Пісенний вернісаж Людмили Пастушенко

ВС 17 мая 2019 в 16:34
В тихий суботній вечір 11 травня в залі обласної філармонії шанувальники пісенної творчості міста мали нагоду познайомитись з творчістю Людмили Сергіївни Пастушенко – автора багатьох пісень на вірші відомих і маловідомих широкому загалу поетів Сумщини. Авторський концерт під назвою «Сумщина -одвічне кохання» - композитора пісенного жанру Людмили Пастушенко був присвяченнй 80-річчю утворення Сумської області.

Сама назва концерту вже підкреслювала любов автора пісень та поетів Сумщини до рідного краю. Від пісні до пісні композитор шліфує свою майстерність як створення, так і виконання пісень. Невимушений, природний артистизм, щирість, майстерне аранжування*, супровід виконання пісні органічними жестами, пластикою рухів рук, пальців, який чимось нагадує рухи танцівниць далекої Індії – все це органічно вплітається в створену пісню, доповнює і підкреслює все те, що хотів донести до слухача як автор слів, так і композитор – автор музики.
А розпочинала свій творчий шлях Людмила Пастушенко після закінчення університету з пісень на вірші поетів серединобудщини авторським концертом «А музика звучить» в 2014 році в районному центрі Середино-Буда. Другий авторський концерт під назвою «Пісенний вернісаж» на вірші вже сумських поетів відбувся 19 січня 2018 року в м.Суми.
Вже перші пісні Людмили Пастушенко стали переможцями та призерами на фестивалях композиторів пісенного жанру «Журавлиний ключ» (м.Полтава), «Кролевецькі рушники», «Світ Меду та здоров’я» (Гомель, Білорусь), «Калнишева Рада» (с.Пустовойтівка Недригайлівського району), «Співодари»(селище Сад Сумського району), «Сумські зорі», «Оспівую тебе, чарівне місто» (Суми), «Мистецькі крила Сумщини», «Зоряна надія», Міжнародний фестиваль бардівської пісні «Булат» та інші.

Розпочався концерт піснями  «Мамина калина», «Ах, эта осень…», «Вечірній джаз» на слова поетеси Галини Майорової, члена Національної спілки журналістів України. А потім одна за одною звучали пісні та романси про кохання, про жінок, як джерело натхнення, на вірші поетеси Людмили Мазур. Самі назви пісень красномовно говорять про це: "Лунная серенада", романс "Я слышу милые признанья", романс "О, эти руки...», «Цветёт сирень».
Повніше розкрити талант самобутнього композитора допоміг переїзд Людмили Пастушенко до м.Суми. Любов до пісні, наполеглива праця, підтримка друзів, колег та керівництва міста та Сумського району дали свої плоди – адже пісенний калейдоскоп Людмили Пастушенко налічує вже до 70 пісень.

Шість з них написані на вірші сумської поетеси Тетяни Прус, чотири на вірші Ірини Булахової, дві на вірші  Голови спілки письменників Сумщини Тамари Герасименко. Пісні «Душі криниця», «Пісня про Суми», «Вулиці жовтня» на їх вірші не залишили в залі жодного байдужого, слухачі нагороджували авторів музики і слів щирими оплесками. З великим задоволенням прийняли слухачі чудовий вальс "Корпусний сад" на вірші сумської поетеси Альбіни Батуриної, автора шести поетичних збірок, а також пісню « Я з тобою…» на вірші Надії Фурзенко. Це вже четверта пісня Людмили Пастушенко на вірші цієї поетеси, автора трьох поетичних збірок.

Пісенний подарунок колеги поета-пісняра Едуарда Козацького, його зворушливе виконання власних пісень під акорди гітари також були високо оцінені оплесками присутніх.

Патріотичні пісні на слова Раїси Коваленко та Світлани Петренко («Я помолюся вранці небесам») присвячені матерям та жінкам наших воїнів, які сьогодні захищають Україну і які вже так довго чекають своїх синів та чоловіків з такої довгої війни…

В пісні «Девчонки-красотки» на слова поетеси з Полтавщини Раїси Коваленко мова йдеться про трагічні події під Іловайськом та долю українського воїна-патріота, зкаліченого війною, який залишився без ніг, але вижив… Віра в перемогу, надія на зустріч з родиною, безмежна материнська любов врятували бійця. Ця пісня вперше прозвучала на жаль на останньому творчому вечорі Василя Будянського, благодійному концерті, присвяченого воїнам АТО в театрі юного глядача. Світла йому пам’ять… Саме він і запропонував Людмилі Пастушенко та Раїсі Коваленко, після засідання "Паліцинської академії", де вони виступали разом,  прийняти участь у концерті для воїнів зони АТО... Ця пісня прозвучала також на День Перемоги 9 травня на театральній площі для ветеранів вітчизняної війни та жителів міста. А диск з цією піснею Раїсою Коваленко вже вручено воїну-патріоту в місті Київ. Ось така історія цієї пісні....

Від представників обласної громадської організації «Паліцинська академія» Людмилу Пастушенко вітали проректор Анатолій Близнюк та Василь Кладієнко, які вручили їй свідоцтво почесного ветерана «Паліцинської академії» за написання патріотичних пісень. До речі, пісня Л.Пастушенко «Піднялася Україна за свободу!» на вірші відомої сумської поетеси, члена Паліцинської академії Людмили Ромен, нещодавно прозвучала в залі філармонії, на творчому вечорі поетеси. А.Близнюк та В.Кладієнко з притаманним їм гумором побажали композитору нових творчих злетів і міжнародного визнання.

Вокальний квартет «Степанівські чарівниці», яким вже чотири роки керує Людмила Пастушенко, об’єднує не тільки любов до української пісні, а й щира жіноча дружба. Цей квартет, неодноразовий лауреат пісенних конкурсів, у своєму виступі майстерно виконав пісні «Люби свій край» на слова Ольги Вакули, «Скрипка грає» на слова Світлани Петренко, «Медуниця» на слова поета Юрія Кравцова та «Сумщина - одвічне кохання» на слова Галини Майорової. Саме ця пісня стала переможцем фестивалю "Сумські Зорі" та культурно-мистецького проекту «Світ Меду та здоров’я» (м.Гомель, Білорусія), а назва пісні стала назвою авторського концерту. Квартет «Степанівські чарівниці» вже добре знайомий сумчанам, його виступу шанувальники пісенної творчості чекають на концертах та фестивалях.

Відомі пісні у виконанні молодого артиста обласної філармонії Дмитра Садовничого, їх майстерне виконання, сильний голос співака теж не залишили в залі жодного байдужого. А протягом всього авторського вечора урочисто, чітко і невимушено програму вели досвідчені ведучі Дмитро Будянський та Римма Гладка. Окрему подяку організатори творчого вечора висловлюють концертному відділу обласної філармонії за вирішення організаційних питань, і особисто - Даниленко Олександру Григоровичу за надання можливості проведення авторського концерту.       

  Глядачі, гості, друзі, поети Сумщини та сім’я композитора Людмили Пастушенко щиро вдячні за втілення ідеї проведення такого цікавого, змістовного, творчого і в той же час вражаючого авторського проекту нашої талановитої землячки і бажають їй подальших творчих успіхів і злетів, нових перемог на пісенних фестивалях.
* Допомогу в аранжуванні та запису музики до пісень Л. Пастушенко надали Дмитро Мурашов та Анатолій Пастушенко.

Федір Наумко, член Національної спілки журналістів України.
м.Суми


47
Комментариев
0
Просмотров
4680
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.