Податкова консультація: Громадяни, які подають декларацію про майновий стан та доходи, ведуть Книгу обліку доходів і витрат

ВС 13 марта 2013 в 11:30
Платники податку на доходи фізичних осіб, які відповідно до Податкового кодексу України зобов'язані подавати декларацію або мають право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку, ведуть облік у Книзі обліку доходів і витрат.
Така Книга ведеться з метою  визначення суми загального річного оподатковуваного доходу. 
Форма Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядок її ведення, затверджені Наказом Мінфіну України від 09.01.2013 р. № 6, який набрав чинності  8 лютого 2013 р.
З вказаної дати втратив чинності наказ ДПА України від 24.12.2010 року №  1022 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядку ведення обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу».
Платники повинні заводити Книгу самостійно. Записи у графах Книги здійснюються безпосередньо громадянином або уповноваженим представником не пізніше наступного дня після отримання відповідних сум доходів, сплати (перерахування) податку, а також понесених витрат.
Облік документів і відомостей, пов'язаних з правом на отримання податкової знижки згідно зі статтею 166 Кодексу, платники податків можуть вести в реєстрі документів, записи в якому проводяться у довільній формі.
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинні бути відображені вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).
Книга та реєстр документів (за наявності) знаходяться у платників податку та повинні надаватись органам державної податкової служби на їх вимогу та у межах їх компетенції, визначеної Кодексом.
0
Комментариев
0
Просмотров
983
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.