Майже свої: один з батьків професійного спорту Америки був родом із Києва.

ВС 02 сентября 2016 в 15:07
За 20 км від Путивля. в музеї під відкритим небом
Едвард Готліб з'явився на світ у столиці України  15 вересня 1898 р., але дуже скоро мігрував з сім'єю у Філадельфію. Там в 12 років почав в школі грати у баскетбол, який старше його всього на сім років (гру винайшли в 1891 р.).

Після закінчення педагогічної школи  створив баскетбольну команду.  А вже 19-річним проявив такі організаторські здібності, за які через півстоліття його введуть в Зал слави баскетболу. Команду назвали тоді  ім'ям єврейської організації (YMHA), яка дала гроші на форму. Через три роки спонсор відмовився допомагати і команда пішла під інше крило - Єврейській асоціації Південної Філадельфії, SPHA. Готліб сам грав непогано, незважаючи на свої 173 см. зросту. Дограв до 1925-го, а потім став тренером і промоутером команди.

Тоді був інший баскетбол, не дуже організований. Створювалися різні ліги, але жили вони недовго.  В усіх них  команда «Філадельфія» домінувала, а виїжджаючи ще в тури по маленьких містечках, награвала по 80 матчів за рік. Гравці тоді заробляли по п’ять  доларів за гру, у зірок виходило по 200 за місяць. А домашньою ареною клубу став бальний зал місцевого готелю.

«В ті роки ми багато матчів проводили в танцювальних залах, - згадував Готліб. - Спочатку був баскетбол, потім танці. Такий собі приємний суботній вечір для тебе і твоєї супутниці. Часто вхід для дівчат робили безкоштовним, бо якщо немає дівчат - немає танців. Нам не доводилося примушувати хлопців купувати квитки на баскетбол, коли вони чули про таку пропозицію».

Проте баскетбол для них не був суцільними веселощами. З Німеччини дули нацистські вітри, антисемітські настрої росли і в США. «Філадельфія» була складена майже тільки з євреїв, назва на формі - на івриті, і глядачі відривалися на них по повній...

Окрім баскетболу  Готліб займався ще силою - силенною спортивних справ. Наприклад, складав календар бейсбольних матчів для Національної ліги негрів - була і така в США до 1931 р. А пізніше був директором зарубіжних турів знаменитої шоу - команди «Гарлем Глоубтроттерс».

У післявоєнному 1946 р. в США вирішили, що час повертатися до розваг - і створили баскетбольну асоціацію Америки – «прародительку» Національної баскетбольної асоціації (1949), яка стала зразком спортивно - комерційної ліги для всього світу. Еді Готліб став рушійною силою в тих починаннях.

Першим чемпіоном  БАА  у 1946 р.стала «Філадельфія Уорриорз». Еді був тренером і співвласником цього клубу. У 1952  р. він викупив клуб за $25 000 і ще три роки поєднував роботу функціонера з тренерством. Саме він правдами і неправдами затягнув в  «Філадельфію» суперцентрового Уілта ЧЕМБЕРЛЕНА, давши тому у 1959 р.  рекордну для НБА  зарплату -  $30 000 на рік.

У 1962 р. Еді продав клуб, але вже дорожче - за рекордні $850 000. «Уорриорз» переїхав  в Сан - Франциско, але Готліб ще два роки залишався генменеджером клубу - його досвід новим власникам був дуже потрібний.

У американських газетах того часу зустрілася фраза: «Жартують, якщо Готліба зіб'є машина, НБА помре разом з ним». Він 25 років був главою комітету правил НБА. При ньому у баскетболі з'явилися «24 секунди на кидок», «штрафні після шести  командних фолів». Ще один жарт тих часів: «Готліб носить НБА у своєму портфелі». Він 30 років вручну складав календар матчів НБА, коли в інших лігах це вже довірили комп'ютерам. Залишив це тільки в 1978 р. І через рік помер - 7 грудня 1979 р. уві сні після чотирьох місяців в лікарні через проблеми з судинами.

Після його смерті «Нью - Йорк Таймс» написала: «Його ментальні здібності були вражаючими, а його пам'ять майже безпомилковою. Він пам'ятав рахунки матчів, виручку від квитків, кількість глядачів і навіть погоду в день матчу».

Едвард ніколи не був одруженим і усе життя доглядав за сестрою, яка то виписувалася, то поверталася в психіатричні лікарні, а померла раніше нього, на початку 70-х. рр.

Перший приз в НБА, який отримав в 1984 р., за багатьма опитуваннями кращий спортсмен XX століття - Майкл Джордан, носить ім'я колишнього киянина - для новачка року Eddie Gottlieb Trophy.


46
Комментариев
0
Просмотров
19597
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.