Про Чмиря, Царя та принципи державної служби

Блоги, Геннадій Іванущенко
16 июня 2012 в 01:55
Ініціатива Голови Сумської облдержадміністрації Юрія Чмиря щодо повернення прапора Сумського кадетського корпусу “бродить по Європі”.
“Сьогодні ми є свідками історичної події – першого за часів незалежної України випуску сумських кадетів. Завдяки підтримці Президента Віктора ЯНУКОВИЧА ми повернули історичну справедливість, відродили традиції військово-патріотичного виховання молоді в регіоні”, – наголосив, звертаючись до ліцеїстів, губернатор області Юрій ЧМИРЬ.
Він запевнив присутніх, що влада докладе максимум зусиль, аби до 110-річчя “Кадетського корпусу” повернути його реліквію – прапор закладу, що нині перебуває у Сполучених Штатах Америки” – повідомляється в Прес-релізі Сумської ОДА від 14.05.2011 року.
Отже, керівник області (якого офіційно чомусь обзивають “губернатором”) вважає, що повернення прапора має стати запорукою військово-патріотичного виховання. Непогано… Вже і сумське духовенство (здогадайтесь, якої конфесії!?) вирішило допомогти у цій святій справі. А заступник голови ОДА І. Яговдик (той самий, який хоче заборонити патріотичні табори української молоді) навіть повідомив про бажання свого шефа “за необхідності виривати його зубами.”
Мабуть, це якийсь особливий, універсальний і незрозумілий нам – простим смертним, патріотизм, що його так ревно культивуватимуть сумські високопосадовці… То ж як виглядає прапор, на якому виховуватимуть патріотизм у майбутніх захисників України? Відповідь на це питання дає один з багатьох його описів у брошурі С. Кремера “Сумскій кадетскій корпусь [1900-1950]”, виданій в еміграції:
“Наше знамя
Родное знамя снова сь нами
Нерукотворный ликь Христа
Сь Его печальными очами
Глядить на нась… И как чиста
Должна быть совьсть у кадетовь
Что стягь священный наш спасли
И для грядущихь поколеній
Его на славу сберегли…
На немь – родной Орель Двуглавый
И вензель нашего Царя –

Сіяють вьчною красою
Какь солнца яркаго заря…”
(С. 18.)
Отже, двоголовий російський імперський орел має стати “роднымь” для наших юнаків, які завтра служитимуть і на Хуторі Михайлівському і на Тузлі¸ охоронятимуть маяки в Криму…
Мабуть не тільки цей символ, а й згадка про царя так надихнули Юрія Павловича, що він зовсім забув про те, що є не “самодержцем всея области”, а всього-на-всього державним службовцем Української держави. Та що, між іншим, Стаття 3 Закону України про державну службу визначає принципи державної служби, і серед них такі:
- патріотизм та служіння Українському народу;
- політична неупередженість;
- персональна відповідальність державного службовця
Ось цей останній принцип, як наслідок грубого порушення двох попередніх і має стати предметом запитів до чиновника, котрий забув (?) – якій державі служить.
1
Комментариев
0
Просмотров
1768
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.