Міндоходів відповіло на інформацію від активістів "Євронаступу"

ВС 21 июня 2013 в 15:00
В електронних засобах масової інформації розміщено матеріал про те, що в ході соціологічного опитування платників податків щодо діяльності Державної податкової інспекції у м. Сумах, яке проводилося активістами всеукраїнської кампанії «Євронаступ», респонденти висловили зауваження та скарги, що в ході проведення планових перевірок суб’єкт господарювання з вірогідністю в 99 % залишається зі штрафом; про важкість потрапляння платника податків до інспектора, особливо в дні здачі звіту; про дзвінки керівникам підприємств з проханням заплатити прибуток наперед; про можливі прояви корупції з боку працівників інспекції.

  1. Щодо високої ймовірності застосування штрафних чи фінансових санкцій до суб’єктів господарювання за підсумками планових перевірок.

   Критерієм відбору платників податків до перевірки є наявність у їх фінансово-господарській діяльності ризиків несплати належних платежів до бюджету, невиконання законодавства, контроль за яким покладено на Міністерство доходів і зборів України.
   Ми вважаємо, що більшість платників  працює чесно, і довіряємо їм. Тому планові контрольно-перевірочні заходи спрямовуються виключно на ті  підприємства, які свідомо не сплачують або сплачують не в повному обсязі платежі до бюджету, використовуючи схеми ухилення від оподаткування. Хочу наголосити, що в 2013 році (станом на 01.06.2013р.) було зменшено  кількість документальних перевірок на 100 перевірок (планових перевірок на 28 менше, позапланових – на 72): для порівняння - за 2013 рік проведено 29 планових та 157 позапланових перевірок, в аналогічному періоді минулого року відповідно 57 планових та 229 позапланових перевірок, - зазначає Руслан Приходько, в.о. начальника ДПІ у м. Сумах.
    Чітке регламентування Податковим кодексом України підстав для проведення фактичних перевірок, зокрема з питань дотримання суб’єктами господарювання порядку проведення розрахункових операцій, також призвело до зменшення кількості таких перевірок на 68 (станом на 01.06.2013р. проведено 78 перевірок проти 146 за січень-травень 2012 року). Це свідчить  про зменшення тиску з боку податкових органів на суб’єктів  господарювання.
    Правильність обраних пріоритетів при здійснені податкового контролю підтверджується тим фактом, що зменшення кількості перевірок внаслідок  переорієнтації контролю на виключно ризикові підприємства  призвело до збільшення надходження до бюджету.

   2. Щодо важкості потрапляння до робочого місця  інспектора, особливо у дні подання звітності.
     Налагодження ефективних партнерських відносин з платниками податків – один з основних пріоритетів діяльності Державної податкової інспекції у м. Сумах. В умовах сьогодення фахівці інспекції зосередили свою роботу на здобутті довіри громадян до діяльності ДПІ, наданні платникам податків широкого спектру сервісних послуг. В таких умовах платник податків має бути партнером, а міндоходовці працювати для задоволення його потреб.
      Саме з цією метою створено нову ефективну систему обслуговування платників податків, яка передбачає індивідуальний підхід до кожного відвідувача. З початку  грудня минулого року на першому поверсі інспекції запрацював Центр обслуговування платників податків.
      Запровадження нової системи обслуговування дозволяє платникам податків отримати будь-яку дозвільну документацію (свідоцтво, патент, довідку), податкові консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства, акти звірок нарахованих та сплачених сум податків і зборів, у вікні «Канцелярія» залишити вхідну кореспонденцію, зареєструвати касовий апарат. Таким чином, у ЦОППі платники податків можуть отримати широкий спектр послуг та розв'язати низку актуальних питань, що виникають.  Відтепер не потрібно блукати коридорами семиповерхової будівлі.
  Робочий час для надання адмінпослуг – з 9.00 до 20.00 – у робочі дні, з 9.00 до 16.00 – у суботу.
    Крім того, в ЦОППі розміщено Центр сертифікації ключів ГУ Міндоходів у Сумській області, де можна безкоштовно отримати посилені ключі електронного цифрового підпису і, за допомогою яких, надавати звітність до органів Міндоходів, Пенсійного фонду та Управлінню статистики в електронній формі, що дозволяє раціонально використовувати час та кошти.
    Фахівцями Центру обслуговування платників податків Державної податкової інспекції у м. Сумах у поточному році було прийнято та опрацьовано понад 96 тисяч податкових звітів, декларацій та розрахунків, що надійшли від платників податків, в тому числі 1648 – про майновий стан та отримані у минулому році доходи; зареєстровано та опрацьовано 39380 примірників вхідної кореспонденції, «левова» частина з яких - інформаційні листи, довідки та дозвільні документи; підготовлено 90 письмових консультацій з питань роз’яснення податкового законодавства; надано 60508 адміністративних послуг відвідувачам Центру обслуговування платників податків ДПІ у м. Сумах.
     Крім того,  розглянуто 55 письмових та 4 усних звернень громадян Сум, на які надано кваліфіковані, змістовні та своєчасні відповіді.

3. Щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток.

    З 1 січня поточного року до Податкового кодексу внесені зміни згідно із Законом України № 5083,  якими передбачено, що платники податку на прибуток щомісяця зобов'язані сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і строки, встановлені для місячного податкового періоду. Розмір авансового внесу становить не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.
    У січні – лютому 2013 р. авансовий внесок з податку на прибуток сплачувався у розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев'ять місяців 2012 р.
    Авансовий внесок щомісяця сплачують платники податку на прибуток, у яких об'єкт оподаткування за останній річний звітний податковий період перевищує 10 млн. грн.
                         
4. Щодо можливих проявів корупції.

Позиція Міндоходів України полягає в тому, що робота працівників відомства має бути прозорою, доступною та зрозумілою суспільству.
Для оперативного та своєчасного отримання інформації про можливі зловживання з боку працівників відомства працює телефон «Довіри» як  для юридичних та фізичних осіб,  громадських організацій, так і окремих платників податків. Телефон «Довіри» (0542) 77-05-28. Інформацію про існування інтерактивної «гарячої лінії» розміщено на дошці оголошень в ДПІ у м. Сумах, на суб-порталі  ГУ Міндоходів у Сумській області (www.sumy.minrd.gov.ua).
      Крім того, громадяни та платники податків мають можливість скористатися сервісом - телефонною лінією антикорупційного проекту «Пульс», номер (044)-284-00-07. За вказаним телефоном платники податків мають можливість повідомити про прояви корупційних діянь з боку працівників відомства. Лінія працює цілодобово: у робочий час інформацію про корупційні та інші неправомірні дії приймають працівники «Пульсу», а в неробочий час – інтерактивний автовідповідач.

Прес-служба Міндоходів України в Сумській області
0
Комментариев
0
Просмотров
658
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.