На Сумщині продовжується грибний сезон: лікарі просять бути обачними

ВС 08 ноября 2019 в 16:54
На базі на КНП «Клінічна лікарня №5» СМР відбувся виїзний брифінг на тему: профілактика отруєнь дикорослими грибами
У ході спілкування з журналістами в.о. начальника відділу охорони здоров’я Наталія КІПЕНКО оприлюднила медичну статистику: «За останні три роки у Сумах зафіксували 14 випадків підозр на отруєння грибами, п’ять із них було підтверджено. А у 2019 році із семи підозр клінічно підтвердились три – це була сім’я, яка вживала гриби без термообробки, летальних випадків не зафіксовано».

Медики запевняють, що отруєння грибами – діагноз, з котрим не варто бути легковажним, чи лікуватися самостійно, адже лише надання спеціалізованої медичної допомог може зберегти життя людини. Тому у разі отруєння треба негайно викликайте «швидку» допомогу.

Завідувач відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії та підрозділом клінічної токсикології КНП «Клінічної лікарні № 5» Ігор БАНДУРА має чималий практичний досвід. Він говорить, що очолюваний ним підрозділ на 12 ліжок, має свою унікальну спеціалізацію – токсикологію. «Наразі у нашому місті реанімаційна служба організована по принципу нозології, а не по територіальному розподілу. Тобто кожна реанімаційна служба міського медзакладу має свій напрямок. У Сумах токсикологією більше ніхто не займається й не лікує таких хворих», – пояснює Ігор Васильович та підкреслює, що найчастіше фіксують отруєння токсинами блідої поганки.

Він виділяє головні симптоми отруєння: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій. До слова, перелічені симптоми можуть виникнути як через 30 хвилин після вживання грибів, так і згодом, навіть через декілька діб поспіль.

«Полегшити ситуацію до приїзду екстреної допомоги можливо завдяки промиванню шлунку та вживанню адекватної дози проносного засобу або сорбентів, зокрема – активованого вугіллю (на 1 кг маси тіла людини потрібно 1 г сорбенту). Щоб не погіршити стан та не прискорити процес всмоктування токсинів, не можна їсти будь-яку їжу, а особливо кисломолочні продукти та вживати алкоголь», – інформує досвідчений лікар-реаніматолог Ігор БАНДУРА. У його активі лікування низки найскладніших діагнозів, порятунок пацієнтів навіть після вживання блідої поганки.

Учасники виїзного брифінгу, одягнувши медичний спецодяг, побували у відділенні анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії та підрозділом клінічної токсикології КНП «Клінічної лікарні № 5». Саме сюди поступають дорослі жителі міста з ознаками отруєнь не лише грибами, а й з іншими складними діагнозами та отримують екстрену, кваліфіковану медичну допомогу.

50
Комментариев
0
Просмотров
2729
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.