Медичний центр «Мрія» - сучасний мамологічний центр у Сумах

Мрія, медицинский центр
07 октября 2019 в 11:02
Чи варто своєчасно і регулярно обстежувати молочні залози? Це запитання ми задали керівнику мамологічного центру «Мрія», хірургу-онкологу, к.мед.н., доценту Володимиру Вікторовичу Андрющенко.

В.А. :
Так, регулярне обстеження молочних залоз є запорукою виявлення захворювання на ранній стадії розвитку, що відповідно дозволяє провести своєчасне і якісне лікування. Це твердження справедливе для будь-якого патологічного стану в молочній залозі – будь то розвиток запального процесу в залозистій тканині чи прогресування онкологічного процесу. В усьому світі існує практика скринінгу патології молочної залози. І ця необхідність не вигадана, а підтверджена багатьма дослідженнями: так, наприклад, жінки віком до 40 років без наявних патологічних змін в молочних залозах мають проходити ультразвукове дослідження (УЗД) молочних залоз і огляд мамолога 1-2 рази на рік. При наявності патологічних змін – 1 раз на 6 або навіть 3 місяці. Після 40 років – УЗД молочних залоз 1раз на 6 місяців, мамографічне дослідження 1 раз на 2 роки, а після 50 років – мамографія 1 раз на рік.

- А як щодо вагітних жінок чи тих, хто готується до вагітності? Чи існує певна програма щодо обстеження цієї категорії пацієнток?

В.А.:
Вагітність для жінки - це особливий стан організму, що пов'язаний з гормональною перебудовою молочної залози. Чого ми боїмося в цей період? Виникненню злоякісного новоутворення на фоні не діагностованої заздалегідь доброякісної патології, розладів лактації і розвитку запальних процесів після пологів. Увага до цього питання повинна бути саме на етапі планування вагітності, проте в більшості випадків пацієнтки через відсутність інформації не обстежують молочні залози. На жаль, за останні роки ми констатуємо збільшення пацієнток-породіль, що мають проблеми з грудним вигодовуванням через розвиток лактостазу в молочних залозах. У переважній більшості причина цього-не діагностована і не пролікована фіброзно-кістозна хвороба. Фіброаденоми та вузлоутворення в молочних залозах на фоні вагітності також є лотереєю  – у більшості можна лікувати цей доброякісний стан після пологів і закінчення лактації, а деякі жінки потребують термінового радикального втручання в умовах онкологічного диспансеру.

- Яку програму підготовки жінки до вагітності ви можете запропонувати в умовах Вашого центру?

В.А.:
Все дуже просто: пацієнтка проходить УЗД молочних залоз, бажано в перші 10 днів після закінчення місячних. Далі її консультує фахівець-мамолог. Жінки з доброякісними захворюваннями молочних залоз проходять лікування в нашій клініці. Наш заклад без перебільшення має найсучасніші хірургічні розробки в малоінвазивному лікуванні будь-якого передпухлинного процесу в молочній залозі: починаючи від високотехнологічної процедури лазеріндукованої склеротерапії кіст до малотравматичної пластичної операції при видаленні фіброаденоми чи секторальної резекції молочної залози. Ми володіємо великим досвідом роботи і можемо стверджувати, що інвазивне хірургічне лікування в наших умовах є сучасною, ефективною і безболісною процедурою.

- Що на сьогодні може запропонувати сучасна наука для протидії розвитку передпухлинних процесів і раку молочної залози?

В.А.:
Проблема профілактики і лікування раку молочної залози є дуже актуальною в усьому світі, адже смертність від цієї страшної хвороби колосальна. Молочна залоза є гормон залежним органом, і вже давно вивчено, що виникнення патологічних станів в молочній залозі обумовлено впливом естрогенів на її тканину. Так, існує декілька препаратів, що блокують рецептори на поверхні клітини і таким чином зменшують вплив гормону. В своїй практиці ми використовуємо такі препарати, проте бажаний ефект не завжди досяжний. Зараз з’ясувалося, що існують певні тонкі взаємодії декількох гормонів на клітину. Такий симбіоз часто призводить до неефективності лікування і навіть прогресування хвороби. Визначення гормонів в крові, на жаль, не може дати вичерпну відповідь, чи буде та чи інша медикаментозна терапія ефективна у конкретної пацієнтки. А ось визначення статусу рецепторів пролактину і естрадіолу на поверхні клітини молочної залози може дати відповіді на деякі запитання, проте цей аналіз потребує хірургічного втручання, і його результат доцільний для пацієнток, які вже перенесли операцію. Наразі ми вивчаємо цю проблемо і скоро зможемо зрозуміти більше для вдалого лікування доброякісних захворювань  молочної залози. В завершення можу запросити всіх жінок до нашого центру, де вони зможуть пройти обстеження і отримати вичерпну інформацію щодо здоров’я своїх грудей.

м. Суми, вул. Холодногірська, 45,
тел.(0542) 64-72-77,  (095)106-44-14


1
Комментариев
0
Просмотров
1614
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.