Гроші на «Барсу» - з кишень освітян та харчування дітей

Блоги, Олег Медуниця
03 сентября 2013 в 17:50
У цій статті спробую зв’язати три події. Перша - спонсорська допомога освітньому закладу. Друга - виділення Сумською обласною радою додаткових грошей на будівництво Футбольного центру «Барса». Третя - тендер заднім числом на його будівництво.

Подія перша.

Нещодавно мій товариш похвалився тим, що допоміг одному з дитячих закладів. Вони з друзями купили дітям фрукти й інші смаколики і передали директору. Добра справа однозначно. Всі погодяться, що інтернати сьогодні дійсно потребують спонсорської допомоги, хоч і фінансуються державою. До речі, рівень фінансування такий, що не кожна сім’я може собі дозволити витратити аналогічну суму на своїх дітей. Тим не менш, закладені державні кошти не завжди у повному об’ємі і вчасно доходять до навчальних закладів. Це пов’язано із блокуванням казначейських платежів, із зменшенням реальних видатків на утримання дитячих закладів, принаймні тих, які утримуються з бюджету області. Коротко: фінансова проблема існує.

Подія друга.

На останній сесій Сумської обласної ради було змінено обласний бюджет. Згідно з цими змінами кошти, «зекономлені» обласним управлінням освіти і науки «перекидаються» на підвідомчу установу, а саме на Сумську обласну дитячо-юнацьку спортивну школу «Футбольний центр «Барса».

Сума коштів чимала - 962 тис. грн. і не випадкова (менше 1 мільйона бюджетних грошей може використовуватися без тендеру). У пояснювальній записці зазначено, що ці гроші є зекономленими і їх доцільно «перекинути» з загального фонду на спеціальний. Людською мовою це звучить приблизно так: Сумська обласна рада з ініціативи Ю.Чмиря перекинула на ФЦ «Барса» кошти, «зекономлені» за рахунок зменшення заробітних плат освітян, видатків на придбання продуктів харчування для освітніх закладів тощо.

До речі, ці кошти «економила» безпосередньо начальник управління освіти і науки Пєсоцька І.О, широко відома завдяки своїй активності під час антифашистського заходу Партії регіонів 15 травня 2013 року. Саме вона тоді дала наказ примусово організувати участь дітей у незрозумілому марші і у спекотну пору фактично вигнала дітлахів на сонце.  Саме вона і тепер давала вказівки керівникам освітніх закладів «скинутися» на нову футбольну іграшку Чмиря.

Наприклад, для того, щоб «наекономити» на «Барсу», у Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти (підвідомча структура обласної ради) в цьому році скорочують понад 40 ставок.

У минулому році подібну оборудку прокрутили над бюджетом медичної галузі області. Тоді голова ОДА пообіцяв до кінця року побудувати перинатальний центр. Для цього з медичних закладів області було знято більше двох мільйонів гривень. У результаті, перинатального центру немає і у найближчій перспективі не буде. Гроші викинуто на вітер.

У зв’язку з цим не можу не згадати і третю подію: тендер на будівництво гуртожитку обласного футбольного центру «Барса». Одразу скажу, що його будівництво є логічним кроком, оскільки тоді центр зможе приймати не тільки сумчан, а й представників інших громад області.

Насторожує інше. 50 мільйонів гривень на будівництво (навіть тендер уже проведено) не передбачені ні в бюджеті області, ні в місцевих бюджетах, а бюджет 2014 року буде ще жорсткіший. Оскільки коштів нема, чергова обіцянка Чмиря побудувати заклад до кінця 2014 року нездійсненна.

P.S. До відома голови СОДА: Сумщина славиться не тільки футбольними досягненнями на спортивній арені України та світу. Наша область породила славних біатлоністів, легкоатлетів, веслувальників, дзюдоїстів, заслужених спортсменок з хокею на траві.

P.P.S. Є ще одна обставина. Янукович нещодавно задекларував намір забезпечити всіх дітей планшетами і комп’ютерами до наступних виборів. Думаю, пріоритети влади, на що використовувати наші кошти, скоро зміняться. «Уважаємая Таміла сказала ліфчікі!»
0
Комментариев
0
Просмотров
3309
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.