Книжкові рекордсмени

Дайджест 23 апреля 2013 в 17:58
Шановні читачі, День книжки – день, який варто відсвяткувати! І зробити це дуже легко – для початку зайти у книгарню і купити цікаву вам книгу. Кому цього замало для святково-книжкового настрою, той може продовжити святкування на цікавих літературних заходах і провести вечір, поспілкувавшись з письменниками.
Пропонуємо вам долучитися до знайомства з цікавими, масовими, унікальними книжковими рекордами! Ось – що нам вдалося цікавенького знайти.

КНИГА-БЕСТСЕЛЕР
Бестселером всіх часів і народів, безсумнівно, є Біблія. Її сукупний тираж з 1815 року перевищує 2,5 млрд примірників. Є й інші дані, і згідно з ними з 1815 по 1999 року було продано близько 3,9 млрд примірників.
А титул самої продаваної з сучасних книг отримала «Книга рекордів Гіннесса». Її тираж з 1955 по 1999 року перевищив 85 млн.

РОМАН-БЕСТСЕЛЕР
Відразу три художніх твори претендують на звання найбільш продаваного роману. Це «Долина ляльок» (Valley Of The Dolls, 1966) Жаклін Сюзанн, «Убити пересмішника» (Те Kill A Mockingbird, 1960) Харпер Лі та «Віднесені вітром» (Gone With The Wind, 1936) Маргарет Мітчелл. Кожен з цих романів купили більше 30 млн осіб.

АВТОР БЕСТСЕЛЕРІВ
Автор найбільш ходової белетристики в усі часи – Агата Крісті, творець Еркюля Пуаро і міс Марпл. 78 її детективів були переведені на 44 мови і продані тиражем 2 млрд примірників.

СЕРІЯ-БЕСТСЕЛЕР
110 назв книг Р.Л. Стайна із серії «Мурашки по шкірі» (Gooseoumps) розійшлися по всьому світу накладом 220 млн примірників з часу першої книги серії – «Ласкаво просимо в мертвий дім» (Welcome Те Dead House), яка була опублікована видавництвом «Сколестік Інкорпорейтед» у 1992 р.

ЩОДЕННИК-БЕСТСЕЛЕР
«Щоденник Анни Франк» – розповідь молодої дівчини про події, що відбувалися з її сім’єю та їх друзями, коли вони ховалися від нацистів в Амстердамі (Нідерланди) під час Другої світової війни. Книга була переведена на 55 мов і розійшлася тиражем більше 25 млн екземплярів.

НАЙДОВШЕ ПЕРЕБУВАННЯ У СПИСКУ БЕСТСЕЛЕРІВ
«Неходжений шлях» (The Fload Less Traveled) M. Скотта Пека 694 тижня протримався у списку бестселерів, опублікованих «Нью-Йорк Таймс». Книга випала зі списку 6 квітня 1997. Було видано більше 5 млн екземплярів.

НАЙБІЛЬША КНИГА
Найбільша книга у світі булла створена в Росії в 2004 році. Книга під назвою«Найбільша у світі книга для малят» заввишки – 6 метрів, а завширшки – 3 метри, її вага492 кілограми.
У величезній книжці зібрано 12 віршів дитячих поетів. Книжковий гігант був спеціально виготовлений для 17-ої Московської міжнародної книжкової виставки.

НАЙМЕНША КНИГА
Найменша книга (1 ’1мм) – книга з дитячою казкою «Старий король Коул», надрукована на папері щільністю 22 г/м2 тиражем у 85 екземплярів у березні 1985р. видавництвом «Гленіффер прессс», Шотландія. Сторінки книги можна перевертати тільки за допомогою голки і дуже обережно.

РЕКОРДНЕ ЧИСЛО ПУБЛІКАЦІЙ
Бразильський письменник Жозе Карлос Рьокі де Альпоім Інуе написав 1046 науково-фантастичних романів, вестернів і трилерів, які були опубліковані в період з червня 1986 по серпень 1996.

