Про децентралізацію в єдиній Україні

Блоги, Олег Медуниця
08 мая 2014 в 16:21
Однозначно, необхідно розширювати права місцевих громад. Але саме громад, а не областей.


Питання про розширення повноважень місцевих громад час від часу піднімається упродовж усього періоду незалежності України. Особливо сьогодні, в умовах загострення сепаратизму, коли про децентралізацію говорять практично всі.

Погоджуюсь, Україні дійсно потрібні більші права для формування місцевих громад. У першу чергу треба розширити повноваження з наповнення бюджетів міст і сіл. Але чомусь зараз говорять більше саме про ліквідацію обласних адміністрацій і створення при обласних радах виконкомів. Ніби, все вірно.

Можна навіть розглянути питання про створення при обласних радах виконкомів.
Але є одне «але».

Зараз створення виконкомів при обласних радах – поспішний крок. Ідея децентралізації та адміністративно-територіальної реформи не нова. Пам’ятаю, як вона активно обговорювалася окремими політиками у перші роки президентства В. Ющенка. На щастя, з різних причин тоді реформу відклали. Якби її тоді прийняли, Путін зараз легко б відкусив не лише Крим, а і ряд областей на Сході та Півдні України.

Однозначно, необхідно розширювати права місцевих громад. Саме громад, а не областей. Якщо центр перерозподілу коштів платників податків перенесеться з Києва в обласні центри, то принципово нічого не зміниться. Просто дерибаном будуть займатися регіональні політичні еліти. Насправді бюджетні кошти мають стати ближчими до громади конкретного міста або села. А міський чи сільський голова разом з депутатами повинні звітувати про їх використання.

Децентралізація потрібна, але з часом. Після вступу до ЄС та НАТО. Тоді, коли ми матимемо реальну впевненість у збереженні територіальної цілісності України, ми обов’язково надамо додаткові повноваження регіонам. А поки-що треба докладати всіх зусиль для збереження єдності, проводити грамотну об’єднавчу гуманітарну політику, щоб наші громадяни не жили міфами і не думали, що десь на іншому краю України живуть якісь інші, не такі, страшні українці. Так, ми справді – різні, але спільного в нас – набагато більше!
7
Комментариев
1
Просмотров
3302
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Комментарии

Во первых: если предположить, что соглашение с ЕС является правильным решением ( проекта интеграции Украины в ЕС нет и по сей день), то членство в ЕС и НАТО возможно теоретически лет через 10-15. Во вторых: без реформирования вступление Украины в любой союз - это путь к колониальному статусу. В третьих: децентрализация - это часть комплекса базовых реформ, которые надо проводить одновременно а не по частям. В четвёртых: на основании проекта базовых реформ (которого нет) каждые регион должен иметь проект развития с выходом на уровень сомодостаточности (таких проектов также нет). Это коротко для начала разговора!