На Сумщині відкривають Парк радянського періоду

ВС 24 июня 2019 в 16:18
Восени під відкритим небом у Спадщанському лісі Сумської області відкриють унікальний парк комуністичного періоду. На території лісу вже є історико-краєзнавчий заповідник “Путивль”, у якому експозиціонують зброю і військову техніку. Новий та існуючий музеї створять комплекс Парк радянського періоду.

Сергій Тупік, директор історико-краєзнавчого заповідника “Путивль” розповів, що ідея створення такого музею виникла після Закону про декомунізацію, коли пам’ятники Леніну та іншим діячам Радянського Союзу почали демонтувати.

За його словами, період Радянського Союзу – це також частина історії. Тому краєзнавці не могли допустити знищення цих об’єктів і вирішили зібрати всі, які вціліли, та наглядно використовувати для вивчення історії.

Відкриє експозицію 10-ти метровий Ленін, який раніше стояв на головній площі у місті Путивль. Далі від нього йтиме ціла алея різних Ленінів, діячів радянської епохи, пам’ятники спортивної та робітничої тематики, бюсти. Більшість пам’ятників, говорять історики, не мають культурної чи художньої цінності.

“Робилися вони всі за одним зразком. У кожному селі, місті стояли Леніни на головних площах. Наприклад, для районних центрів використовували скульптури Леніна 10-ти, 15-метрові. А для менших міст чи селищ менші. Відповідно і матеріал, із якого робили постаменти, був різний. Для обласних центрів використовували бронзу, для менших міст — граніт, ще менших (сіл, селищ) – бетон”.

Усього в Україні було понад 5 000 пам’ятників Леніну, а це більше ніж у будь-якій країні світу.

У цьому музеї зібрали скульптури зі всієї Сумщини, а також пам’ятники які передали із Полтавщини і Чернігівщини.

Капітальною реставрацією займатися не будуть. У планах організаторів – зберегти вигляд скульптур такими, які вони є. Лише над експонатом, привезеним із селища Нова Слобода, будуть працюватимуть реставратори.
“Це частинки пам’ятника, які не встигли навіть встановити. Так що цей експонат навіть не був виставлений ніде, а просто лежав під сільрадою у траві. Тому над ним треба найбільше попрацювати”, – зазначив Сергій Тупік, директор історико-краєзнавчого заповідника.

Так як до осені ще є час, до музею планують додати понад 20 скульптур.

До речі, аналог такого музею є лише в Одесі, в приватному музеї.

Процес декомунізації розпочався в Україні в травні 2015 року. За чотири роки в його межах демонтували 2,5 тисячі пам’ятників і пам’ятних знаків, які пропагували тоталітарний режим, перейменували 987 населених пунктів і 25 районів, майже 52 тисячі топонімів.



Ще до прийняття закону декомунізація розпочалася у сфері освіти та виховання. З програм навчальних закладів були виведені дисципліни, присвячені вивченню основ комуністичної ідеології, історії Комуністичної партії тощо. На підприємствах та у військових частинах були ліквідовані так звані “Ленінські кімнати”, прибрані бюсти вождя та інших комуністичних партійних діячів.

Одним з перших пам’ятників комуністичному режиму, знесених в Україні, був монумент Великій Жовтневій соціалістичній революції в Києві. Знесення відбулось відповідно до рішення Київради у вересні 1991 року.

Під час Революції гідності 8 грудня 2013 року в Києві був повалений пам’ятник Леніну. Це викликало ланцюгову реакцію – почався так званий “Ленінопад”, у ході якого масово зносилися пам’ятники радянським державним діячам та радянська символіка.
 
47
Комментариев
0
Просмотров
20651
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.