними лідерами, організаторами націоналістичного руху. Одному з них – Івану Гавдиді http://www.ukrnationalism.org.ua/user/video/gavdyda/index.htm належить наведений нижче виступ, знайдений серед документів Української Інформаційної Служби в Лондоні.
Виступ присвячений Степану Бандері, вбитому агентом КГБ СССР 15 жовтня 1959 р.
2 серпня 2011 року, Вищий адміністративний суд спробував убити його вдруге.
Знову безуспішно.

Додаток 1

Виступ на 40-й річниці з дня вбивства
Провідника ОУН сл. п. Степана Бандери

Всечесні отці! Дорогі подруги і друзі!

Я маю високу честь на цьому святому місці, місці вічного спокою Провідника української нації сказати декілька слів від імені молодшої генерації українських націоналістів.
Степан Бандера! В історії людства дуже мало було людей, що давали назву епохам, в яких вони жили, ще менше було людей, які давали назву народові, що їх породив і тільки генії давали назву і епосі, в яку вони жили, і народові, що їх породив. Степан Бандера! Бандерівщина! Віха української історії, яка триває ще й досі. Вояки УПА йшли в бій з словами: «Бандера шлях до волі нам покаже.» Українців, яких вивозили в Сибір за «непослух» московській імперії, вивозили як бандерівців. А варто було ще кілька років назад заговорити українською мовою в східних чи навіть центральних областях України, як Ви зразу отримували назву – бандерівець. Зрештою, незалежність України у 90-х роках ми теж виборювали як бандерівці. Бандерівці! Чи це якийсь ярлик, чи це слово-клич, що дає наснаги нам, українцям і ще й досі навіює страх на наших ворогів. Бандерівці! Ми всі українці – бандерівці. І тому сьогодні бандерівці всього світу віддають шану Провіднику.
Провіднику! Вже розвалилася совєцька і валиться російська імперія, проти якої Ти боровся, але Твої побратими по боротьбі, вояки ОУН-УПА ще й досі невизнані як борці за волю України.
Провіднику! Твоїм іменем називають вулиці міст, Тобі ставлять пам’ятники, відкривають музеї.
Провіднику! До Твоїх геніальних праць ми звертаємось як до останньої інстанції, шукаючи в них виходу з різних ситуацій.
Провіднику! Ти навіки ввійшов в історію України і якими нікчемними виглядають в порівнянні з Тобою Твої вбивці.
Провіднику! Як нам на сучасному етапі творення і розбудови української держави Тебе бракує!
Провіднику! Вічна слава Тобі!
Герої не вмирають, вони лише відходять у вічність, залишаючи після себе справи, послідовників, ідеї.
Ідеї Твої, Провіднику – безсмертні. Справи Твої уже давно стали справами великої когорти українців і кличуть у свої ряди все нових борців
Провіднику! Ми приречені збудувати міцну, сильну, багату українську державу, про яку Ти мріяв і за яку боровся. Ми завжди пам’ятатимемо Тебе.
Слава Степану Бандері! Слава борцям, що полягли в боротьбі за незалежність України.

16 жовтня 1999 р. Іван Гавдида

Відео: http://vimeo.com/16755658 
 
-1
Комментариев
0
Просмотров
2212
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.