День фармацевта: врятувати мільйони життів

Кусум Фарм, фармацевтический завод
16 сентября 2020 в 09:43
Чому саме сьогодні роль спеціалістів з фармакології стала надважливою?

Пігулку від головного болю, мікстуру від кашлю, вітаміни від осінньої хандри – все, за чим ми поспішаємо до аптеки, приготували вони. Вони - це фармацевти, які щорічно у третю суботу вересня відзначають професійне свято.

У стародавні часи їх попередники варили ліки у котлах, експериментуючи зі складом та кількістю інгредієнтів методом спроб та помилок. Сьогодні вони у білосніжних халатах працюють згідно сотень норм і регламентів на надскладному обладнанні, чітко дотримуючись рецептури, діючи під гаслом «Ефективні та безпечні ліки для всіх». Тож на честь свята розкажемо вам декілька цікавих фактів з історії фармацевтики.
Історія розвитку лікарських форм налічує тисячоліття. Винайдення перших ліків загублене ще в глибинах первісної епохи. У пошуках полегшення від хвороб і страждань первісна людина використовувала різні засоби з навколишнього середовища, перші з яких з'явилися в період збирання і мали рослинне походження. Жінки стали першими свідомо накопичувати цей досвід. У період матріархату жінка як глава роду дбала не тільки про харчування, підтримку вогнища, але також про благополуччя і здоров'я своїх родичів.

Чимала скарбниця знань про лікарські засоби була зібрана у Стародавньому Єгипті. Відомості про це дійшли до нас із папірусів. Найповнішим і найкраще збереженим є папірус Еберса. На 110 сторінках у ньому описано 250 захворювань і 874 способи лікування хворих, зокрема, застосування лікарських рослин (ялівцю, гранату, акації, кропу, кмину, часнику, ромашки лікарської, полину, очерету, лотоса та ін.).
Китайські медики, встановлюючи зв'язок між властивостями ліків та їх зовнішньою формою, ділили тіло хворого на три пояси і відповідно до такого розподілу лікували хвороби голови нирками і квітами рослин, середній пояс - стеблом, а нижній - корінням. Кора давалася при хворобах м'язів і шкіри, гілками лікували кінцівки, серцевину використовували при захворюваннях нутрощів.

Досить вагомий внесок у лікарську справу зробили народи Стародавньої Греції та Риму. Перша згадка про аптеку як про місце зберігання ліків зустрічається у Гіппократа в 400 р. до нашої ери. Само слово «аптека» походить від грецького «apotheke», що означає «склад», «комора». А термін «фармацевт» також має дуже давнє походження, в перекладі з грецької  воно означає «дарує зцілення і оберігає від хвороб». Славнозвісний давньогрецький лікар, реформатор античної медицини Гіппократ (460-377 pp. до н.е.) вперше зробив спробу систематизувати відомості про лікарські засоби. Він узагальнив відомості античної медицини на основі вчення Демокрита. Гіппократ вважав, що організм людини містить у собі чотири рідини: кров, слиз, жовту і чорну жовч. Порушення рівноваги між цими рідинами і призводить до захворювання. У своїх дослідженнях він описав близько 200 пігулок та інших препаратів. А на сьогоднішній день існує більше 200 тис. видів ліків.

У стародавні часи склалося переконання, що ефективні при певній хворобі ліки своїм кольором, формою, походженням мають самі сигналізувати про себе. Треба тільки уважно придивитися до оточуючих рослин, і завжди знайдеться щось «родинне», отже, і цілюще. Наприклад, звіробій з дірчастим листям намагались використовувати для лікування колотих ран, колючий будяк - проти внутрішніх кольок.

Добре розвиненим було лікознавство у Київській Русі, про що свідчать різноманітні історичні джерела. Арсенал лікарських форм, що їх застосовували лікарі за часів Київської Русі, був досить багатим: порошки («порохи»), мазі («масти», «мазуни»), настої, відвари («питие», «зелье»). «Лечьци» виготовляли «горошки» (прообраз пілюль), які слід було класти хворому під язик. Використовували камені для припікання, призначали ванни з різних трав. Лікарське «зелье» зберігали у спеціальних «погребах» (тогочасних аптеках). Більшість лікарських засобів призначали для приймання натще. Були призначення з «распростертієм на 40 дни» і навіть на два місяці.

Треба додати, що фармакологія досить довго не виокремлювалася в окрему галузь знань і вважалася медициною. Вперше виокремлення  відбулося в 1231 року на Сицилії. Тоді аптеки відділилися від лікарень і стали окремими установами. В XVIII ст. вперше з'являються тенденції до виникнення виробництва лікарських препаратів та створення перших фармвиробництв. Це призвело до викорінювання маси смертоносних інфекцій, з якими жителі сучасних міст, на щастя, навіть не знайомі.
І повертаючись від історії до сьогодення, нагадуємо, що зараз і так надважлива роль фармацевтів ще більше зросла – фармацевтичні компанії світу намагаються винайти ліки від небезпечної інфекційної загрози, що несе коронавірус.

Нагадаємо, що в Сумах також працюють сучасні авіцени та парацельси. Вже понад десять років сумський фармацевтичний завод ТОВ «Кусум Фарм» втілює стратегію, яку вбачає в поліпшенні якості та збільшенні тривалості життя людей, виготовляючи дієві, безпечні і якісні ліки. В МОЗ зареєстровано близько 60 лікарських засобів виробництва «Кусум Фарм». Компанія невпинно працює над виробництвом нових препаратів, як власних, так і на умовах контрактного виробництва для всесвітньо відомих фармацевтичних брендів.

Колектив «Кусум Фарм» м. Суми вітає всіх фармацевтів з професійним святом!

Бажаємо вам і вашим родинам міцного здоров’я, добробуту та гарного настрою. Нехай усе в вашому житті працює як в аптеці: точно, виважено, ефективно, нехай мрії втілюються, а поставлені цілі досягаються. Подальших успіхів та професійних здобутків!

Кусум завжди поруч, щоб допомагати!




https://kusum.ua
2
Комментариев
0
Просмотров
630
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.