Готуємось до свят: готуємо Різдвяне мандаринове поліно

ВС 27 декабря 2012 в 11:58
Інгредієнти

Тісто
яйця курячі
4 шт.
борошно пшеничне
4 ст. ложки
цукор
4 ст. ложки
Мандариновий шар
мандарини
10 шт.
цукор
8 ст. ложок
вода
200 мл
Крем
масло вершкове
80 г
сир кисломолочний домашній
250 г
цедра лимонна
1 ст. ложка
пудра цукрова
8 ст. ложок
вершки (густі базарні)
5 ст. ложок
Трюфельна маса
шоколад чорний
100 г
вершки (густі базарні)
4 ст. ложки
масло вершкове
20 г
коньяк
1 ст. ложка

Інгредієнти
Чи знаєте ви, що у давнину символом Різдва на Заході була зовсім не ялинка? Різдвяна ялинка відома в Європі лише з XVIII століття. Набагато раніше в календарній обрядовості європейських народів почали використовувати так зване різдвяне поліно як вид ритуального вогню. Це товстий пень, колода, велике поліно (рідше декілька полін), зване бідняком, яке горіло на вогнищі (у каміні) в житловому будинку, починаючи з різдвяного Святвечора, всі подальші дванадцять днів і ночей (у деяких країнах – лише увечері в Святвечір і під Новий рік).Зазвичай голова сім'ї урочисто вносив поліно до будинку, над ним читали молитву і вирізували на нім хрест. Потім поліно посипали зерном, поливали вином, медом, маслом, клали на нього шматочки їжі і поводилися з ним як з живою істотою. Після цього бідняк поміщали в піч або вогнище і підпалювали, при чому вважалося, що вогонь для розпалу потрібно добувати тертям. Чим довше горіло поліно, тим краще. Зазвичай його залишали у печі на ніч.Попелу від згорілого бідняка, який зберігали протягом року, приписувалися чудодійні властивості: вважалося, що він може виліковувати хвороби, підвищувати родючість землі, захищати сімейство від злих духів. Коли поліно горіло, господар будинку, ударяючи по ньому, спостерігав за іскрами – чим більше було іскр, тим більше очікувався приплід худоби.

А сьогодні різдвяне поліно – це найчастіше пиріг, що нагадує поліно, яке горіло у давнину в каміні в Різдвяну ніч. Це може бути будь-яка випічка або десерт: від простих домашніх рулетів, прикрашених розтопленим шоколадом, до прекрасних багатошарових десертів зі всілякими прикрасами від великих кондитерів.
Пропоную приготувати ось таке мандаринове поліно з чудовою начинкою і трюфельною масою всередині як приємний бонус і смачнезну несподіванку.

Найперше слід приготувати трюфельну масу: розтопити на водяній бані шоколад з вершками. Охолодити до 40*С і додати масло. Гарно його вмішати. Далі додати коньяк і поставити в холодильник на ніч.

Далі слід приготувати мандарини: помити і порізати їх нетовстими колечками:

Прокип«ятити їх в 1 л води 3-4 хвилини. Воду злити, а мандарини залити 200 мл води з цукром і проварити 2 хвилини. Вийняти їх з сиропу, обтрусити і викласти на деко, застелене кулінарним папером не хаотично, а смужками, роблячи між ними проміжки(саме у тих проміжках ми потім нарізатимемо рулет):

Для тіста слід яйця збити з цукром на пухку масу. Маса має побіліти і збільшитись втроє. Акуратно круговими рухами від краю всередину вмішати борошно.
Тісто рівним шаром вилити на підготовлені мандарини:

Випікати 15-17 хвилин при 180*С.Гарячий рулет скрутити разом з папером і залишити до повного остигання:

КРЕМ:
Масло збити з пудрою на пухку масу.Порціями додавати перетертий сир і вершки, постійно збиваючи. Вмішати цедру.
З трюфельної маси сформувати циліндр по довжині рулету.
Рулет розгорнути. Змастити кремом. На край викласти трюфельну масу.
Загорнути рулет, знімаючи папір по мірі скручування:

Поставити рулет-поліно у холодильник на декілька годин. При подачі нарізати на порції, розрізаючи рулет у проміжках між мандариновими шарами:

Смачного!
49
Комментариев
0
Просмотров
1304
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.