ЗАПОВІДНИЙ ГЛУХІВ

Art ЖИТТЯ СУМЩИНА
Art ЖИТТЯ СУМЩИНА 08 февраля 2024 в 14:55
   Глухів… Тисячолітнє місто, збудоване сіверянами як фортеця для захисту від ворогів. У 1708 році місто стало столицею Гетьманської Лівобережної України, резиденцією гетьманів Івана Скоропадського, Данила Апостола, Кирила Розумовського, місцем розташування першої та другої Малоросійських колегій, Генеральної військової канцелярії.
   Із Глуховом пов’язане українське відродження ХІХ – початку ХХ сторіч, представлене іменами Георгія Нарбута, Федора Уманця, Дмитра і Петра Дорошенків, Миколи Василенка, Олександра Довженка, Федора Ернста.
   Великий вклад у благоустрій міста, розвиток освітим і культури Глухова внесла родина відомих українських цукрозаводчиків і меценатів Терещенків.
   У місті зберіглося чимало історичних будівель, освячених іменами видатних українців.
   8 лютого 1994 року у місті Глухів було створено Державний історико-культурний заповідник, а в 2008 році він отримав статус Національного.
   Заклад здійснює нагляд за 50-а об’єктами культурної спадщини, розташованими на його території та в охоронних зонах, 37 з яких є пам’ятками історії, архітектури та містобудування. Сім пам’яток, серед яких Миколаївська церква, Київська брама Глухівських міських укріплень, Спасо-Преображенська церква, Трьох-Анастасіївська церква, Глухівський учительський інститут (нині Національний педагогічний університет ім. О. Довженка), внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятки національного значення. Майже всі споруди розташовані в історичному центрі міста, тому оглянути їх можна за відносно короткий проміжок часу. Затишні центральні вулички на початку ХХІ ст. відреставровані і мають досить цікавий і яскравий вигляд. Віддалені від центру об’єкти можна побачити з оглядового майданчика сорокаметрової водонапірної вежі.
   У відділі мистецтв Сумської ОУНБ зараз експонується виставка-подорож «Заповідний Глухів – перлина Сумщини», присвячена 30-річчю створення Національного історико-культурного заповідника «Глухів» та 85-річчю Сумської області.


 
0
Комментариев
0
Просмотров
250
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.