АМУ підтримує позицію Мінрегіону щодо повернення архітектурно-будівельного контролю на місця

Асоціації міст України Сумське регіональне відділення
Асоціації міст України Сумське регіональне відділення 15 декабря 2020 в 12:47
Міністерство розвитку громад і територій України підготувало проєкт постанови, яка має на меті відновлення дії постанови Кабінету Міністрів України №553 «Про порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю». Проєкт планується винести на найближче засідання Уряду, його вже отримали на погодження центральні органи виконавчої влади.

Асоціація міст України вітає та підтримує ініціативу Мінрегіону щодо відновлення дії постанови №553 та закликає Уряд якнайскоріше схвалити відповідний проєкт постанови та повернути місцевому самоврядуванню повноваження здійснювати архітектурно-будівельний контроль.

АМУ наголошує, що  майже 9 місяців будівельна сфера залишається без державного архітектурно-будівельного контролю, у тому числі зі сторони органів місцевого самоврядування і це призводить до безладу у сфері містобудування, порушення майнових прав фізичних та юридичних осіб, їх прав на належний захист своїх інтересів з боку держави. Головна проблема полягає у тому, що територіальні громади жодним чином не можуть вплинути на недобросовісних забудовників.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України своїми постановами від 13 березня 2020 року «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» №218 та «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду» №219 протиправно зупинив дію постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 року №553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» до початку функціонування нової Державної містобудівної інспекції (ДІМУ). Це паралізувало роботу місцевих органів державного архітектурно-будівельного контролю (територіальні підрозділи ДАБІ та органи місцевого самоврядування, яким надано такі функції). Такими діями Уряд протиправно зупинив виконання місцевими органами державного архітектурно-будівельного контролю Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" і частково згорнув децентралізацію у цій сфері. Також Урядом порушено частину сьому статті 5 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади", яка передбачає безперервність здійснення повноважень та функцій центрального органу виконавчої влади, щодо якого набрав чинності акт Кабінету Міністрів України про його припинення.​
 
За інформацією сайту Асоціації міст України


 
1
Комментариев
0
Просмотров
2010
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.