Огляд звернень споживачів електричної і теплової енергії до інспекції Держенергонагляду у Сумській області

ВС 30 ноября 2017 в 18:53
Кожний споживач електричної і теплової енергії має право вимагати від енергопостачальних, теплопостачальних організацій безпечного, надійного, своєчасного та якісного постачання цих носіїв.

До компетенції Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії  (Держенергонагляд) входить розгляд спірних  питань,  що  виникають   між   суб'єктами електроенергетики, суб’єктами відносин у сфері теплопостачання та споживачами енергії. Тобто Держенергонагляд має право розглядати звернення (пропозиції, скарги, заяви, клопотання) електропередавальних організацій, суб’єктів відносин у сфері теплопостачання, фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб та громадян.

Звернення заявників (фізичних та юридичних осіб), оформлені належним чином, можуть надаватись безпосередньо до Головної інспекції Держенергонагляду, до інспекції Держенергонагляду в області, а також до органів виконавчої влади.

За ініціативою інспекції Держенергонагляду, звернення суб’єктів господарювання, фізичних осіб-підприємців та звернення громадян можуть розглядатися на Комісії Інформаційно-консультаційного центру по роботі із споживачами електричної енергії  (ІКЦ) при ПАТ "Сумиобленерго". ІКЦ є загальнодоступним центром для юридичних,  фізичних осіб-підприємців та населення, які є споживачами електричної   енергії   або   мають  намір  стати  споживачами.  До  складу Комісії ІКЦ входять  представники електропостачальної організації (ПАТ "Сумиобленерго"), представники  відповідного  територіального представництва НКРЕКП та Держенергонагляду.

Протягом 2017 року до інспекції Держенергонагляду у Сумській області надійшло та було розглянуто 47 звернень та скарг від споживачів електричної енергії.
З 47 розглянутих скарг та звернень  26  надійшли від юридичних осіб, 21 надійшло від громадян.

За дорученням Головної інспекції Держенергонагляду в 2107 р. було розглянуто 12 звернень, у тому числі по заявам громадян – 8 шт. Розглянуто 7 звернень, які надійшли через депутатів, державні органи влади та установи.
Звернення та скарги надходили з питань:

- розрахунки за спожиту електроенергію, застосування тарифів, укладання договорів;
- припинення (відновлення) електропостачання;
- оскарження дій працівників енергопостачальника щодо складення актів про порушення ПКЕЕ, актів про порушення ПКЕЕН та здійснення за ними розрахунків збитків;
- приєднання об’єктів до електричних мереж, незгода споживачів з вимогами технічних умов;
- якість надання послуг з постачання електричної енергії, невідповідність нормативним документам її показників;
- незадовільний технічний стан обладнання електричних мереж;
- роботи щодо встановлення, заміни, перенесення, експертизи лічильників електроенергії;

Найбільша кількість звернень надійшло з питань приєднання об’єктів до електричних мереж, незгоди споживачів з вимогами технічних умов та збільшення потужності електроустановок –15 шт..

Із розглянутих  скарг та звернень:
- на користь споживачів вирішено – 18  звернень, в тому числі на користь громадян - 11шт;
- на користь енергопостачальної організації – 2 звернення;
- надано роз’яснень споживачам - на 24 звернення.

Звернення розглядаються безпосередньо представником інспекції, з проведенням (коли необхідно) обстеження об’єкту та необхідних вимірів, при участі заявника та з залученням представників електропередавальної організації.

Так, при розгляді колективного звернення з питання неякісного електропостачання (систематичне зниження напруги) помешкань жителів одного із сіл Сумського району, в присутності представника ПАТ "Сумиобленерго" та громадян села, персоналом інспекції були виконані виміри якості електроенергії. За результатами вимірів встановлено, що величина напруги не відповідає вимогам державного стандарту.  Тобто факт постачання неякісної електроенергії підтвердився. За результатами перевірки інспекцією Держенергонагляду в Сумській області вжито відповідні заходи до ПАТ „Сумиобленерго” щодо приведення параметрів якості електроенергії у відповідність до вимог державного стандарту.

Інспекція Держенергонагляду у Сумській області, в межах своєї компетенції, неодноразово проводила розгляд звернень споживачів електричної енергії, мешканців багатоквартирних будинків, з причини неможливості постачання електричної енергії на струмоприймачі їх помешкань з боку ПАТ "Сумиобленерго".

Так, після розгляду колективного звернення депутатського корпусу Миколаївської селищної ради та мешканців смт Миколаївка Білопільського району Сумської області, яке надійшло на адресу інспекції Держенергонагляду 19.06.2017 р. про відключення від електричних мереж багатоквартирних житлових будинків, Держенергонагляд надав наступні роз’яснення:

- Питання постачання електричної енергії ПАТ "Сумиобленерго" побутовим споживачам "безгоспними" електричними мережами  не виникало раніше, так як зазначені багатоквартирні будинки знаходились в віданні різних підприємств та організацій, а мешканці цих будинків, тобто споживачі електричної енергії, розраховувались за спожиту електроенергію безпосередньо з електропостачальною організацією на підставі діючих договорів про користування електричною енергією.

