Відновити скульптури Круазі планують у Сумах

ВС 24 июля 2020 в 16:15
У Сумах збираються відновлювати мармурові статуї французького скульптора Арістіда Круазі. "Голгофа" та "Янгол з дитиною" стоять на могилах меценатів міста - родини Харитоненків.

Дмитро Дубовик – дизайнер, із власної ініціативи узявся просувати Суми в інтернеті. Для цього обрав постери, які створив на основі архітектурних пам’яток.

"На Петропавліське кладовище дуже багато екскурсій приводять, і, коли туди привозять з інших країн, міст, а вони (скульптури - ред.) стоять в такому стані, який має бути кращим... Не можна таке залишати", - розповів Суспільному про причини ініціативи Дмитро.


Скульптури на Центральному кладовищі, на родовому похованні Харитоненків, виконані французьким скульптором Арістідом Круазі наприкінці ХІХ століття. Вони мармурові.

Скульптор Леонтій Костур говорить, що працювати з таким матеріалом й у такому стані слід обережно. "Якщо просто почистити, то це не дуже складна робота. Це зробити риштування, порахувати, чим відмити. Справа в тому, що повинен бути аналіз стану цієї скульптури, як вона поведе себе в майбутньому", - вважає скульптор.

Олег Прокопчук, скульптор і заслужений художник України, також вивчав стан пам’ятки.

"Є вже тріщини, і сам пам’ятник із мармуру заріс вже, має на собі і рослинність невелику. Тому він потребує, звичайно, реставрації. Якої точно - це, звичайно, треба обстежувати. Можливо, треба зробити накриття над ним скляне, можливо, щось інше запропонують архітектори, скульптори", - говорить Олег Прокопчук.

За інформацією першого заступника Сумського міського голови Володимира Войтенка, скульптури на балансі міста. "Ми передали на баланс департаменту інфраструктури дані скульптури і, відповідно, зараз опрацюємо з фахівцями, і будемо підтримувати цю ініціативу. Але, я думаю, що все одно, поки процедурно це пройде, це - на наступний рік", - сказав Войтенко.

Як вдалося дізнатись Суспільному, за скульптури насправді ніхто не відповідає. 2012 року вони були зараховані до комунальної власності, розповів директор департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міськради Юрій Клименко.

"У рішенні сесії було зазначено про те, що Комунальне підприємство "Спеціалізований комбінат" має взяти на баланс у відповідності до виконання цього рішення. Було здійснено на 2012 рік оцінка даних пам’ятників, проте комунальне підприємство відмовилося їх брати собі на баланс у зв’язку з тим, що це пам’ятники, є окрема процедура і таке інше", - розповів Клименко.

За його інформацією, у 2019 році були внесені зміни в це рішення і змінено пункт, де в результаті прийняття до комунальної власності передати на баланс департаменту інфраструктури. "Зараз воно в комунальній власності, проте немає балансоутримувача", - сказав Клименко.

Перед тим, як брати на їх баланс, сказав Юрій Клименко, роботи французького майстра мають оцінити. До 20 липня повинні дізнатись їхню вартість. Експертизу замовили товариству "Оціночна фірма "Юніт". Далі – погодження на виконання робіт.

"У вересні 2009 року, постановою Кабінету Міністрів України ці об’єкти були внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією "національного значення". Ці об’єкти мають надзвичайно високу художню цінність, історико-культурну цінність. Необхідно буде отримати відповідний дозвіл, який вимагає законодавство в центральному органі охорони культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики", - розповіла заступниця начальника відділу управління культури Сумської ОДА Валентина Приймак.

Скульптури француза Арістіда Круазі привезли до Сум із Парижа Павло Харитоненко з дружиною Вірою після відвідин там виставки. За однією з версій, яку обстоює директор музею А.Чехова Віктор Комаров, "Янгола з дитиною" родина Харитоненків обрала не випадково. За кілька місяців до цього, у них померла донька. На замовлення сумчан, Круазі, за наданим фото, доопрацював обличчя дівчинки. "Янгола" встановили на могилі малолітньої Зінаїди.

Скульптура "Голгофа" постала на могилі батька Павла Харитоненка – Івана Герасимовича. На той час, за інформацією Комарова, за дві скульптури цукрозаводчик заплатив Круазі 2 млн золотих.


 
51
Комментариев
0
Просмотров
1443
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.