Юрій Чмирь – напотаємніший чиновник Сумщини

Блоги, Олег Медуниця
21 марта 2012 в 16:06
Таку оцінку губернатор отримав від журналістів місцевих ЗМІ, які «підняли його» на першу сходинку у Рейтингу «Тайнус Агентус» (список  посадовців та державних організації, які методично приховують публічну інформацію).

Юрію Павловичу взагалі щастить на усілякі рейтинги. То -7 позицій та 18 місце у рейтингу губернаторів, що, в принципі, не так вже й погано у порівнянні з попереднім, де ім’я ЮП знаходилось під №24.  А от тепер нарешті – перший … в антирейтигу.

Перше місце у рейтингу «Тайнус Агентус» Юрій Чмирь посів впевнено і безапеляційно. «Лавровий вінок» йому забезпечило його ж небажання відповідати на запит щодо переліку та вартості закупленого медичного обладнання для Сумського обласного психоневрологічного диспансеру. Із таким офіційним проханням ми звернулися до губернатора після безрезультатних запитів до керівника обласного УКБ, який проводив тендер, головного лікаря диспансеру, а також до управління майна комунальної власності Сумської обласної ради. Не отримавши необхідної інформації, БАП звернулося до Юрія Чмиря як до останньої інстанції і отримало відповідь: «ваше звернення перенаправлено до головного лікаря обласного психоневрологічного диспансеру»…

Як бачите, рейтинг - це наслідок, а не причина. Протягом 2011 – 2012 років ми зверталися до чиновників із проханнями пояснити, як вони та їхні установи розпоряджаються державними коштами. Де і за скільки купують пальне, харчі, скільки платять за послуги, якими користуються. Виявилося, не всі воліють ділитися інформацією з громадою. А найбільш «продвинуті» навіть скаржаться на допитливість неурядових структур у прокуратуру.

Загалом, наша статистика така: на більш ніж 230 запитів від Бюро аналізу політики повноцінні відповіді надійшли у 80% випадків, 15% відповідей посадовців виявилися формальними відписками, а у 5% випадків – запити залишилися без відповіді взагалі. А як же Закон України «Про доступ до публічної інформації»? Чи порушити закон для чиновника менше зло, аніж дати можливість громаді здогадатись про хабарі та відкати?

Отже, вирішили ми, досить ходити зачарованим колом. Той, хто боїться розголосу, має бути винесений на розгляд громади. Клин клином, як то кажуть... Тому ми і надалі будемо відслідковувати подібні випадки і оперативно на них реагувати!
0
Комментариев
0
Просмотров
1661
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.