Чи побачать сумчани маршрутки онлайн

ВС 17 февраля 2021 в 10:49
Після підвищення тарифів у маршрутках сумська влада обіцяла зобов'язати перевізників налагодити відображуваність своїх машин на онлайн-сервісах. Утім, цього досі так і не сталося. Цікаво, що така ситуація спостерігається не вперше. Так, кілька років тому чиновники запропонували містянам компроміс: сумчани їздитимуть по 4 грн., а перевізники полагодять (у кого не було - встановлять) трекери і налагодять їхню роботу. Щоб останні не змогли "забути" про цю обіцянку, ця вимога була прописана у договорі.

Утім, "Рути" онлайн не з'явились ні тоді, ні після підвищення тарифу до 5 грн. Тоді на світ з'явилась петиція з проханням перевірити онлайн-відображуваність приватного маршрутного транспорту. Її зміст і повну відповідь можна переглянути тут. Виявилось, що перевізники... не обіцяли простим сумчанам показувати, де знаходяться їхні маршрутки. Так, у відповіді було сказано, що:

- згідно із пп. 2.3.10. п. 2.3. чинних Умов проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми, затверджених рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 22.11.2017 № 619 «Про організацію проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми» перевізники зобов’язані:
«Забезпечувати роботу рухомого складу на маршрутах за визначеним розкладом руху та обов’язковою наявністю в автобусах засобів GPS/GPRS, їх постійне підключення і працездатність, а також забезпечувати доступ Організатору до засобів GPS/GPRS для контролю в он-лайн-режимі та надавати Організатору можливість забезпечити всіх бажаючих доступом до інформації через мережу Інтернет в режимі он-лайн»;

- "відповідний доступ забезпечується шляхом надання Організатору перевезень повного електронного посилання на інтернет-ресурси з особистими паролями та логінами, що використовуються перевізниками. Водночас чинним законодавством визначено, що паролі, логіни, облікові записи належать до персональних даних, що є об’єктами захисту і не можуть бути у вільному доступі. використання відповідної інформації здійснюється виключно Організатором перевезень для контролю (моніторингу) в онлайн- режимі за роботою міського пасажирського транспорту відповідно до технічних можливостей мережевих сервісів";

- "існуючі в мережі Інтернет веб-сервіси, які надають інформацію в режимі он-лайн про рух міського пасажирського транспорту на міських маршрутах м. Суми, не є сервісами Сумської міської ради. В контексті досліджуваного питання повідомляємо, що відповідно до проекту рішення Сумської міської ради «Про міську комплексну Програму розвитку міського пасажирського транспорту м. суми на 2019-2021 роки» протягом 2019-2021 років передбачено реалізацію заходу із впровадження єдиної міської системи GPS-контролю міського пасажирського транспорту в режимі реального часу".

Виходить, що перевізники мали надати доступ лише Організатору перевезень. Той же мав слідкувати за роботою маршрутних таксі "відповідно до технічних можливостей мережевих сервісів". Мабуть, треба розуміти, що цих можливостей у міської ради не було, оскільки не існувало тієї самої "єдиної міської системи GPS-контролю міського пасажирського транспорту в режимі реального часу".

Як відповів нам власник сервісу gps.sumy.ua, до нього вже зверталися кілька перевізників з проханням відновити роботу трекерів. Тобто, швидше за все, "Рути" мають відображатися саме тут. Цікаво, що цей онлайн-сервіс існував і раніше, навіть до створення цієї петиції.

Що в депо

КП "Електроавтотранс" теж мав проблеми з  відображуваністю свого транспорту. Так, один із виконавців встановив трекери на частину машин, але так і не зміг вивести їх онлайн на один із сторонніх сервісів. Коли ж інший підрядник встановив апарати на інші тролейбуси та автобуси, попередній... відмовився давати паролі від тих, які вже продав КП та встановив. Врешті-решт, усі тролейбуси та автобуси "Електроавтотрансу" з'явились онлайн - тоді ще на сайті avtobus.sumy.ua (саме він пізніше "переїхав" на домен gps.sumy.ua). Нововведення настільки зацікавило сумчан, що у перший день повноцінної роботи сервер просто "ліг", не витримавши напливу користувачів. Пізніше водії-комунальники відмічали, що після виведення всіх тролейбусів онлайн пасажиропотік відчутно збільшився.

50
Комментариев
0
Просмотров
3256
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.