В свою чергу необхідно зазначити, що пунктом 2.7 ПКЕЕ передбачено: "якщо до електричних мереж електропередавальної організації приєднані електричні мережі, які на підставі права власності не належать жодному суб'єкту господарювання та через які електрична енергія передається до технологічних електричних мереж споживача, межа експлуатаційної відповідальності та точка продажу електричної енергії встановлюються на межі балансової належності споживача. Такі електричні мережі в установленому законодавством України порядку "мають бути передані в господарське відання електропередавальної організації, до мереж якої вони приєднані".

Щодо встановлення (заміни) засобів обліку електричної енергії, то згідно з пунктом 3.8 Правил користування електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕ України № 28 від 31.07.1996 р. (зі змінами та доповненнями), встановлення (заміна) засобів обліку електричної енергії виконується електропередавальною організацією або іншою організацією, якщо такі дії вимагаються нормативно-правовими актами або за рахунок вимогу (за ініціативою) якої здійснюється установлення (заміна) розрахункового обліку.

Відсутність балансоутримувача багатоквартирного житлового будинку, який не перебуває на балансі юридичної особи не є підставою для припинення постачання електричної енергії побутовим споживачам, які проживають у цьому будинку, з якими укладені індивідуальні Договори про користування електричною енергією з електропостачальної компанією ПАТ "Сумиобленерго". Внаслідок припинення постачання електричної енергії споживачі будуть мати право на відшкодування згідно із законодавством збитків, заподіяних внаслідок порушення їхніх прав. Також зазначаємо, що у разі відсутності балансоутримувача і відсутності договорів на постачання електричної енергії для обслуговування житлового будинку електропостачальна організація має право припинити електропостачання на місця загального користування (міжповерхові, щитки на сходових клітках, освітлення на горищах та в підвалах) вищезазначеного житлового будинку.

У разі відсутності можливості визначення балансоутримувача, для приведення електропостачання побутових споживачів вищезазначеного будинку до вимог чинних нормативно-технічних документів Електропостачальній компанії необхідно забезпечити (за рахунок інвестиційних програм або інших своїх джерел) безперебійне, якісне та надійне електропостачання побутовим споживачам електричної енергії, з якими укладені Договори про користування електричною енергією.

Слід зазначити, що окремі звернення споживачів, особливо з питань договірних відносин (спірні питання між суб’єктами господарювання, відносини яких обумовлені відповідними договорами), підлягали   вирішенню згідно чинного законодавства у судовому порядку.

З питань теплопостачання в 2017 року до інспекції Держенергонагляду у Сумській області надійшло та було розглянуто 9 звернень та скарг від споживачів теплової енергії, в тому числі від громадян 5 звернень.

Звернення надходили з питань:
  • правомірності дій теплопостачальних організації або балансоутримувачів;
  • розрахунки за послуги з централізованого опалення, ГВП, надання пільг, тощо;
  • щодо роботи приладів обліку теплової енергії;
  • незадовільного технічного стану тепломереж;
  • недотримання режимів теплопостачання опалення, ГВП.

Розгляд звернень з питань теплопостачання здійснюється, як правило, з  виїздом безпосередньо на місце розташування об’єкту, з залученням представників органів місцевого самоврядування, теплопостачальних та житлово-експлуатаційних організацій. По двом зверненням прийнято рішення на користь споживачів, на інші надані роз’яснення.

Так, при розгляді звернення споживача щодо виявлення причин отримання неякісних послуг з теплопостачання від централізованої системи енергопостачальної організації, персонал інспекції Держенергонагляду у Сумській області здійснював виїзд на місце розташування об’єкту. Крім представників інспекції, участь в розгляді вказаного звернення прийняли: особисто представник заявника, уповноважені представники від теплопостачальної організації та житлово-експлуатаційної організації, яка обслуговує даний житловий будинок. Питання було вирішено по суті, заявнику надано вичерпне  роз’яснення.

Розгляд звернень, які входять до компетенції  Держенергонагляду, здійснюється з урахування вимог:  Закону України "Про звернення громадян"; Закону України "Про теплопостачання"; Закону України "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності"; Указу Президента України "Про тимчасові особливості здійснення заходів щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та організації місцевого самоврядування"; Положення про Державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.1999 р. №929 (із змінами); розпорядчих та нормативно-технічних документів у галузі електроенергетики та сфері теплопостачання.

У разі виникнення проблемних питань, що належать до компетенції Держенергонагляду, інспекція Держенергонагляду у Сумській області пропонує споживачам електроенергії звертатися на сайт Держенергонагляду https://den.energy.gov.ua, на якому, крім відповідей на проблемні питання, що постали перед ними, можна знайти законодавчі та нормативно-правові документи, які визначають взаємовідносини у сфері електроенергетики та теплопостачання.

ІД

0
Комментариев
0
Просмотров
2062
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.