У Сумському краєзнавчому музеї відкрилася виставка витинанок Заслуженого майстра України

ВС 26 ноября 2013 в 12:00

У Сумському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка витинанкових творів Заслуженого майстра народної творчості України Валентини Коздровської. Це результат її творчої праці декількох років та приурочена до ювілею майстрині.

З 1966 р. вона першою в області стала відроджувати цей вид мистецтва, і вже через два роки стає членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Це п’ята персональна виставка витинанок Заслуженого майстра народної творчості України Валентини Коздровської. У своїх творах майстриня дотримується давніх традицій, притаманних українській витинанці. Основний символ її творів – «Дерево життя», «Пташина», адже саме пташки приносять людям щастя, любов, мир і злагоду. Усі її роботи симетричні, виконані в одному або кількох кольорах.

Валентина Коздровська не тільки добре володіє майстерністю «витинати», але й відтворює традиційні мотиви саме Слобідської частини нашої області, досконало вивчає їх, вносить нові елементи, надає їм сучасного звучання.

Довідка:

Витинанки – це сюжетно-орнаментальні композиції, вирізані з паперу, що являються однією з складових культури і побуту українського народу. Вони використовувалися при оздобленні української хати та змінювалися в залежності від пори року, свят та сімейних подій.

Джерело: сайт Сумської обласної ради

51
Комментариев
0
Просмотров
4611
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.