Різдвяна "Гармонія"

Сумщина творческая. Культура и искусство
Сумы Городская библиотечная система 20 января 2016 в 19:03

17 січня у Центральній міській бібліотеці ім. Т. Шевченка відбулася приємна творча подія – виступала народна хорова академічна капела «Гармонія». Концерт під назвою «Від Різдва до Водохреща» був заключним у новорічно-різдвяному циклі, який хоровики розпочали 19 грудня виступом «Від Миколая до Різдва».

Цей концерт не був запланований, про нього стало відомо лише за три дні до проведення, але все одно глядачів прийшло багато. У залі, де збиралися поціновувачі вокалу, панувала особлива атмосфера – передчуття чогось доброго і чарівного. І це передчуття справдилося. Концерт вийшов схожим на невеличке чудо – немов заключний акорд казкових новорічних свят.

Артисти – веселі, красиві, натхненні – милували глядацьке око прекрасними костюмами, а слух радували щедрівками та народними піснями. Найбільше зворушення присутніх викликали дві маленькі  донечки однієї з учасниць капели - співали щедрівку тоненькими схвильованими голосами і зірвали найгучніші оплески.

Серед глядачів були сумські письменники. Наприкінці концерту Людмила Ромен, дякуючи виконавцям, підкреслила, що під час їх виступу створюється особлива «аура любові, миру, добра».

Вдячні слухачі охоче ділилися враженнями від концерту:

- Я просто в восхищении. Прекрасные голоса! Молодцы! Меня пригласила Александра Васильевна (руководитель капеллы). Я вообще считаю, что концерты в библиотеке очень нужны. Я, например, кроме телевизора, ничего не вижу. В театре, филармонии – для меня дорого… А подобные концерты лечат душу.

- Мене запросила сусідка. Концерт гарний, кращого немає. Якщо такі концерти будуть ще, обов’язково приходитиму.

- Нас позвали друзья. Радует, что самодеятельность существует, что она несет людям позитивные эмоции, дарит хорошее настроение. И еще один плюс – что это все происходит в библиотеке. Можно прийти обменять книгу и заодно послушать прекрасный концерт
.

Капела «Гармонія» на даний момент налічує близько 30 виконавців. Збираються вони в приміщенні училища культури імені Бортнянського. Учасники – жінки і чоловіки, люди різного віку і різних спеціальностей, але щиро віддані музиці і співу. Репертуар – відповідний для академічної капели: класика, духовна музика, народні пісні.

Одна із співачок капели, Надія Цвєткова, погодилась розповісти про себе:
вона співає в "Гармонії" вже 3 роки, мама 4 дітей, з яких дві маленькі щедрувальниці (Ганнуся та Яринка) співали в концерті. Надія прийшла до капели із хору педагогічного університету. Зараз у декретній відпустці, але капелу не полишає, незважаючи на тотальну зайнятість. Співати їй дуже подобається. Це - для душі, те, без чого не уявляє свого життя, та й діти приклад беруть, теж охоче долучаються до хорового співу. Чоловік Надії, хоча й не співає, але до захоплення дружини ставиться з повагою і розумінням.

Ось такі вони - чарівні учасниці академічної капели, віддані музиці і співу.
Капела «Гармонія» має в своєму репертуарі багато різнопланових концертних програм (від народного хорового до класичного співу і духовних хоралів), але без спонсорської підтримки їх важко донести до широкого глядацького кола. Колектив тримається лише на ентузіазмі учасників та керівника – чарівної Олександри Василівни Біловол.

Пані Олександра в колективі вже 30 років, тут співає і її донька Аліна. Із капелою пов"язані майже всі творчі досягення і перемоги, адже протягом своєї багаторічної історії "Гармонія" неодноразово ставала лауреатом багатьох обласних, республіканських і всесоюзних конкурсів та фестивалів. Востаннє капела брала участь у подібних заходах два роки тому - артисти їздили до Глухова на фестиваль духовної музики ім. Д. Бортнянського.

Одним із своїх найбільших досягнень Олександра Василівна вважає перемогу на Всеукраїнському хоровому конкурсі ім. М. Леонтовича у Києві в 1997 році. Тоді капела стала дипломантом ІІ ступеню і отримала дуже схвальні відгуки журі і глядачів.

Взагалі, без музики та без своєї капели Олександра Василівна не уявляє життя: "Колись я почула фразу Хемінгуея: «Кожна людина народжується для своєї справи». Капела – це моє. Я тут працюю, я тут живу."

З нашою бібліотекою Олександра Біловол співпрацює давно. І мріє відкрити для себе (за допомогою бібліотекарів) нові грані художньої літератури, особливо сучасної української жіночої прози - коли з’явиться вільна хвилинка.

А поки що капела відкрита до співпраці, готує нові програми і чекає на відданих слухачів і спонсорів :)

Від себе ми щиро дякуємо талановитим учасникам "Гармонії" за натхнення та чарівний різдвяний спів і бажаємо подальших успіхів, творчої наснаги та душевної гармонії!


Н. Устименко,
бібліотекар чит. залу ЦМБ ім. Т. Шевченка



 
1
Комментариев
0
Просмотров
13321
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.