Новини НБУ: НБУ відкарбував пам’ятну монету до 75-річчя Луганської області

ВС 29 мая 2013 в 10:30
Національний банк України 28 травня 2013 року уводить в обіг пам’ятну монету “75 років Луганській області” із серії “Області України” номіналом 5 гривень.
Монета присвячена регіону, який називають східною брамою держави, де живуть люди, які люблять свій край і вміють працювати, де є майже половина запасів високоякісного вугілля, родючі чорноземи та безкраї степи.
Монету відкарбовано з використанням сучасних технологій виготовлення біметалевих монет: зовнішнє коло – мідно-нікелевий сплав, внутрішнє – нордік (CuAl5Zn5Sn1), категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, діаметр – 28,0 мм, маса – 9,4 г, тираж – 20 000 штук. Гурт монети – секторальне рифлення.
На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України,
по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П’ЯТЬ  ГРИВЕНЬ (унизу), праворуч – логотип Монетного двору Національного банку України, у центрі – на тлі сонця зображено промисловий пейзаж, на передньому плані – бабак (байбак), ковила, колосся та соняшник, під композицією рік карбування монети – 2013.
На реверсі монети зображено герб області та по колу розміщено написи: ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ (угорі), ЗАСНОВАНА У 1938 РОЦІ (унизу).
Художник і скульптор – Святослав Іваненко.
Ціна продажу пам’ятнoї монети “75 років Луганській області” – 19 гривень. Придбати  її можна в територіальних управліннях Національного банку України та дистриб’юторів Національного банку України з продажу пам’ятних монет.
Нагадуємо, що пам’ятна монета є дійсним платіжним засобом України й обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Довідково:
Територія сучасної Луганськoї області має давню історію. Перші пам’ятки належать до палеолітового часу. У мідно-бронзову епоху тут мешкали скотарські та землеробські племена, які залишили після себе численні курганні могильники та поселення. Пізніше тут мешкали кімерійці, скіфи та сармати, по території кочували тюркські племена. Після татаро-монгольської навали довгий час ця територія була малозаселена і навіть мала назву “Дике поле”. Інтенсивне її заселення почалося в XVII сторіччі після закінчення визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Протягом останніх 100 років завдяки стрімкому розвитку України в цілому Луганська область перетворилася на регіон з розвинутими видобувними, виробничими та торгівельними інфраструктурами. На сьогодні вона є великим промисловим регіоном.
0
Комментариев
0
Просмотров
1006
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.