Лікування за новими правилами

Сумская центральная районная клиническая больница
08 декабря 2021 в 12:20
Медреформа в дії: безкоштовна комп’ютерна томографія, цілодобова гаряча лінія кол-центру, термомодернізація будівель та багато нових медичних послуг найвищого рівня у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» СМР

Вже півтора року минуло після старту другого етапу медичної реформи. Лікарні почали отримувати гроші за надані медичні послуги за однаковими для всіх правилами. Втім правила однакові, а результати різні. Одні в них бачать можливості, інші – перешкоди. Хтось став чемпіоном, а хтось залишився аутсайдером. Насправді успіх кожного конкретного медичного закладу та його, так би мовити, популярність серед пацієнтів залежить від ефективного менеджменту в лікарні та підтримки власника, тобто місцевої влади. Адже саме керівник визначає стратегію прогресивної діяльності та втілює її у життя. Що впливає на сталий розвиток медичного закладу, як потрапити на безкоштовне КТ та які нові послуги можуть отримати пацієнти КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» СМР? Про це ми запитали у керівника закладу Володимира ПОЦЕЛУЄВА.



Що змінилося у закладі з того часу, як Сумська центральна районна клінічна лікарня трансформувалася у Клінічну лікарню Святого Пантелеймона?
Володимир Поцелуєв:
Згідно реформи децентралізації на Сумщині залишилось п’ять районів. У найбільшому – Сумському – проживає фактично 450 тис. людей, тобто майже половина населення області. З 1 травня поточного року наша лікарня змінила власника. Коли районним радам заборонили утримувати підприємства будь-якої форми власності, ми перейшли у підпорядкування Сумської ОТГ. Тепер ми можемо обслуговувати як мешканців інших районів, так і жителів обласного центру. Хоча, завдячуючи медреформі, кожен українець може отримати медичні послуги у будь-якому лікарняному закладі країни, обираючи найкращих спеціалістів та сучасне обладнання. Наша лікарня продовжує розвиватись, згідно схеми «пацієнт-медична послуга-оплата». Ми з 2020 р. зберігаємо статус закладу, який підписав контракти з НСЗУ на найбільшу кількість пакетів медичних послуг у Сумській області. На сьогодні ми надаємо послуги у межах 21 пакету і у нас працює більше 120 лікарів. Нещодавно лікарня отримала відзнаку рейтингу «Лідер року», згідно якого по Україні ми посідаємо 65 місце, а по Сумській області – 1 місце за категорією «Рентабельність власного капіталу».

Втім, були і деякі складнощі. Свої корективи у діяльність медзакладів вніс коронавірус. Через періодичну заборону планових госпіталізацій під час перебування у червоній епідемічній зоні лікарняні заклади працювали лише в ургентному порядку. Наша лікарня є однією з 9 опорних закладів з надання допомоги пацієнтам, хворим на COVID-19. І це нас рятувало. Наразі для ковідних хворих ми перепрофілювали 150 ліжок за рахунок місць в інших відділеннях.

Відтепер пацієнти можуть обирати між всіма медзакладами. Що може запропонувати сумчанам та жителям області Клінічна лікарня Святого Пантелеймона?
В.П.:
Влітку ми відкрили кабінет комп’ютерної томографії. У лізінг нами був придбаний апарат Insitum 32 виробництва компанії SinoVision. Це мультизрізовий комп’ютерний томограф на 32 зрізи для рутинних і поглиблених діагностичних обстежень. Кошти за нього (12,99 млн грн) мають бути повернуті упродовж 18 місяців без додаткових виплат. За співфінансування ми вдячні Сумській районній раді, яка виділила 5.3 млн грн, та Сумській міській раді, яка додала 3 млн грн. Решту суми ми виплатили самі завдяки коштам, заробленим нами і перерахованим НСЗУ. До речі, за перерахунками другого кварталу у третьому кварталі НСЗУ виділила нам біля 45 млн грн додаткових коштів. Це найкращий показник в області. Під томограф ми облаштували спеціальне приміщення. Для роботи на обладнанні підготували чотирьох лікарів і чотирьох рентген-лаборантів, що дозволяє нам працювати в цілодобовому режимі.

Необхідність запровадження такої послуги з’явилась через значне навантаження рентген-кабінетів внаслідок збільшення кількості хворих на ковід, а крім того, КТ дає змогу лікарям краще розуміти, які саме зміни відбулися в органах пацієнта для коригування тактики лікування. Пацієнти, яких ми госпіталізуємо, отримують цю послугу безкоштовно, а тому, хто хоче отримати діагностику за власною ініціативою, доведеться сплатити 600 грн. До речі, у приватних медзакладах КТ коштує удвічі більше. Записатися на обстеження можна через кол-центр КНП.



