Науковець СумДУ дослідив альтернативні джерела енергії у США

ВС 21 июня 2013 в 12:00
Докторант кафедри прикладної фізики Володимир Косяк протягом двох років вивчав фізичні властивості нових напівпровідникових матеріалів, що використовуються у сонячних батареях в Університеті Юта (Солт-Лейк-Сіті, США).

Наукова робота проводилася на базі лабораторії напівпровідникових матеріалів для фотовольтарики за фінансової підтримки  Міністерства енергетики США, повідомляє відділ інформаційно-рекламної діяльності університету.

Результати досліджень дефектних станів у багатошарових напівпровідникових гетероструктурах науковця СумДУ дозволять оптимізувати процес виготовлення сонячних перетворювачів та підвищити їх ефективність. Зокрема, Володимир Косяк долучався до розробок альтернативних джерел енергії – сонячних батарей, які сприятимуть вирішенню проблем енергозбереження. Його теоретико-практичні напрацювання опубліковані в авторитетному американському журналі «Applied Physics Letters». Ряд робіт подані до інших американських видань, серед яких – журнал «Journal of Applied Physics».

За словами науковця, співпраця Сумського державного університету та Університету Юта в напрямі вивчення напівпровідникових матеріалів для сонячної енергетики триватиме й надалі. У планах – стажування студента СумДУ у Солт-Лейк-Сіті.

Нагадаємо, що Університет Юта заснований у 1850 році, за 163-річну історію кілька разів входив до сотні кращих ВНЗ світу (2004-2007 рр.) за версією Шанхайського університету, а також  до переліку 200 кращих університетів світу за версією журналу Times.

Источник: vnz.org.ua
49
Комментариев
0
Просмотров
3227
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.