5 фільмів, що допоможуть вивчити історію України

СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ
СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ 21 января 2021 в 12:14
                                                                                На допомогу вчителю

     Кожному вчителю відомо,  як іноді складно викладати матеріал сучасним учням. Вони швидко втомлюються, не можуть зосередитись… Але вихід є!  Кліпове мислення потребує своїх методів. Газета «Історія України» пропонує добірку фільмів, які за декілька годин занурять в історичні події так, ніби ви самі їх проживали.

     «Людина з кіноапаратом», 1929 рік. Режисер Дзиґа Вертов та оператор Михайло Кауфман повністю відмовились від сценарію задля того, щоб досягти ефекту «чистої передачі життя» у своєму німому фільмі. Стрічка про день із життя великого міста стала справжнім документом епохи. У ній можна побачити вулиці, транспорт та людей Києва, Одеси та Харкова початку ХХ століття.

     «Легенда про княгиню Ольгу», 1983 рік. У стрічці представлено погляд режесера Юрія Іллєнка на помсту Ольги древлянам за вбивство її чоловіка Ігоря. Спираючись на літописи та перекази, автор фільму все ж таки вважає, що історія про спалення Іскоростеню голубами – це передусім красива поетична легенда.

     «Голод 33», 1991 рік. Це перший фільм про Голодомор 1932 – 1933 рр. Стрічку знято за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь». У картині показано життя звичайної селянської родини, що намагається вижити під час голоду.

     «Війна. Український рахунок», 2002 рік. У своєму 9-серійному документальному  фільмі про Україну у Другій світовій війні режисер Сергій Буковський використав велику кількість кінохронік воєнних і повоєнних років, а також свідчення очевидців, часто дуже суперечливих. 

     «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939 – 1941», 2010 рік. У документальній стрічці про Галичину напередодні та в перші роки Другої світової війни використано архівну хроніку та інтерв’ю з очевидцями репресивних подій під час та після вторгнення радянських військ на Західну Україну, яка на той час входила до складу Польщі.

     Перегляд цих фільмів допоможе учням з цікавістю засвоювати матеріал та ефективно систематизувати та узагальнювати отримані знання. В статті даються посилання на електронні адреси цих фільмів в мережі Інтернет.

     5 фільмів, що допоможуть вивчити історію України// Історія України. – 2020. – №11-12. – С. 100 – 101.


Лугина Ніна, пров. бібліотекар
Сумська ОУНБ


 
2
Комментариев
0
Просмотров
2170
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.