«Сумські етюди»: подарунок до Дня міста від польського шанувальника

ВС 06 сентября 2013 в 13:00
Автор книги відомий польський вчений, політик, журналіст і меценат Йозеф ХАБЕР. Кілька років тому він приїхав до Сум на запрошення Української академії банківської справи. Відтоді, говорить, закохався у місто.
«Це – стисла викладка моїх вражень, у тому числі й про проблеми, які існують в будь-якому місті. При цьому, Суми – не провінція. Провінція не визначається географією. Подивіться на історію міста, на батька і сина Харитоненків. Це були особистості, що мислили глобально. У посвяті я написав: «Моїм друзям і чудовим людям, і просто місту Суми присвячую», – зазначив Йозеф Хабер.
Збірка складається з 14 невеличких частин. Кожна – окрема прогулянка міськими вулицями. Відтак, на сторінках книги чимало сумських архітектурних пам’яток, комунальна інфраструктура, і, звісно ж, люди. Останні, говорить пан Йозеф, вразили його відкритістю та душевністю.
На думку проректора Української академії банківської справи Алли ЯРОВОЇ, видання у певному смислі революційне. Оскільки змінює систему координат.
«Пан Йозеф проводить аналогії між Сумами і Нью-Йорком, Сумами і Парижем, Сумами і Олександрією. Тобто, у книжці Суми постають як середина світу», – зазначила вона.
Наразі «Сумські етюди» вийшли друком польською мовою, бо орієнтовані, передусім, на польського читача. Але до Різдва, повідомила Алла Ярова, академія банківської справи планує видати книгу українською. Тим більше, що збірка цілком може претендувати на те, що нині у Європі має назву «coffee table book», – тобто жанр легкої літератури, не позбавленої змістовної цінності, повідомляє Муніципальний інформаційний портал.
0
Комментариев
0
Просмотров
466
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.