Податкова консультація: контроль правильності визначення митної вартості товарів

ВС 27 мая 2013 в 13:00
Міністерство доходів і зборів в листі від 07.05.2013 р. N 99-24/1-02-04/796 звернуло  увагу на те, що митний орган з метою здійснення контролю правильності визначення митної вартості товарів має право застосовувати різні форми контролю, передбачені Митним кодексом України.
Відповідно до частини першої статті 336 Митного кодексу України, однією з форм митного контролю, є перевірка документів та відомостей, які надаються митним органам під час переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України.
Перевірка документів та відомостей, які подаються митним органам під час переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, здійснюється візуально, із застосуванням інформаційних технологій (шляхом проведення формато-логічного контролю, контролю співставлення, контролю із застосуванням системи управління ризиками) та в інші способи, передбачені Митним кодексом України.
При контролі співставлення здійснюється порівняння даних, які містяться в митних деклараціях або інших документах, поданих для митного контролю або митного оформлення, з даними, які містяться в електронних копіях митних декларацій та інших документах, що надходять з митних та правоохоронних органів суміжних держав; в уніфікованих електронних дозвільних документах, що надходять з інших державних органів, та інших електронних документах, пов'язаних з перевіркою достовірності даних, що перевіряються.
Отже, митні органи під час здійснення контролю правильності визначення заявленої декларантом митної вартості мають право застосовувати таку форму контролю як контроль співставлення.
Разом з тим, таке співставлення здійснюється тільки з метою перевірки достовірності наданих декларантом відомостей щодо вартості товарів і виключно для контролю правильності визначення митної вартості та виявлення потенційних ризиків.
В листі наголошується, що рішення митних органів щодо коригування заявленої декларантом митної вартості приймаються виключно за наявності підстав, передбачених частиною шостою статті 54 Митного кодексу України.
0
Комментариев
0
Просмотров
693
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.