У Сумах можна поскаржитись на громадський транспорт

ВС 23 июня 2021 в 11:30
У Сумах запрацював сайт, де можна подати скаргу на погану роботу громадського транспорту. Його розробили фахівці "Сумської платформи реформ". За допомогою сайту скарга на несправність, недотримання графіку руху чи інші проблеми за кілька хвилин надійде до Сумської міської ради.

Координатор "Сумської платформи реформ" Максим Корнієнко розповів Суспільному,як подати таку скаргу та на що загалом можна скаржитись.

За словами Максима Корнієнко, він давно вже помітив, що люди не розуміють куди відправляти скарги, якщо їх щось не влаштовує. Тому у "Сумській платформі реформ" вирішили створити простий сервіс, щоб можна було правильно, швидко та зручно скласти скаргу.

"Фактично скарга, яку відправляють з нашого сервісу, приходить до міської влади, як звичайне звернення, яке можна подати напряму до міськради. Але її зручніше оформлювати, не потрібно шукати та завантажувати бланки та вписувати посилання на статті законів", – пояснює експерт.

На що можна поскаржитись
Графік руху. Усі тролейбуси в місті мають свої графіки руху, яких вони зобов'язані дотримуватись. Маршрутні таксі мають курсувати у Сумах з 06.00 до 22.00. Крім того, для сумчан має бути доступне онлайн-відстеження всіх машин на сайті gps.sumy.ua. Якщо є відхилення від графіків – це привід для скарги.

Технічні несправності. Це стосується сидінь, дверей, вікон і будь-чого в транспорті, що випливає на безпеку пасажирів. Варто робити фото та відео несправності та додати до звернення, радить Максим Корнієнко.

Санітарний стан. Бруд, протікання під час дощу, грибок тощо – приводи для скарги. Враховуючи карантин, приводом для скарги у цьому пункті може бути й порушення санітарних правил карантину.

Поведінка водія. Водій має бути ввічливий, охайно вдягнений та зосереджений на дорозі. Якщо цих правил водій не дотримується, його поведінку можна оскаржувати.
 
Перевантаження. Нині в умовах карантину це ситуації, коли людей більше, ніж сидячих місць. В інший час можна скаржитись, якщо кількість пасажирів, що їдуть стоячи перевищує максимальну можливу, яка зазвичай вказана в інформаційних куточках. Наприклад, у маршрутках, де 19 сидячих місць, стоячи можна їхати не більше як шести людям.

Що обов'язково вказувати у скарзі через створений сервіс
    Прізвище, ім'я та по батькові людини, яка звертається.
    Повна адреса із зазначенням міста, вулиці, будинку та кварти.
    Дату (дату сервіс додає автоматично).
    Пояснення ситуації.


Крім цього, за словами експерта, варто зазначати номер маршруту, де трапилась подія із вказанням номерного знаку маршрутки або тролейбуса. Також варто вказати хоча б приблизний час. Це збільшує шанси, що скарга матиме результат.

"За перший день роботи сайту пройшло вже близько десятка скарг. Моя порада майбутнім скаржникам: пояснювати проблему чи ситуацію більш докладно, не одним реченням, а хоча б одним абзацом. Для того, щоб людина, яка читає про це вперше, могла чітко зрозуміти проблему", – горить Максим Корнієнко.

Якої реакції чекати та на що впливають скарги
На кожне правильно оформлене звернення міська рада має дати відповідь протягом 31 календарного дня. Якщо звернення не складне, його не треба додатково вивчати, відповідь мають надавати невідкладно, але не більше ніж за 15 днів.

"Треба обов'язково заповнювати дані про себе, адже анонімні звернення міська рада, за законом, розглядати не може. У нас вже був приклад, коли міськрада за буквально кілька хвилин відповіла, що не розгляне звернення, бо воно є фактично анонімне, адже не вказана адреса", – розповідає Максим Корнієнко.

Також експерт каже, що формальна реакція на конкретне звернення – не головна ціль. Головне, щоб проблеми вирішували. Адже за минулий рік до відділу транспорту надійшло 400 скарг, це, як каже транспортний експерт – вкрай мало, враховуючи що громадським транспортом невдоволена переважна більшість сумчан.

"Тут схема проста: чим більше буде звернень, тим більше міська влада буде слідкувати за тим, щоб перевізники дотримувались умов договору. Виходить, якщо звернень немає, то все добре, якщо звернення є – є проблеми. Так працює скрізь. І це не означає, що тільки у Сумській міській раді чи у відділі транспорту така ситуація. Будь-який чиновник вважає, що він добре працює, якщо ніхто не скаржиться на його роботу", – говорить Максим Корнієнко.

Надалі у "Сумській платформі реформ" планують перед початком нового транспортного конкурсу домогтися, щоб скарги на перевізників враховували під час конкурсу. Тобто, щоб перевізники, на яких жалілись найбільше, не очолювали рейтинги конкурсів, а навпаки потрапляли у "хвіст". Це, зі слів Максима Корнієнка, дасть шанс побачити нових перевізників на маршрутах та створить конкурентне середовище.

 
46
Комментариев
0
Просмотров
1326
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.