Новини НБУ: розглядається доцільність переведення СЕП у цілодобовий режим роботи

ВС 08 августа 2013 в 09:30
5 серпня 2013 року в Національному банку України відбувся круглий стіл на тему "20 років електронного грошового обігу в Україні: досвід, результати, перспективи", у якому взяли участь представники Національного банку України, Центральної розрахункової палати, Університету банківської справи Національного банку України, Державної фінансової інспекції України, провідні банкіри тощо.
Учасники круглого столу обговорили поточний стан системи електронних платежів (далі – СЕП), згадали запровадження та становлення української системи міжбанківських розрахунків, окреслили шляхи та перспективи її розвитку.
Анатолій Савченко, директор Департаменту інформатизації Національного банку України в період запровадження СЕП, розповів про передумови створення системи: "У 1993 році треба було принципово прискорити обіг коштів, адже за відсутності ефективної платіжної системи перекази коштів тривали тижнями, існував шалений "голод" на гроші, країна переходила на бартерні відносини замість товарно-грошових. Підроблені авізо набули загрозливого масштабу". Він наголосив, що СЕП була створена для забезпечення економіки України електронним грошовим обігом, таку функцію система з успіхом виконує і сьогодні.
Учасники СЕП наголосили на безпеці здійснення електроних платежів та високому рівні захисту транспортування платіжної та технологічної інформації через систему.
Експерти Міжнародного валютного фонду, Банку міжнародних розрахунків, Світового банку, Добровольчого корпусу фінансових послуг оціюють СЕП як системно важливу платіжну систему України.
Підбиваючи підсумки роботи круглого столу, заступник Голови Національного банку України Валерій Прохоренко зазначив, що СЕП перебуває в постійному розвитку, відповідна нормативно-правова база за необхідністю вдосконалюється, триває пошук нових шляхів для розбудови електроного грошового обігу в Україні. "Ми працюємо над запровадженням нових сервісів у роботі СЕП, розглядаємо доцільність переведення її роботи в цілодобовий режим", − зауважив він.
Валерій Прохоренко щиро подякував та привітав зі святом усіх працівників Національного банку України, які розробляли та впроваджували СЕП у середині 90-х років минулого століття, а також тих фахівців, що продовжують працювати із системою сьогодні.
Довідково.
СЕП є загальнодержавною системою міжбанківських розрахунків в Україні, що забезпечує проведення переказу коштів через кореспондентські та інші рахунки учасників системи, відкриті в Національному банку України, із застосуванням електронних засобів приймання, оброблення, передавання і захисту інформації. Національний банк України є платіжною організацією та розрахунковим банком для СЕП.
Учасниками СЕП є всі банки України та їх філії (наразі 176 банків і 212 філій), Державна казначейська служба України та її управління обласного рівня (28 установ), територіальні управління, установи і навчальні заклади Національного банку України, ПАТ "Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках". СЕП забезпечує здійснення розрахунків у межах України між банками як за дорученнями клієнтів банків, так і за зобов’язаннями банків та інших учасників системи.
5 серпня 2013 року банківська спільнота відзначила 20-річчя запровадження СЕП в Україні, як яскравий доказ того, що Україна займає гідне місце у сфері запровадження новітніх банківських технологій.
0
Комментариев
0
Просмотров
2929
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.