Про пониження рівня води на орендованій водоймі чи незаконний спуск ставка

Яна Макуха
Яна Макуха 30 ноября 2021 в 12:20

Орендарі водних об’єктів для спрощення облову товарної риби допускають пониження рівня води у водоймах, вважаючи, що отримавши водне дзеркало в оренду, мають необмежені права щодо його використання на власний розсуд. Діючим законодавством передбачено порядок регулювання та встановлення режимів роботи водних об’єктів, в тому числі і питання підвищення чи пониження рівня води орендарями водойм в ході здійснення ними своєї господарської діяльності з риборозведення. Одними з основних дозвільних документів, що регламентують порядок підвищення чи пониження рівня води орендарями в ході здійснення своєї господарської діяльності з риборозведення є режим роботи водних об’єктів та діючий дозвіл на спеціальне використання водних об’єктів.

Відповідно до статті 76 Водного кодексу України, робота водогосподарських систем (водосховищ, каналів та інших зв’язаних між собою водних об’єктів) регулюється шляхом встановлення відповідних режимів для кожного водного об’єкта системи з урахуванням прогнозу водності. Режими роботи водних обєктів у Сумській області за зверненням орендаря розробляються Регіональним офісом водних ресурсів у Сумській області та встановлюються сектором у Сумській області Державного агентства водних ресурсів України з урахуванням гідрологічних показників та інтересів всіх водокористувачів. Рівень води в рибогосподарських водних об’єктах має бути достатнім для забезпечення природнього відтворення та життєдіяльності гідробіонтів (пункт 8 статті 17 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» встановлено, що рівень води в рибогосподарських водних об'єктах має бути достатнім для забезпечення природного відтворення та життєдіяльності гідробіонтів). Про початок та закінчення скиду води зі ставка орендар повинен інформувати органи місцевого самоврядування та Регіональний офіс водних ресурсів у Сумській області.

Для встановлення режиму роботи на пониження рівня води орендарю необхідно звернутися до Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області та прикласти до заяви наступний перелік документів:

          1. Право на користування водним об’єктом (договір оренди водного об’єкта або додаткова угода).

          2. Діючий дозвіл на спеціальне водокористування з можливістю скиду.

          3. Водогосподарський паспорт на водний об’єкт (Паспорт водного об’єкта).

В режимі роботи містяться дані про орендований водний об’єкт, характеристику водного об’єкта, умови скиду та безпосередньо встановлений режим роботи. Розробка режиму роботи для орендованої водойми повинна бути прописана у договорі оренди, згідно з вимогами статті 51 Водного Кодексу України.

Спрацювання водойми без встановленого режиму роботи водного обєкта є порушенням чинного законодавства. Наявність дозволу на спеціальне водокористування з передбаченим скидом води з водного обєкта не дає право здійснювати пониження рівня води. За дане порушення винна особа притягується до адміністративної відповідальності відповідно до ст. 60 Кодексу України про адміністративні правопорушення та видається припис. В разі загибелі аборигенних видів риб у водоймі внаслідок її незаконного спуску, обраховуються збитки заподіяні державі та за наявностіі стотної шкоди, матеріали скеровуються до правоохоронних органів для притягнення до кримінальної відповідальності.

 

 



 
0
Комментариев
0
Просмотров
1724
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.