Новини НБУ: Про введення в обіг пам’ятних монет “Будинок з химерами”

ВС 15 мая 2013 в 11:00
Національний банк України, продовжуючи серію “Пам'ятки архітектури України”, уводить  в обіг 15 травня 2013 року пам’ятні монети “Будинок з химерами” номіналами 10 та 5 гривень, присвячені несподіваній за художнім задумом і новітніми конструкціями споруді зі скульптурним оформленням на міфологічні та мисливські сюжети, збудованій на початку ХХ століття, та 150-річчю від дня народження її автора – Владислава Городецького, архітектора, блискучого інженера, мандрівника, підприємця.
Монету номіналом 10 гривень виготовлено зі срібла, якість карбування – “пруф”, маса в чистоті – 31,1г, діаметр – 38,6 мм, тираж – 5 000 штук. Гурт монети – гладкий із заглибленим написом.
Монету номіналом 5 гривень виготовлено з нейзильберу, якість карбування – “спеціальний анциркулейтед”,  вага – 16,54 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 30 000 штук. Гурт монети – рифлений.
На аверсі монет розміщено малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, під яким (праворуч) рік карбування монети - 2013; на тлі будинку з химерами зображено портрет з написом півколом В.ГОРОДЕЦЬКИЙ, ліворуч від якого – роки життя архітектора 1863 - 1930, над якими номінал – відповідно 10 ГРИВЕНЬ та 5 ГРИВЕНЬ та логотип Монетного двору Національного банку України.
На реверсі монет на дзеркальному тлі контуру будинку з химерами рельєфно зображено фрагмент скульптурної композиції, що прикрашає фасад будівлі; вертикально на дзеркальному тлі розміщено факсиміле архітектора, унизу праворуч півколом розміщено напис БУДИНОК З ХИМЕРАМИ.
Художники: Кузьмін Олександр, Скоблікова Марія
Скульптори – Іваненко Святослав, Дем`яненко Анатолій.
Ціна продажу пам’ятних монет номіналами 10 та 5 гривень – відповідно 575 та 20 гривень.
Придбати  їх можна в Управлінні Національного банку України в Сумській області та в дистриб’юторів Національного банку України з продажу пам’ятних монет.
Пам’ятні монети номіналами 10 та 5 гривень є дійсними платіжними засобами України і обов’язкові до приймання без будь-яких обмежень за їх номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.
0
Комментариев
0
Просмотров
617
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.