Нотатки до обласного свята «Будуємо разом нову Сумщину»

Блоги, Олег Медуниця
14 ноября 2011 в 12:48
Я довго шукав бодай якихось згадувань про «супер-свято» 11 листопада у планах роботи Сумської ОДА на поточний рік та плах роботи на квартал.

Звичайно, у жодних чиновницьких планах я так і не знайшов заходу під умовною назвою «Річниця реалізації Стратегії розвитку «Нова Сумщина-2015». Утім, це не завадило облдержадміністрації майже у повному складі, включаючи рядових співробітників (для масовки), у робочий день бути присутніми у залі театру Щепкіна.

Про спонтанність цього «свята» свідчила й інформація від представників районних адміністрацій, яких скликали у майже пожежному порядку. Райони прибули завчасно. Щоправда, деякі райони приїхали на шкільних автобусах (а чого б і ні, нормальний транспорт). Діти, я так розумію, в цей день поверталися додому пішки. Так би мовити, «по першому сніжку».

Про «атмосферу щастя», яка панувала у театрі Щепкіна, можна прочитати тут. Але, особисто мені шоу під назвою «Річниця реалізації Стратегії «Нова Сумщина-2015» навіює зовсім не святковий настій. Гадаю, що треба бути чесним і називати речі своїми іменами, а отже додавати префікси «псевдо», коли мова йде про досягнення.

Епізод 1-й – Псевдореформування медицини

Читаю сайт партії регіонів «Сумыинфо» і ріже око текст цього повідомлення: «…Покупку (медичне устаткування – лапароскоп) главному врачу Кролевецкой центральной больницы вручил глава областной государственной администрации Юрий Чмырь. «Данное приобретение стало результатом совместной работы власти и инвесторов – это хороший пример социальной ответственности, – говорит Юрий Чмырь. – Сегодня в области началась реформа медицинской сферы».

А от «Вісник державних закупівель» стверджує, що це не соціальна відповідальність інвесторів та реформи від Юрія Павловича, а результат тендерних торгів на закупівлю лапароскопу, організованих та проведених Кролевецькою центральною районною лікарнею. За результатами цих торгів, Кролевецька ЦРЛ придбала даний лапароскоп у ТОВ Фірма «Контакт» майже за 270 тисяч гривень бюджетних грошей. Але, за логікою чиновників, чомусь вручити апарат має саме голова ОДА і повідомити усім про якусь соціальну відповідальність інвесторів.

Більше того, з відкритих джерел відомо, що на ці тендерні торги до конкурсної комісії Кролевецької ЦРЛ виходило Харківське ТОВ «Ендомедіум-Україна» і пропонувало затребуване медичне устаткування за 217 тисяч гривень. Але… сталося як сталося – перемогла Фірма «Контакт» і 270 тисяч. Врешті-решт, Чмирю нема різниці, який лапароскоп вручати, і скільки він коштує. Головне – перерізати стрічечку, причепити табличку «…у рамках Стратегії-2015» і перед телекамерами «відтанцювати».

Взагалі, голова Сумської ОДА сказав (дослівно за даними того ж «Сумыинфо»): «Нужно заботиться о районных больницах». Тут заперечень нема, звичайно ж треба. Особливо треба перейматися наслідками такої «заботи», яку влада організувала в перший рік реалізації своєї Стратегії. Адже, у той час, коли сотні мільйонів гривень витрачаються на будівництво мало кому потрібних психдиспансерів, задовольняти реальні потреби хворих на Сумщині влада не поспішає.

Для ілюстрації турботи діючої влади про медичну галузь навожу цитату з пояснювальної записки до бюджету-2011 того ж Кролевецького району: «Планова вартість ліжко/дня по медикаментах на 2011 рік запланована на рівні 5,69 грн. Фактична вартість одного ліжко/дня за 9 місяців 2010 року складає 8,73 грн.». Є ще одна цитата: «Планова вартість ліжко/дня по харчуванню на 2011 рік запланована на рівні 4,44 грн. Фактична вартість одного ліжко/дня за 9 місяців 2010 року складає 4,95 грн.». Для наочності, у пояснювальній записці навіть наведено Таблицю 3. Взято тут(Про всяк випадок, документи я скопіював).

