Україна в Каннах: "Борщ, який постійно кипить"

Дайджест 13 мая 2012 в 11:00
.
На кіноринку Каннського кінофестивалю презентують 8 українських проектів - про це 11 травня повідомила голова Держкіно Катерина Копилова.
Після минулорічної "Пальмової гілки" за короткометражний фільм "Крос" української кінематографістки Марини Вроди, цього року Україна не представить жодної роботи у конкурсній програмі фестивалю, який триватиме з 16 по 26 травня.
За словами Катерини Копилової, дві стрічки претендували на участь в конкурсі, але жодна не пройшла відбору. Це не дивно, пояснюють керівники галузі, країна багато років взагалі не брала участі у фестивалі, і спродукувати багато фільмів одразу - неможливо.
Півмільйона на презентацію та досвід
"25 квадратних метрів кінопосольства України у Франції" - так Катерина Копилова називає український національний кінопавільйон у Каннах, який цього року працюватиме на фестивалі вже вп'яте.
"Український павільйон - це борщ, який постійно кипить. Там працюють три обізнаних менеджери, які готуються заздалегідь, щоб мати змогу розповісти про кожен із проектів."
Голова Держкіно Катерина Копилова
"Український павільйон - це борщ, який постійно кипить. Там працюють три обізнаних менеджери, які готуються заздалегідь, щоб мати змогу розповісти про кожен із проектів і про кожен нюанс того, що ми маємо, аби презентувати країну", - сказала голова Держкіно.
На роботу павільйону із державного бюджету виділяють півмільйона гривень, додаткові гроші також залучать від спонсорів. Цю суму витратять на те, аби презентувати 8 кінопроектів, спробувати укласти угоди на продаж готових фільмів і залучитися підтримкою для роботи над новими.
"Ми вбачаємо свою роботу не тільки у підтримці виробництва фільмів в Україні, а також у просуванні цього продукту на міжнародному ринку. І запозичення європейського досвіду нині є дуже важливим для України", - вважає Катерина Копилова.
Бездомні, Чехов та силач
В рамках кіноринку світовій публіці презентують фільм Клацнути"ТойХтоПройшовКрізьВогонь", який нещодавно пройшов в українському кінопрокаті.
Міжнародною прем'єрою стане також показ кіноальманаху "У кожного свій Чехов", знятого одеськими режисерами.
"Цей проект унікальний тим, що це не просте шаблонне екранізування оповідань Антона Чехова, а перенесення тих проблем, які автор піднімав ще сто років тому, на сучасну дійсність - вони живі і зараз", - розповів продюсер альманаху Максим Фірсенко.

Представникам міжнародної кіноіндустрії також продемонструють стрічку "Чемпіони з підворотні" режисера Ахтема Сеітаблаєва, яка розповідає про бездомних людей, які в 2009 році в італійському місті Мілан виграли чемпіонат світу з футболу для бездомних:
"Наша команда, поїхавши туди зовсім маленьким складом, перемогла бразильців, аргентинців, італійців, португальців і стала чемпіоном. Так, чемпіоном, хоча і на такому чемпіонаті. ми переконані, що тим паче на такому прикладі, коли люди, з різних причин викинути із соціуму, знаходять в собі сили повернути людську гідність. Ми знайшли всіх цих людей", - розповів режисер.
Окрім цих стрічок, в Каннах презентують анімаційний фільм "Микита Кожум'яка", широкобюджетне фентезі "Колесо фортуни: Казка про злиднів", документальний фільм "Невідома країна", драму "Переполох у Хелмі" і кіноальманах "Шевченко. Для тебе, для України".
Ще один проект - фільм "Іван Сила". Це стрічка, режисером якої виступив Віктор Андрієнко, а головні ролі в ній виконали спортсмени Дмитро Халаджи та Василь Вірастюк. Фільм оповідає історію життя Івана Фірцака, який народився у 1899 році на Закарпатті, у 18 років став актором чехословацького цирку, а згодом - чемпіоном Європи з культуризму. Американська преса визнала найсильнішою людиною 20-го століття.
Окрім фільмів, в українському павільйоні традиційно презентують кіноподії - Міжнародний кінофестиваль "Молодість" та Одеський міжнародний кінофестиваль.
Лозниця - більше не за Україну

Загалом у конкурсній програмі цьогорічного фестивалю - 22 повнометражні художні фільми. Серед суддівського складу, який обиратиме кращі стрічки, італійський режисер Нанні Моретті (голова журі), та британські актори Еван МакГрегор і Тім Рот.
В числі фільмів є "Реальність" - нова робота Маттео Гарроне, чий фільм "Гоммора" в 2008-му році здобув гран-прі фестивалю. Серед претендентів на цьогорічну "Золоту пальмову гілку" - також фільм Сергія Лозниці "В тумані". Два роки тому фільм цього українського режисера Клацнути"Щастя моє" представляв Україну у конкурсній програмі Канн.
Тепер в розділі "країна-виробник" заявлені Німеччина, Нідерланди, Латвія та Росія.
"Стрічка, з якою пан Лозниця бере участь в конкурсі цього року, знята без українського співпродюсера. Тому фільм не позиціонується, як український", - пояснила Катерина Копилова

http://www.bbc.co.uk/
0
Комментариев
0
Просмотров
1060
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.