НАЙПЛОДОВИТІШИЙ АВТОР ЗА РІК
Англійська письменниця Дейм Барбара Картленд занесена до книги Гінесса: за один 1983 рік вона випустила 26 романів..Творчий доробок авторки – 635 назв книг, які були продані у кількості 650 млн примірників.

НАЙБІЛЬША КНИГАРНЯ
Найбільшим книжковим магазином у світі є «Барнс енд Ноубл Букстор» у Нью-Йорку (США). Він займає площу14 330 м2; загальна довжина книжкових полиць магазину становить 20,71 км.

НАЙСТАРІША КНИГАРНЯ
У 2011 році укладачі Книги рекордів Гіннеса присвоїли статус найстарішої книгарні світу лісабонській «Livraria Bertrand». Книжкова крамниця відкрилася в Лісабоні в 1732 році. Її власником став француз П’єр Форе з   компаньйоном П’єром Бертраном.
Іноземці приїхали до Португалії в надії розбагатіти і не помилилися. Справи книгарні йшли добре, але в 1755 році Лісабон був зруйнований найсильнішим землетрусом, не залишилося і каменя від книгарні Bertrand. Заново відбудуватися вдалося через кілька років, і з тих пір книжкова крамниця більше не закривалася.

НАЙДОРОЖЧА КНИГА
8 липня 1998 на аукціоні «Крістіс» (Лондон, Великобританія) примірник «Кентерберійських оповідань» Джефрі Чосера був проданий за 7 394 000 доларів, що в 9 разів перевищило стартову ціну. Ця книга була видана в 1477 році Вільямом Кекстон і вважається першим великим літературним твором, надрукованим в Англії.

НАЙДОВША БІОГРАФІЯ
Найдовшою біографією в історії писемності є історія життя британського прем’єр-міністра сера Уїнстона Черчілля. Написана сином Черчілля Рендолф і Мартіном Гілбертом, який залишився єдиним автором після смерті Рендолфа в 1968 році, книга в даний час налічує рекордне число томів – 22, і це при тому, що її написання та пов’язані з ним дослідження ще тривають.

НАЙПОВАЖНІШИЙ ВІК ПИСЬМЕНИКІВ
Сестри-американки Сара і Елізабет Делені опублікували «Книгу повсякденної мудрості сестер Делені» у жовтні 1994 року, коли їм було відповідно 105 і 103 роки. У 1997 році Сара написала продовження книги під назвою «Сама по собі в 107 років».

НАЙМАСОВІШЕ ПУБЛІЧНЕ ЧИТАННЯ
У німецькому місті Кобленц у 2012 р. пройшло публічне читання, яке увійшло до Книги рекордів Гіннесса за кількістю людей, що слухали одночасно твори одного автора.
Цей захід організував відомий у Німеччині дитячий письменник Штефан Геммель, якому вдалося зібрати 5374 юних і дорослих любителів його творчості з усього Рейнланд-Пфальца.
Комісія від Книги рекордів Гіннесса на чолі з Олафом Кухенбеккером під загальне тріумфування публіки підтвердила нове досягнення. Акція відбулася в знаменитій фортеці Еренбрайтштайн. Щоб побити попередній рекорд, автору було необхідно зібрати не менше 5 тисяч слухачів, при цьому, захід повинен був тривати близько години.

НАЙДОВШЕ БЕЗПЕРЕРВНЕ ЧИТАННЯ
У Домініканській Республіці учасники другого Молодіжного читацького марафону встановили новий рекорд тривалості безперервного читання вголос – 1000 годин. Згідно з інформацією, протягом 43 днів 930 молодих домініканців, змінюючи один одного, читали вголос Біблію і національну конституцію. А завершив марафон президент острівної карибської держави Леонель Фернандес, який за 15 хвилин прочитав кілька розділів з конституції.

Джерело: vsiknygy.net.ua
44
Комментариев
0
Просмотров
932
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.