Таблиця 3

Показники Фактичні показники по ЦРЛ за 9 міс 2010 р. Фактичні показники по районних установах області
за 9 міс 2010
Проект бюджету на 2011 рік Відхилення
Вартість л/дня по медикаментах 8,73 7,21  5,69 -3,04
Вартість л/дня по харчуванню 4,95 4,61 4,44 -0,51

Ось такі у нашої влади медичні реформи.

Епізод 2-й – Псевдореформування освіти

Можливо, в освіті кращі справи ніж у медицині? Напевно, кращі, адже на останній сесії депутати Сумської обласної ради навіть перерозподілили зекономлені в освіті кошти. Не буду детально описувати яким чином ці кошти були зекономлені, наведу лише ще один промовистий факт. Знову витяг із бюджетного документу: «У зв’язку з недостатністю контрольного показника планується зменшення вартості діто-дня харчування учнів 1-4 класів, дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей з 4,20 грн. до 3,50 грн. Зменшено ліміти на всі види енергоносіїв порівняно з уточненим лімітом на 2010 рік». (Табличку про те на скільки зменшили харчування сиріт показувати? Раптом що, я теж скопіював).

І економія відбувається при тому, що ціни на більшість продуктів харчування та енергоносії зросли. Отже, дітям менше калорій, менше тепла у школах і дитячих садочках…

Підсумки

Ну що ж, справді є гарний привід «посвяткувати»! Цікаво, царь Віктор Межигірський знає, що «боярє» на місцях витворяють? Принаймні, у перший рік власних «стратегій» і «реформ».

1
Комментариев
7
Просмотров
2778
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

Одне невеличке питання до автора:
Ми вже доживаємо 2011-й рік, вже давно прийняті навіть звіти про виконання бюджету на 2011-й рік за І півріччя, тож чому ви порівнюєте все з проектом бюджету на 2011-й рік? Адже можна було б цілком порівнювати або повноцінні бюджети 2010-2011, або звіти за виконання І півріччя 2010-го з І півріччям 2011-го?
Адже цілком справедливим було б порівнювати рівнозначні за статусом документи. Тим паче, що вони є в наявності.

Я порівнюю не з проектом бюджету на 2011 рік, а саме з бюджетом, тобто з діючим документом. Хоча справді проекти рішень і рішення в т.ч і бюджетні у нас майже не відрізняються.
Я так розумію, що ви натякаєте на те, що протягом року згадані мною бюджетні статті можуть поповнюватись. Можуть. Проте не поповнюються. Кошти спрямовуються на капітальні (відкатні) статті видатків. Більше того в галузях освіти та охорони виникає "економія". Як на мене адміністративно-планового характеру, яку перерозподіляють знову ж на капітальні видатки. Кошти ж зароблені від перевиконання бюджетів незначні і по кінцю року такого перевиконання може не бути взагалі або буде не більше 3 відсотків.

До тогож капітальні вкладення мають працювати в т.ч на економію бюджетних коштів. Наприклад слід переводити котельні бюджетних установ на тверде паливо, відєднуватися від централізованих мереж опалення, проводить утеплення бюджетних приміщень. Натомість строять і відкривають те що потім треба буде і утримувати коштом платників податків.

Цитата:
Я порівнюю не з проектом бюджету на 2011 рік, а саме з бюджетом, тобто з діючим документом.

Але ж за вашим посиланням відкривається документ з назвою:
"Пояснювальна записка до проекту районного бюджету на 2011 рік"
У вашій таблиці графа називається:
"Проект бюджету на 2011 рік"
Я не проти ваших викладок і не стверджую, що життя покращується. Я просто не можу зрозуміти: ви проводите порівняльний аналіз, то чому б не взяти рівнозначні документи? Якщо проекти, то порівнювати проект з проектом, якщо звіти - то звіт зі звітом. Тоді буде менше поле для маневру заперечення. В даному ж ракурсі ваші опоненти можуть звинуватити вас у маніпуляції та підтасовці фактів. Навіщо давати їм таку можливість?

Розділ сайту називається "Бюджет", підрозділ називається "ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА ДО РАЙОННОГО БЮДЖЕТУ НА 2011 РІК". Документ відкривається "Проект". Ви праві. Пояснюю це виключно лінощами працівників, які не зняли слово "проект". Перевірив на вскидку ще пару сайтів РДА там те саме. Тому порівнюю я вірно бюджет з бюджетом. Рішення про виконання бюджетів вже є за 9 місяців. Порівнювати їх можна і треба. Проте в такі деталі - як, скільки витрачено на одну дитину на харчування чи на ліки на одного хворого, в рішеннях про виконання бюджетів за 9 місяців НЕМАЄ. Немає цифр немає, що порівнювати.

