Сумщина інвестиційна: міф чи реальність

Блоги, Олег Медуниця
12 марта 2012 в 17:21
Я б не писав цей матеріал, якби не останній захід для ЗМІ, де представник обласної ПР в контексті месиджу «Ця влада зробила стільки, скільки не зробила жодна», видав сентенцію про залучені багатомільйонні інвестиції.

Про те, як голова обласної адміністрації збирався залучати інвестиції в Страсбурзі, неодноразово писали, показували і говорили. У цьому місяці голова Сумської ОДА розтринькає бюджетні гроші на цю аферистичну ідею з нульовим ефектом. Олександр Хоруженко переконливо це довів: жодної зустрічі з потенційними інвесторами у Страсбурзі не заплановано!

Тим не менш, можливості залучення таких інвестицій дійсно існують. І вони цілком досяжні в просторовому і часовому вимірі. Мова йде про міжнародну виставку у м. Канни (Франція). Це найбільша виставка в Європі та одна з найбільших у світі у сфері містобудування, залучення інвестицій у можливі інфраструктурні об’єкти, розбудову міст і територій, у яких бере участь близько 30 тис. інвесторів, девелоперів, консалтингових, інженерних, архітектурних та інших організацій. Цьогоріч до Канн приїхали представники більше 20 європейських міст, усього ж оцінювався інвестиційний потенціал 40 міст та 23 регіонів.

Як підготувалися до цієї виставки росіяни, пише одна з російських газет: «В этом году минэкономразвития представило на выставке единую экспозицию «Регионы России». В ней собраны 28 проектов, общая сумма инвестиций в которые оценивается в 38,6 миллиарда евро. Еще десять российских регионов показывали свои стенды самостоятельно. Таким образом, на этот раз в Канны за инвестициями приехали 38 российских регионов. Это рекорд - в прошлом году, который считался самым массовым для России, в выставке участвовали 18 регионов из нашей страны, в 2006 году - всего девять».

Від України ж в інвестиційний рейтинг потрапили Київ, Одеса, Дніпропетровськ, Харків, Тернопіль, Дрогобич, Трускавець, Бердянськ, Рівне, а також Запорізький, Харківський, Львівський регіони. 

А де ж Сумська область? Чому не поїхали сумські посадовці, адже це так просто! Проплачуєш площу, транспорт, замовляєш квитки, готель. Береш з собою трійку працівників, всі інвестиційні проекти (лише Шостка, якщо вірити, може залучити 500 млн. $) і тусуєшся три дні в Каннах, презентуєш регіон і його інвестпотенціал, якщо звичайно є, що презентувати. Витрат: усього 10-15 тис. $.  Невже ж це непід’ємний внесок для очільника області? Невже ж нема коштів на «благоє дело»?
Чи, може, нема інвестиційних проектів? За словами Юрія Чмиря, у 2011 році область посіла перше місце за динамікою залученням прямих іноземних інвестицій (124 млн. $) та четверте – за їх обсягами. А куди саме залучено? Єдині підприємства, що згадуються у цьому контексті -  ПАТ «Крафт Фудз Україна» та ТОВ «Фармак». Уся інша інформація, незважаючи на офіційні запити до влади із проханням розповісти про обіг інвестицій в області та ЗУ «Про доступ до публічної інформації», виявилася тайною, оповитою мороком… Виникає питання, так інвестиції взагалі є чи є лише передвиборчий піар?
Є і ще одне «але», яке могло завадити представникам Сумщини відвідати VIP-захід, - автораллі в Пашково (воно ж с. Патріотівка Лебединського району). Це «Льодове побоїще», як виявилося, проходило приблизно в один і той же час з виставкою у Каннах і, напевне, за якихось «об’єктивних» причин могло виявитися для деяких сумських чиновників важливішим чи, навпаки, простішим (не треба готувати ані економічних докладів, ані переконливих аргументів для потенційних інвесторів, ані згадувати давно забуту англійську мову).

Відповіді нема. Головним механізмом залучення іноземних інвестицій, на жаль, і досі залишається сайт Сумської ОДА. Та чи буде цей механізм ефективним?
0
Комментариев
0
Просмотров
2203
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.