Здається, цілодобовий кол-центр Клінічної лікарні Святого Пантелеймона став першим таким на Сумщині…
В.П.:
Так, він почав роботу у червні цього року. Пацієнтам, безперечно, зручніше звертатися за єдиним загальним номером, що працює цілодобово та без вихідних чи святкових днів і розведений на 4 основні лінії, з яких можуть переключити на чергового лікаря, приймальне відділення, кабінет КТ або інші діагностичні кабінети. Через кол-центр можна записатись на прийом до лікаря, дізнатись як при необхідності можна потрапити до стаціонару у вечірній та нічний час. Набір номеру є безкоштовним як для стаціонарних, так і для мобільних телефонів.
 
Відвідувачі помічають, що у будівлях, розташованих на території закладу, ведуться ремонтні роботи. Що саме тут планується змінити?
В.П.:
Минулого року ми брали участь у програмі Державного фонду регіонального розвитку, але нам не вистачило зовсім трохи балів і заклад не увійшов у програму з початку 2021 р. Але, враховуючи економію коштів наприкінці року, комісія ДФРР виділила нам 12.5 млн грн, 10% цієї суми додала СМР, і зараз ми маємо 14 млн грн першого траншу. А загалом контракт розрахований на два роки. Гроші вже виділені Кабміном, і ми чекаємо їх на рахунках. Вже проведено тендер, укладений договір, і другий тиждень у нас тривають ремонтні роботи з термомодернізації закладу, тобто заміна покрівлі, вікон та системи опалення у поліклініці, утеплення стін, цоколю. З грудня роботи розпочнуться і в одноповерховій будівлі. За програмою комплексного утеплення надалі ще планується капітальний ремонт приміщень усередині. Варто наголосити, що така масштабна трансформація закладу стала можливою завдяки підтримці обласної державної адміністрації на чолі з Дмитром ЖИВИЦЬКИМ та представників місцевої влади, які добре розуміють проблеми медичних закладів, піклуються про економію бюджетних коштів та комфорт лікарів і пацієнтів.



Які медичні новації з’явились у закладі остан­нім часом чи готуються до впровадження незабаром?
В.П.:
Вже працюють відділення загальної хірургії та ортопедотравматологія з цілодобовим травмпунктом. Цього року подаватимемося на пакет «Хірургія одного дня». Це новий напрямок, що пропонує НСЗУ, для зменшення навантаження на стаціонар. Він передбачає проведення лапароскопічних малоінвазивних операцій з одноденним перебуванням у лікарні. А ще ми розпочали надання паліативної допомоги, як кажуть у народі, створили хоспіс. Через ковід деякий час працювали у послабленому режимі, але зараз робота відновлюється. У нас є приміщення, виділені для хворих, які потребують паліативної допомоги, та працює виїзна бригада, що відвідує пацієнтів вдома. Якщо пацієнт раптово потребуватиме стаціонарного лікування, то ми його забираємо своєю швидкою. Цю послугу оплачує держава.

Окремо у нас є відділення гінекології та онкогінекології, урології та проктології. Ще один новий напрямок – реабілітація нервової системи та ортопедо-травматологічна реабілітація. У закладі обладнані чотири зали, а з пацієнтами працює більше 15 фахівців, які успішно вирішують проблеми зі спиною та долають наслідки різних травм. До нас звертається все більше людей, адже за електронним направленням від сімейного лікаря,допомогу можна одержати безкоштовно. Вона є амбулаторно-поліклінічною або ж стаціонарною для приїжджих. А ще у нас можна пройти медичний огляд для отримання посвідчення водія, для одержання дозволу на право отримання та носіння зброї, а також профілактичні медичні огляди.

Наостанок хочу додати, що ми реагуємо на звернення наших пацієнтів і прагнемо, щоб медична допомога ставала ближчою та доступнішою. Саме з таким запитом до нас звернулася ініціативна група у складі мешканців Басів, і у листопаді ми відкрили сімейну амбулаторію по вул. Карбишева, 45 для обслуговування жителів цього мікрорайону та прилеглих до нього.

Звернутися до кол-центру КНП можна безкоштовно та цілодобово за номером: 0-800-33-31-03

R

0
Комментариев
0
Просмотров
1737
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.