Природний баланс – ефективний судовий процес

ВС 19 декабря 2019 в 11:27
У Господарському суді Сумської області до професійного свята спільно зі студентами Сумського вищого училища мистецтв та культури ім. Дмитра Бортнянського пройшов перфоманс «Природний баланс». Ця акція звертає увагу на необхідність дбайливого ставлення до ресурсів для збереження середовища для наступних поколінь.

Не є таємницею, що судові установи і процес славиться великими стосами паперу, які можуть вщент заповнювати кімнати канцелярії. Одні і ті ж самі документи передруковуються та надсилаються по кілька разів, ресурси витрачаються на виклики та повідомлення сторін, паперовими ухвалами та повістками направленими звичайною поштою.

Судова система впроваджує нові сервіси. Так, час на веб-порталі «Судова влада України» можна сплатити судовий збір online, отримати інформацію про етапи проходження справи, переглянути список справ призначених до розгляду, отримати доступ до текстів судових рішень в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Можна підписатись на SMS-інформування та одержання копій судових рішень - електронною поштою, взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Окремі судові засідання транслюються online. В тестовому режимі працює кабінет користувача в системі «Електронний суд».

Але, судовий процес потребує оновлення. Анонсований запуск у 2019 році Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи у повному обсязі так і не відбувся.

«Електронний суд» мав дещо заощадити ресурси судів та учасників процесу, але теж передбачав фрагментарне використання новітніх технологій ґрунтуючись на досить застарілому процесі сканування паперових документів.

Правосуддя ґрунтується на обробці та аналізі інформації. Сучасні технології діють можливість цифрувати не окремий документ, а сам процес. Подаючи типові справи у вигляді алгоритму і системи електронних форм, якими обмінюються сторони. Такі підходи здатні зробити правосуддя швидшим та ефективнішим.

Так само в межах існуючого процесу є можливості для економії ресурсів.
Заслуговує на увагу ініціатива щодо відмови від обов’язкового складання повного тексту рішення. Складання мотивувальної частини рішення може не бути принциповим для учасників справи і здійснюватись лише за відповідною заявою.

Як показує практика лише 1 справа може містити від 50 сторінок до 200 томів по 250 листів, наприклад, як справи щодо банкрутства підприємств «Сумихімпром» та «Selmi». Все це не лише забирає ресурси, витрати на послуги пошти, суддівський час, а й несе загрозу природному балансу.
У 2019 році Господарський суд Сумської області придбав 672 пачки паперу.

Згідно з даними дослідження студентів Лестера, що був опублікований в науковій роботі «How Much of the Amazon Would it Take to Print the Internet?», у збірнику міждисциплінарних праць британського університету, з одного промислового дерева - береза, дуб, ялина - можна отримати 17 пачок паперу по 500 аркушів.

І це лише невеличка частка паперу, що використовується в суді, бо левова частка паперових документів надходить до суду ззовні – від учасників судового процесу. До того ж більша частина справ зберігається не тривалий час 3-5 років.

У 2019 році уряд презентував проект єдиного порталу громадянина - "Держава в смартфоні". Передбачається діджиталізація всіх адміністративних послуг, які надаються громадянам. На цьому фоні судова система також чекає на розширення застосування електронних послуг та новітніх технологій в процесі, потребує використання нових технологій для заощадження часу та ресурсів, забезпечення розгляду справи упродовж розумного строку.

Джерело: Господарський суд Сумської області

49
Комментариев
0
Просмотров
2995
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.