Цитата:
Цитата:

Я довго шукав

Знали б американські платники податків, на кошти котрих ви живете, куди йдуть їх кошти. Бо такі "пошуки" навіть грантоїдством вже не назвеш )).

Я вже втомлююсь повторювати що не я ні моя сімя не живе на кошти американських, ізраїльських, російсських та інш. платників податків. А живем ми просто і весело - жебрацтвом і пограбунком.

Цитата:
1. весь психдиспансер та діагностичний центр в м.Суми обійшовся біля 80 мільйонів. (це ніяк не сотні))). Фактично реанімоване будівництво, яке за вашої участі збирались розбирати на будівельні матеріали (згадали своє першезамство?).

Не було у мене в трудовій першозамства, як сподіваюсь і вас. Тепер про психдиспансер Поки ви лижете жопу тому кому лижете. Той кому ви лижете провів тендер, місяць тому, на 95 мільйонів. Не гугліть, дивіться одразу вісник державних закупівель. Процедура називається "закупівля у одного замовника". У одного НА 95 МІЛЬЙОНІВ.

Цитата:
2. "мало кому потрібних" - можливо тоді і на інші хвороби не треба виділяти коштів. Типове: це мене не торкнулось: ВІЧ, діабет, рак і т.п. Коли здоровий - "мало кому потрібне". Здається ви забули сотні мільйонів гривень в Діагностичний центр в Сумах, Діагностичний центр в Шостці, Центральну районну лікарню в Охтирці, пологовий будинок в м.Суми - в вашій логіці це також не реальна потреба...

Реальна потреба описана у програмі соцеконом розвитку області. А всі ці обєкти які ви назвали виникали спонтано і виключно під потребу спрямування бюджетних потоків. Якщо говорити про реформу медицини то її напрями визначені в спеціальному законі він називається так: "Про порядок проведення реформування системи
охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській,
Донецькій областях та м. Києві". І гроші в сумській області витрачаються у протилежному ніж визначено законом напрямку.

Цитата:
На всяк випадок: "Пояснювальна записка
до проекту районного бюджету на 2011 рік"це не прийнятий бюджет та інша супровідна документація за рік. Робити висновки з такого документу і смішно, і грішно))

Видаліть блог, не соромтесь.

Це документ який роздається депутатам рад і пояснює цифри написані у бюджеті. Там є повна відповідність. Якщо є невідповідність то є і відповідальність. Це самий конкретний документ з якого і необхідно робити висновки.
А якщо вам свербить мій блог читайте сайт партії районів, і не партесь

Цитата:
Я довго шукав

Знали б американські платники податків, на кошти котрих ви живете, куди йдуть їх кошти. Бо такі "пошуки" навіть грантоїдством вже не назвеш )).

Вас погубив популізм та як видалось безпредметність розмови, точніше "з пустого в порожнє")))

Малесенький приклад:

Цитата:
у той час, коли сотні мільйонів гривень витрачаються на будівництво мало кому потрібних психдиспансерів, задовольняти реальні потреби хворих на Сумщині влада не поспішає.

(Раптом що, я теж скопіював)

1. весь психдиспансер та діагностичний центр в м.Суми обійшовся біля 80 мільйонів. (це ніяк не сотні))). Фактично реанімоване будівництво, яке за вашої участі збирались розбирати на будівельні матеріали (згадали своє першезамство?).

2. "мало кому потрібних" - можливо тоді і на інші хвороби не треба виділяти коштів. Типове: це мене не торкнулось: ВІЧ, діабет, рак і т.п. Коли здоровий - "мало кому потрібне". Здається ви забули сотні мільйонів гривень в Діагностичний центр в Сумах, Діагностичний центр в Шостці, Центральну районну лікарню в Охтирці, пологовий будинок в м.Суми - в вашій логіці це також не реальна потреба...

Гугл, джерело вашої аналітики, надасть вам і відповідь про комплектації лапроскопів, про їх якість і ціну, що залежить від цих показників.

На всяк випадок: "Пояснювальна записка
до проекту районного бюджету на 2011 рік"
це не прийнятий бюджет та інша супровідна документація за рік. Робити висновки з такого документу і смішно, і грішно))

Видаліть блог, не соромтесь.