Феєрична «Ніч Музеїв» відбулась у Сумах

Наташа Акулова 18 мая 2016 в 17:00
Усі поціновувачі мистецтва мали змогу відвідати виставки у музеях та галереях, а також побувати на театральних та «підвальних» перфомансах
«Ніч музеїв» у нашому місті пройшла вдруге і з величезним успіхом.

У порівнянні з минулим роком у двічі збільшилась кількість локацій та у рази – кількість відвідувачів. Приємно-несподівано погодились на участь будинок-музей А.П.Чехова, Художній музей та театр ім. М.С.Щепкіна з блискавичним етюдом з вистави-перформанса «Шинель» open-air. Очікувано приєдналась галерея «Академічна» з виставкою «Etiuda? Етюд”.

 
БУДИНОК-МУЗЕЙ ЧЕХОВА.
Дощ не дозволив грати музикам.
Але екскурсія була захоплююча,
і відвідувачі довго не хотіли розходитися

На жаль дощ не дав можливості для запланованих виступів камерного ансамблю «Ренесанс», хореографічного колективу «Артес» та бенду «Джаз-Тарас».
 


Приємно було побачити серед учасників Майстерню квітів «Древо желаний» - першу комерційну структура, яка взяла участь в Ночі Музеїв в якості галереї. Господарі квіткового куточка порадували гостей не тільки елегантною виставкою Наді Білокур, але і музичним виступом Марії Грищенко та Надії Запорожець.

https://youtu.be/SmKcWRomoKk


Не дивлячись на дощ, долучитись до мистецтво виявило бажання багато людей.

ЧЕРГА ЗА МИСТЕЦТВОМ.
Перфоманс у підвалі
Сумської міської галереї
викликав неабиякий ажіотаж.
Потрапили не всі бажаючі,
а ті, хто був – залишилися вражені.
Дяка Марині ФЕНОТІ
та
Поліні КОРОБЕЙНІКОВІЙ

На відвідувачів цієї Ночі чекали Краєзнавчий музей з інтерактивною презентацією «Життя, розгорнуте на хустці», виставкова зала Національної спілки художників України, Ігор Швачунов з фото-проектом «Привиди старого міста» у «Філантропі».

ІНКОЛИ ВОНИ ПОВЕРТАЮТЬСЯ.
Фотопроект Ігора ШВАЧУНОВА
націлений привернути увагу
сумських можновладців
до руйнування історичних пам’яток
міста і області

Галерея актуального мистецтва «АкадемArt» показала проект «Геометрія простору» від учасників ленд-арт симпозіуму «Простір Покордоння», проект «Лінія Червоним» Римми Міленкової та відео-версію проекту Сергія Якуніна «Люфтпауза». Одразу три події також запропонувала Сумська міська галерея: останній день виставки живопису Ірини Проценко, гобелени від Олексанра Федоренка та проект «Предчувствие» Марини Феноти та Полінки Коробейник. Проект «Предчувствие» пройшов у невідомій до цього частині міської галереї – підвалі.

ТЕАТРАЛЬНИЙ ПЕРФОМАНС.
Сходинки театру ім. Щепкіна
тієї ночі стали сценою
для артистів балету,
які зачаклували сумчан уривком з
вистави «Шинель»

Від локації до локації рухалася велика, дуже велика кількість шанувальників мистецтва. В більшості місць навіть з’являлись черги. Цікаво, що було багато молоді. І майже не було п’яних і обкурених. Це була чудова ілюстрація: Суми – місто з великими культурними традиціями і бажанням активного сучасного мистецького життя. До речі, напишіть мені в лічку, чи бачив хтось на заході очильників міста або області, керівників управлінь та департаментів культури, засракулів*.

Неймовірно насиченою була програма у дворі римсько-католицького костелу Благовіщення Пресвятої Діви Марії, куди глядачі потрапили після десяти годин вечора.

Перформанс “Відображення”
від Наді Білокур -
ультрафіолетовий живопис
під відкритим небом -
глибока філософія

Іінформаційні планшети з життя Івана Павла ІІ – Папи Римського та фотографії «Магічний Люблін» Макса Скшичковськего були розміщені на огорожі, перформанс “Відображення” від Наді Білокур у темряві біля стін храму, виставка живопису Валерія Шкарупи у галереї «Наша», що розташована в підвалі церкві і напри кінець, віртуальна виставка Антона Дубодєлова на стінах занедбаної садиби Богдановича .

КИЇВСЬКИЙ ГІСТЬ.
Нарешті рідне місто
художника Валерія ШКАРУПИ (нині киянина)
мало змогу познайомитися
з його неперевершеною творчістю

«Ніч Музеїв» закінчилась у тій же занедбаній садибі Богдановича.



Творче об’єднання «ДикОбраз» поставило смачну крапку виставою-ілюзією «Вона» у рамках театрального «Чехов-Фесту». Центральна зала будинку навіть не вмістила всіх бажаючих, не зважаючі на пізній час.

