“Подобран и похоронен…”

Блоги, Геннадій Іванущенко
28 марта 2012 в 03:28
Сумський історичний портал починає реалізацію проекту “Поверни собі пам’ять!” Він передбачає оприлюднення у відкритому доступі повної бази даних про померлих у період Голодомору 1932-1933 років на території Сумської області.

Всі 57 тисяч актових записів про смерть будуть виставлені у відкритому доступі.

Таким чином набуде логічного завершення організована ще у 2009 році архівістами області робота з оцифровування Книг реєстрації актів цивільного стану (РАЦС).

Історики, краєзнавці, а насамперед родичі загиблих дістануть можливість досліджувати ці документи не відходячи від комп’ютера.

Викладення в мережі Інтернет цієї бази даних починаємо з одного з найменш персоніфікованих масивів документів – книг РАЦС по місту Лебедин. Документи фіксують страшну картину: тут з діагнозом „ББО” (безбілковий набряк) тільки за період з 13 по 30 липня 1933 року померло 135 людей з поміткою замість прізвища „невідомий”. Можливо, це були ті, хто приходив з інших місцевостей у пошуках їжі. Багато померлих з діагнозом "дистрофія", а також „кахексія”, тобто коли маса тіла нижча за 80% від нормальної.

“Подобран и похоронен Лебединской поликлиникой” – такий напис фігурує в більшості актових записів.

У деяких випадках вік вказано приблизно.

В сьогоднішніх умовах доступ до архівів, як право на суспільну пам’ять, набуває особливого значення. Адже право знати, як і 70 років тому знов береться під сумнів.

Сподіваємось, що інтернет-ресурси стануть тим “містком”, який допоможе багатьом людям відновити  як історичну, так і родинну пам`ять.

Початок електронної Бази даних по м. Лебедину можна переглянути ТУТ
0
Комментариев
0
Просмотров
1482
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.