Перевибори у п'яти округах: опозиція згуртовується, влада визначається з кандидатами

Дайджест 10 декабря 2012 в 18:00
Об'єднана опозиція готується висувати спільних з УДАРом кандидатів у п’яти мажоритарних округах, де ЦВК заявила про неможливість встановити достовірні результати виборів і планує провести повторні вибори, а провладні сили тим часом визначаються зі своїми кандидатами.
Округ № 94 (Обухів, Київська обл.)

ОВК №94 визнала переможцем кандидата від Партії регіонів Тетяну Засуху. Друге місце зайняв член партії "Фронт змін", кандидат від об'єднаної опозиції Віктор Романюк, який лідирував у цьому окрузі. Засуха отримала перемогу після того, як окружком, керуючись рішенням суду, визнав недійсним голосування на 27 дільницях, а це 30 тисяч виборців.

За даними ЗМІ, Олександр Третьяков, який програв вибори як самовисуванець в 218-му окрузі в Києві, веде переговори про те, саме він став кандидатом від об'єднаної опозиції, а не Віктор Романюк.

Округ №132 (Первомайськ, Миколаївська обл.)

Спочатку за даними обробки 100% протоколів там лідирував кандидат від "Батьківщини"Аркадій Корнацький. Однак потім дані змінилися на користь кандидата від Партії регіонів Віталія Травянка.

7 листопада "з метою припинення політичних спекуляцій" Травянко був звільнений з посади заступника голови обладміністрації.

Як заявив губернатор Миколаївщини Микола Круглов, Травянко не буде брати участь у повторних виборах.

Разом з тим, за даними ЗМІ, в окрузі №132 може балотуватись Наталія Королевська, партія якої "Україна - Вперед!" не подолала  прохідний бар’єр до Верховної Ради.

Округ №194 (Черкаси)

Вибори виграв кандидат об'єднаної опозиції у цьому окрузі Микола Булатецький. Згідно із протоколами із мокрими печатками, він випередив самовисуванку Валентину Жуковську на 12,5 тисяч голосів.

Голова ОВК прийняла рішення про перерахунок бюлетенів на 40 дільницях. Ці дії вона пояснила скаргою одного з кандидатів у народні депутати по цьому округу щодо порушень при транспортуванні бюлетенів з дільничних виборчих комісій.

В цьому окружкомі неодноразово спалахували бійки, гасло світло, членів комісії забирала швидка, вони намагалися викрасти печатку комісії та ключі від сейфу з бюлетенями тощо.

Округ №197 (Канів, Черкаська обл.)

В цьому окрузі, згідно з даними ЦВК, переміг самовисуванець Богдан Губський. Хоча за даними протоколів із мокрими печатками лідирував кандидат від об’єднаної опозиції Леонід Даценко. Опозиція заявила про фальсифікації на користь Губського через схему "уточнення" протоколів.

Опозиція заявила про підробку протоколів, наполягаючи, що дані про перемогу Губського з’явилися на сайті ЦВК навіть до того, як ОВК передала туди всі уточнені протоколи. За даними її представників, частина протоколів та печатка ОВК були викрадені підрозділами "Беркут", що увірвалися до приміщення комісії.

22 листопада на позачерговій сесії Канівської міської ради депутати прийняли звернення до Генпрокуратури з вимогою розслідувати факти фальсифікацій.

А проти ночі 23 листопада невідомі розгромили приміщення міського архіву, в який нещодавно передали виборчі бюлетені із ОВК №197.

Округ №223(Шевченківський район, Київ)

За даними системи "Вибори-2012", після обробки 100% протоколів у цьому окрузі самовисуванець Віктор Пилипишин набрав 27,57% (27 тис. 468 голосів), а його найближчий конкурент, кандидат від "Свободи" Юрій Левченко - 27,12 % (27 тис. 26 голосів).

При перерахунку голосів по окремих дільницях сотні бюлетенів саме за Левченка були зіпсовані, що дало підстави "Свободі" заявляти про фальсифікації. За даними протоколів з мокрими печатками, переміг свободівець.

Як відомо, 12 листопада прокуратура Києва порушила кримінальну справу за фактом підробки виборчих документів та їх використання в межах виборчого округу № 223.

Як розповів Левченко Тиждень.ua, "Свобода" опротестувала рішення ЦВК про неможливість визнати результати виборів згідно з протоколами з мокрими печатками. Однак суди (Київський апеляційний адміністративний суд і ВАСУ) не задовольнили скарги свободівців.

"Ми вже, на жаль, програли. Це було більш-менш очікувано. Тобто по суті залишилося в силі рішення ЦВК про те, що неможливо встановити результати виборів. Нам лишається тільки питання перевиборів, оскільки судові інстанції ми вже пройшли", - сказав Левченко.

Зазначимо, що Левченко був узгодженим кандидатом від об’єднаної опозиції "Батьківщина" і "Свободи".

Нагадаємо, як 5 листопада заявив голова Ради об’єднаної опозиції "Батьківщини" Арсеній Яценюк, на тих округах, де будуть перевибори, "Батьківщина", ВО "Свобода" і УДАР висунуть єдиних кандидатів.

6 листопада Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори народних депутатів у п’яти одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197 і 223.

До цього ЦВК ухвалила постанову про неможливість встановити достовірні результати виборів в цих округах і пропонувала провести перевибори.

Ці перевибори потребують законодавчого врегулювання.

Регіонал Олександр Козуб у листопаді зареєстрував у Верховній Раді законопроект щодо проведення повторних виборів у 5 округах. Цей проект передбачає внесення змін до закону про вибори народних депутатів, зокрема, пропонується розширити перелік підстав для проведення повторних виборів.

Однак в опозиції і ЦВК попереджають, що такі зміни можуть поставить встановлення результатів в залежність від того, представники яких політичних сил входять до складу ЦВК.

Вони також вважають, що перевибори у п'яти проблемних округах слід проводити за окремим законом.

Джерело: tyzhden.ua.
3
Комментариев
0
Просмотров
1043
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.