ОПІВНІЧНИЙ ТЕАТР.
Вистава «Вона»
зібрала найбільшу кількість
бажаючих потрапити на неї.
Актори «ДикОбразу» прожили життя,
за що й отримали овації й крики «Браво!»

Закінчення «Ночі Музеїв» на Псільській 2, у напіврозваленій будівлі, символічно. Сподіваюсь, колись настане Ранок і ми побачимо відреставровану садибу (до речі пам’ятку архітектури), у якій мистецькі заходи будуть проходити не потайки у ночі. І коли це трапиться, не важливо, хто буде володіти цим чудовим подвір’ям у центрі Сум: Щербань, міська громада або громадська організація.

Головна подія «Ночі Музеїв Суми 2016», на мій особистий погляд, виставка Владислава Шерешевського «Діти Шерешевського». Завдяки незрозумілій позиції керівників «Галереї 21» ніхто у Сумах не побачив картин знаного митця з Києва. Чесно кажучи, не жаль пів-року переговорів з автором, півтора місяця перемов з хазяїном «Галереї 21», розроблених і надрукованих афіш, витрат на доставку, нервів, у кінці кінців. Це повністю компенсувалось спілкуванням з майстром – великою людиною з чудовим почуттям гумору. Сподіваюсь, він був відвертим, коли дякував за чудові три дні та одну «Ніч Музеїв», що провів у Сумах разом з дружиною.
Мета «Ночі Музеїв 2016» досягнута – увагу мешканців міста було привернуто до осередків культури та мистецтва, діяльності творчих особистостей і колективів. А це вам не пиво у літрових пляшках і насіння собі під ноги.

Маленька ложка дьогтю.
У «Ніч Музеїв» Художній музей примудрився продавати квітки на відвідування своєї виставки. Краще б співробітники та керівник подумали, як показати твори мистецтва, що зберігаються у сховищі. Більша частина колекції музею. Хоча б віртуально. А показати є що.

«Ніч Музеїв-2016» закінчилася. Усім, хто не потрапив на неї рекомендуємо не прогавити цю подію наступного року.

P.S. Все, про що тут написано, можна подивитись і в інший час. Телефонуйте в мистецькі локації за номерами, які зазначені на полосі В24 (Афіша)


*Прим. Засракуль – скорочено - заслужений робітник культури України

 

Дубодєлов Вадим,
співорганізатор,
куратор галереї «Наша на Псільській»

 
Фото
К. Анохіна
Ю. Волк


 
ВІДГУКИ

Марина Фильченко,
тележурналист

- Главным культурным мероприятием недели стала «Ночь музеев». Для себя отметила небывалое количество желающих принять участие в массовой программе, желающих ближе познакомится с нашим историческим прошлым, культурными корнями, нашей гордостью и особенностью. Удивляли длиннющие очереди, чтобы посетить ту или иную культурную локацию. Востребованность есть, властям города и области нужно подхватить эту волну, создавать новые туристические маршруты и акции на будущее. Люди изголодались по культурной программой. Это приятно!

Владислав Ивченко,
писатель, журналист

- Побував на виставі «Вона» з програми «Ніч Музеїв»...: Вистава вкрай пафосна, але це був той випадок, коли пафос спрацював. Бо вражала локація – покинута будівля у центрі. «ДикОбрази» дуже добре вміють пристосовуватися та грати з особливостями залу. Вражала публіка: у дощову північ зібралося кілька сотень людей, щоб подивитися виставу! Хороша гра акторів, їх переміщення залою, схоже на танок... Головне - відчуття якогось священнодійства. І тут вже жодних питань до надутих щік. Бо в індустрії містерій так заведено.


Альона Касаткіна,
головний редактор «ПанорамаТВ»

- «Ніч Музеїв» - подія для нашого міста. Не буду виокремлювати якусь одну локацію – всі були на висоті. Хочу висловити величезну подяку організаторам, які доклали величезних зусиль задля того, аби сумчани зрозуміли, що в Сумах є культура і мистецтво.
Кількість зацікавлених містян довела, що люди хочуть розвиватися культурно, потрібно лише надавати їм таку можливість. З нетерпінням буду чекати на наступну «Ніч Музеїв»!

Игорь КАСЬЯНЕНКО
поэт

- Интересными оказались события в Сумской городской галерее. Там, впервые в практике данной  локации состоялось торжественное закрытие выставки «Мифы и реальность» Ирины Проценко под музыку ансамбля скрипачей Сумского училища искусств и культуры им.Д. Бортнянского. После Сум выставка Ирины Проценко отправилась в Киев, в Центральный Дом художника на Львовской площади.
А в другом зале галереи и тоже под музыку прошёл вернисаж выставки чудных гобеленов преподавателя того же училища им. Д. Бортнянского Александра Федоренко. Посетителей было так много, что залы галереи их едва вместили.
 
72
Комментариев
0
Просмотров
118130
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.