Чесно про депутатів: сумські депутаті не витримали тест на "прозорість"

ВС 02 апреля 2013 в 12:00
Учасники руху ЧЕСНО розповіли, як працювали перші 100 днів у ВР шість нардепів, які були обрані по округах Сумської області
За результатами перевірки ЧЕСНО назвав цих мажоритарників найбільш недоступними та закритими для виборців.

Так, п’ятеро з шести мажоритарних депутатів Сумщини не відповіли на звернення ЧЕСНО, це: О.Волков (Партія Регіонів, 158 округ), А.Деркач (Партія Регіонів, 159 округ), І.Молоток (Партія Регіонів, 160 округ), В.Шульга (ВО «Батьківщина», 161 округ), І.Купрейчик (ВО «Батьківщина», 162 округ). Повну та вичерпну відповідь надав лише один депутат - О.Медуниця (ВО «Батьківщина» 157 округ).

У відкритих офіційних джерелах знайти біографію, контакти помічників або дані про приймальні цих депутатів теж складно, в той же час усі вони присутні онлайн – 5 з 6 мають профілі у соціальній мережі Фейсбук,  3 – власні сайти, 2 профілі у ВКонтакті, та 1 депутат – Твіттер.

Лише троє депутатів оприлюднили свої біографії в офіційних джерелах – О.Медуниця, І.Молоток та А.Деркач.

З мажоритарників Сумщини лише О.Медуниця опублікував на своєму веб-ресурсі адреси та часи роботи громадської приймальні, в той час як  форма для зворотного зв’язку з виборцями є на сайті кожного депутата.

Аналогічна ситуація зі списками помічників та постатейним описом витрат депутатом бюджетних коштів, передбачених на здійсненням ним депутатських повноважень – цією інформацією депутати не діляться з виборцями ані на персональних сайтах, ані у соціальних мережах. Лише Олег Медуниця оприлюднив ці дані, опублікувавши на сайті свою відповідь Руху ЧЕСНО.

Саме тому одразу після презентації учасники ЧЕСНО разом з журналістами та місцевими активістами вирушили до центрального автовокзалу, звідки можна дістатися до приймалень усіх мажоритарників Сумщини. Активісти роздаватимуть пасажирам та перехожим листівки з інформацією про депутатів їхніх округів та закликатимуть громадян контролювати роботу народних обранців, а саме - перевіряти, чи працює приймальня депутата і коли депутат зустрічається з людьми, адже за розкладом Верховної Ради, один тиждень на місяць відводиться для роботи депутатів з виборцями.

За даними національного соціологічного опитування*, на Півночі** України - найменша кількість виборців, які знають, де міститься приймальна їхнього депутата по округу (лише 9%), в той час як загалом по Україні про це знає 21,9% громадян.

З іншого боку саме на Півночі України найбільший відсоток громадян, які переконані у тому, що депутат повинен публічно щомісяця  звітувати перед ними про свою роботу – 90,9%; загалом по Україні так вважають 81,4% громадян. Причому у цьому солідарні виборці всіх партій, що пройшли до Верховної Ради, а також в усіх регіонах. 

Висновки ЧЕСНО: 100 днів роботи парламенту
Перша спроба руху ЧЕСНО перевірити доступність та підзвітність народних депутатів показала неготовність останніх бути прозорими перед суспільством. Тільки 139 народних депутатів відповіли на звернення ЧЕСНО, надавши бодай часткову інформацію або повідомивши про відмову. Проблеми з прозорістю та підзвітністю в першу чергу виникають у депутатів Партії Регіонів, Комуністичної Партії та ВО «Свобода». Найбільше відповідей надійшло від фракції партії «УДАР» (100%, 42 відповіді), друге місце – ВО «Батьківщина» - 53  відповіді, 13 «свободівців» відповіли відмовою у співпраці на звернення ЧЕСНО, 9 позафракційних парламентарів також надіслали відповідь руху. ЧЕСНО отримав лише 21 відповідь від представників найбільшої парламентської фракції – Партії Регіонів, і лише одну відповідь від члена фракції Компартії. Станом на 29 березня рух ЧЕСНО не отримав жодної відповіді від лідерів парламентських фракцій, за винятком даних про Віталія Кличка у колективній відповіді партії «УДАР».
Варто зазначити, що за даними соціологічного опитування*, половина населення України - 51% - досі не знає, хто є депутатом на їхньому окрузі, а 80,5% виборців не знають, як можна зв’язатися зі своїм депутатом. У той же час абсолютна більшість населення – майже 90% – певні, що депутат має бути доступним для виборців через оприлюднення всіх адрес приймалень, телефонів помічників та робочих контактів, аби виборці мали постійний доступ до нього.

Лише 110 депутатів надали руху ЧЕСНО власну біографію, а в офіційних онлайн-джерелах можна знайти біографії 181 парламентаря.

Загалом ЧЕСНО  відома інформація про 406 громадських приймалень, однак на вимогу руху цю інформацію надали лише 100 депутатів. Інформацію про громадські приймальні ще 69 нардепів можна знайти в Інтернет. Найбільше з них відкрито у столичному регіоні (79), найменше – на Миколаївщині (3). На Сумщині, за даними ЧЕСНО, відкрито 5 громадських приймалень.

В цілому інформацію про помічників у повному чи частковому вигляді надали 112 народних обранця: лише 68 з них надали повні списки, 44 парламентаря надали неповні списки, здебільшого пояснюючи це захистом персональних даних помічників. Загалом 26 нардепів відмовилися оприлюднити прізвища своїх офіційних помічників-консультантів або не надали списки без жодних пояснень.

Лише 29 депутатів відповіли на питання ЧЕСНО про витрачання 17 000 грн. та надали постатейний опис використання цих коштів за грудень 2012 - січень 2013 року.  В їх числі і один мажоритарник від Сумської області  - Олег Медуниця. У своїй відповіді ЧЕСНО він зазначив, що на здійснення депутатських повноважень отримав 28,626 грн., більшість з яких витратив на оренду приміщення для приймальні (12 000 грн.), транспортні витрати (11 000 грн.) та публікації у ЗМІ (2800 грн.).

Показово, що станом на 27 березня рух ЧЕСНО не отримав жодної відповіді від лідерів парламентських фракцій щодо витрачання ними коштів на здійснення депутатських повноважень.

В той же час такого звіту від депутата потребують 82% громадян, причому у цьому солідарні виборці всіх партій, що пройшли до Верховної Ради, а також в усіх регіонах. 

Також Рух ЧЕСНО проаналізував існуючі пільги народних депутатів України та запропонував скасувати 18 з 40, що містяться у Законі Україні «Про статус народного депутата України». Зокрема, рух ЧЕСНО запропонував скасувати 12 пільг чинних депутатів та 6 привілеїв, якими можуть користуватися усі депутати парламенту попередніх 6 скликань.

* Загальнонаціональне опитування  провели  Фонд  «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва разом із Київським міжнародним інститутом соціології   з    5  по 13  березня  2013 року. Польовий етап тривав з 6 по 12 березня 2013 року.

** Північ – Сумська, Чернігівська та Полтавська області.
49
Комментариев
0
Просмотров
4035
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.