У Сумах молоді письменники відзначили свій перший ювілей (відео)

ВС 04 октября 2021 в 13:28
Молодіжній літературній студії "Зажинок" виповнилось 5 років. Думаєте, мало? А от і ні! Це - ювілей лише відновленої організації. Насправді її історія бере початок у 70-х роках минулого століття. Більш того, деякі відомі на сьогодні письменники розпочинали свій шлях саме у цій студії. Микола (Іванович) Гриценко, Василь Чубур, Олександр Вертіль, Тамара Герасименко, Юрій Плющенко - всі ці імена тісно пов'язані з "Зажинком".

Наприкінці 80-х років студія припинила своє існування. Вірніше, призупинила - саме так виявилось із роками, коли у 2016-му році Тамара Герасименко вирішила відродити "Зажинок". У радянські часи молодь збиралась при газеті "Червоний промінь"; зараз (вірніше, у жовтні 2016-го) студійців взяла під своє крило Сумська організація НСПУ. За словами Тамари Герасименко (яка і відновила студію), вона дуже хотіла працювати з талановитою молоддю - з якою і треба було працювати, і нікому. Так відродився легендарний "Зажинок".

Звісно, шлях нових "зажинківців" виявився нелегким. Так, нинішній керівник свого часу дізналась про літстудію, коли отримувала у газеті гонорари за свої вірші. Зараз безкоштовний друк пропонують хіба що конкурси - які ще треба, звісно, виграти. Роботу самої Тамари Миколаївни, звісно, теж ніхто не оплачує. Нинішня молодь теж не схожа на ту, що була у 70-80-х. Так, нові студійці виявились, звісно,більш ерудованими та креативними. Але деякі "зажинківці" змушені працювати навіть на вихідних, через що не можуть відвідувати кожне засідання. Особливо важко студії довелось під час пандемії, коли чимало засідань просто не відбувались через карантинні обмеження.

За п'ять років студійці все ж виросли у літературному плані. Деякі з них встигли надрукувати свої книжки; кілька вихованців представили Сумщину на нарадах молодих письменників, організованих усе тією ж НСПУ.

За словами окремих "зажинківців", студія планує розвиватися далі. Так, через карантин студійці спробують зібратись онлайн. До того ж, деякі вихованці живуть поза межами Сум і не мають змоги відвідувати засідання. Тож у "Зажинку" попереду - ще чимало непростої, але цікавої роботи.

Студія щиро дякує СОУНБ за надану можливість проводити засідання та концерти у приміщеннях бібліотеки



46
Комментариев
0
Просмотров
1167
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.