Антон Макаренко: погляд через роки

СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ
СУМСЬКА ОУНБ ВІДДІЛ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ 11 марта 2018 в 13:16
Навчити людину бути щасливою неможливо, але
виховати її так, щоб вона була щасливою, можна.

Макаренко А. С.

     Сумська обласна універсальна наукова бібліотека вшановує пам’ять видатного українського педагога-новатора і письменника зі світовим іменем, засновника системи дитячо-підліткового виховання безпритульних дітей в колективі, талановитої людини, уродженця Сумщини Антона Семеновича Макаренка з нагоди 130-річчя від дня народження.
     Маючи справу з важкими підлітками, Антон Семенович Макаренко геніально втілив свою теорію в практику і зумів добитись переконливих результатів – більшість безпритульних правопорушників стали гідними людьми та кваліфікованими фахівцями. Гаслом його багатоаспектної виховної роботи з дітьми стало – «якомога більше поваги до людини і якомога більше вимогливості до неї». І сьогодні, в часи глибоких соціальних проблем ХХІ століття, спадщина видатного українського вченого-педагога актуальна як ніколи. Час довів, що педагог Макаренко і понині наставляє нас креативно мислити щодо виховання молоді.
     Соціально-педагогічні ідеї українського вченого і «його здобутки виховної системи є незаперечними». Це думка науково-педагогічної світової еліти.
«Надбання українського вченого стало не лише яскравою сторінкою вітчизняної педагогіки та її історії, а й феноменом світового освітньо-виховного процесу». (Дічек Наталія, доктор педагогічних наук, професор, Україна).
     «У рік столітнього ювілею видатного українського педагога (1988 р.), який за рішенням ЮНЕСКО відзначався як «рік Макаренка», ішлося про те, що спадщина Антона Семеновича, чий досвід  виховання в колективі, за оцінкою ЮНЕСКО, поки що є неперевершеним в історії світової педагогіки». (Віктор Кривуша, кандидат педагогічних наук, доцент, Україна).
     «Показово, що спроби общинного виховання викликають у нинішньої молоді великий інтерес, мабуть, ще й тому, що докорінно різняться від добре знайомої практики індивідуального виховання і взагалі від життя дітей у сім’ї. Приваблює відмінність життя в колективі від одноманітного існування індивідуума»! (Гьотц Хілліг, доктор філософських наук, професор, Німеччина).
     «В умовах нашого вкрай індивідуалізованого суспільства ідеї Макаренка про виховання особистості в колективі є актуальними та значимими». (Вальтер Тоскан, директор виправного закладу для молодих правопорушників, Швейцарія).
     У римському університеті Ла Сапієнца була створена наукова лабораторія з вивчення наукових та практичних педагогічних досліджень Антона Макаренка. Ініціатором цієї справи став Ніколя Січіліані Де Куміса, професор цього університету.
     Рішенням ЮНЕСКО було визначено чотирьох педагогів, які надали новий поштовх педагогічному мисленню у ХХ столітті: Д. Дьюї,               Г. Кершенштайнер, М. Монтессорі, А. Макаренко.
     Наш земляк Антон Семенович Макаренко написав понад 150 творів. Найбільш відомими серед літературно-педагогічної спадщини є «Педагогічна поема», «Методика організації виховного процесу», «Книга для батьків» – предмет ґрунтовних наукових досліджень у багатьох країнах світу, що дає підставу українцям пишатися своїм видатним співвітчизником.
     Відділ періодичних видань Сумської ОУНБ пропонує до перегляду низку статей з часописів про життєвий і педагогічний шлях видатної постаті, яка додає вагомості нашій країні та презентує Україну:

"Педагогіка і психологія", "Соціальна педагогіка: теорія та практика", "Шлях освіти","Рідна школа", "Директор школи, ліцею, гімназії", "Психолог".
     Для користувачів бібліотеки пропонується виставка –                                         «Антон Макаренко: погляд через роки».

     Використана література:

• Буряк-Габрись І. Допомога учням, які опинилися у складних життєвих обставинах: семінар з елементами тренінгу (за А. С. Макаренком)/          І. Буряк-Габрись // Психолог. -2016. -№ 9-10 (трав.). -  С. 53-60.
• Гриньова М. В. Система студентського самоврядування в контексті макаренківської спадщини/ М. В. Гриньова // Педагогіка і психологія. -2014. -№ 4. -  С. 57-63.
• Гриньова М. Спадщина А. С. Макаренка : колективне дослідження кафедри педмайстерності НППУ ім. В. Г. Короленка/ М. Гриньова            // Директор школи, ліцею, гімназії. -2013. -№2. -  С. 41-50.
• Дічек Н.П.Спадщина А.С. Макаренка – феномен світового освітньо-виховного процесу // Педагогіка і психологія. – 2008. - №3-4. – С. 5-14.
• Кривуша В. Антон Макаренко – постать, яка презентує Україну.             // Зовнішні справи. – 2012. - №8. – С. 52-53.
• http://www.info-library.com.ua/books-text-5138.html
• https://uk.wikipedia.org/wiki/

Катерина Близнякова,
бібліотекар СОУНБ


 
33
Комментариев
0
Просмотров
1802
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.