Ми – перші! Сумщину запросили до Ради Європи

Блоги, Роман Петренко
31 января 2012 в 10:41
Насправді, це новина державного рівня. Сумщина першою з областей України отримала запрошення провести презентацію під час сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. Отже, по-суті, ми будемо першими представниками України, що проведуть на території ЄС подібні заходи.
 
Вже відомо, що триденна презентація відбудеться 20-22 березня у Палаці Ради Європи у Страсбурзі. Координатор з боку ЄС – віце-президент Конгресу місцевих  регіональних влад Ради Європи Наталія Романова.
 
Що таке Конгрес місцевих  регіональних влад, і чому запрошення туди – це настільки важливо для області, для людей? Конгрес – це невід’ємна частина Ради Європи, що об’єднує понад ДВІСТІ ТИСЯЧ європейських регіонів  та муніципалітетів. Це організація, що забезпечує контакти й співробітництво між органами влади різних рівнів і різних країн, міжкультурний і освітній діалог, спільне вирішення питань міграції, безпеки, економічного розвитку, прикордонної співпраці. Особливу увагу Конгрес приділяє «молодим демократіям», представляє їх інтереси під час вироблення європейської регіональної політики.
 
Тепер – що таке презентація (тим більше – протягом трьох робочих днів пленарної сесії) у Палаці Ради Європи? Це не показуха, до якої всі звикли н численних виставках чи форумах в Україні. Це три дні інтенсивної роботи, сотень контактів з європосадовцями і керівниками європейських регіонів, це можливість укладення десятків попередніх угод. Це площадка, де результати триденної роботи можуть бути більшими, ніж за всі попередні роки.
 
Чому це важливо для людей? Тому, що нам потрібні технології, досвід, ресурси ЄС. І презентація у Раді Європи – це шанс знайти партнерів в ЄС для наших науковців, включити нашу область до діючих європейських програм по прикордонню, екології, розбудові транспортних коридорів, створенню високого рівня медичної допомоги, і, безумовно, запуску нових спільних інвестиційних проектів.
 
Іншими словами, це потенційні гроші, робочі місця, технології.
 
І, нарешті, чому Сумщина? Тому, що наша область входить до найбільш активного і динамічного єврорегіону на території України і Росії – «Ярославна». Саме на території «Ярославни» проведено в минулому році ювілейну Генеральну Асамблею Асоціації європейських прикордонних регіонів. Потенціал нашого регіону майже тиждень вивчав Генсек АЄПР Мартін Гуілєрмо-Рамірес (розгорнуте інтерв’ю з ним ви могли читати в моєму блозі).
Тож нинішнє запрошення до Страсбургу – не випадковість, а результат величезної дворічної роботи.
 
Традиційно, декілька слів про Юрія Чмиря і його команду. Презентація регіону в Палаці Ради Європи – це зоряний час для губернатора і дуже рідкісний шанс для всієї Сумщини. Звісно, Чмирь не привезе 23 березня із Страсбургу десятки мільйонів інвестицій, але він може привезти контакти, програми, угоди, завдяки яким ці мільйони прийдуть на Сумщину.
 
Сьогодні для області реально відкриваються двері до ЄС. Це шанс не зазирнути до Європи, а справді туди зайти. Шанс, що випав лише Сумщині.
 
Пропоную використати його на повну катушку, і з чистою совістю пишатися своїм регіоном. Якщо хочете – Новою Сумщиною.          
3
Комментариев
2
Просмотров
1777
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

На самом деле, не такая уж и влиятельная площадка. Так, потусить, не без приятных деловых встреч)))

Дивлячись, навіщо туди їхати. Якщо потусуватися - так, нічого особливого. Якщо провести повноцінну презентацію, визначити коло зацікавлних, підготувати для них пропозиії - це величезна й інтенсивна робота і дуже непогана перспектива. Я про це і кажу - шанс унікальний, треба з нього взяти по-максимуму