Незламний колектив Центральної міської клінічної лікарні

ВС 17 ноября 2023 в 17:17
У Центральній міській клінічній лікарні можна отримати не тільки усю необхідну медичну допомогу, її персонал зробить усе можливе, аби пацієнт пішов додому здоровим і повертався сюди якомога рідше

18 стаціонарних, 2 поліклінічних відділення з денним стаціонаром, клініко-діагностична лабораторія. Щорічно понад 16 тисяч хворих отримують тут якісне лікування, профілактику та  діагностику. Від накладання швів на порізані пальці у травмпункті до складних оперативних втручань на серці, хребті, судинах та трансплантації органів. Більше 800 працівників приїздять сюди, аби зробити усе можливе для того, щоб сумчани отримали медичні послуги на найвищому рівні.

Усі ці слова про КНП "Центральна міська клінічна лікарня" СМР, яка колись мала назву Перша міська лікарня, і до цього часу по праву вважається першою і провідною у медицині не тільки м. Суми, а й Сумської області.

Колектив КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР
Колектив КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР


На чолі такого потужного медичного закладу  стоїть тендітна жінка зі сталевим характером Валентина Михайлівна ДОМІНАС, яка вже майже 14 років робить усе, аби і її підлеглим і пацієнтам було комфортно працювати і лікуватися у ЦМКЛ.

"Або робити добре, або ніяк… -  мій своєрідний девіз по життю. Якщо починати будь-яку справу, то треба одразу робити її на совість, обдумано, в повному форматі, вивчивши досвід колег з інших регіонів і країн. На результат для пацієнта, а не заради лікарняної статистики. Я вдячна долі за той досвід, який вона мені подарувала, за однодумців і соратників, які думають і працюють зі мною в одному напрямку", - так говорить про свій колектив  Валентина ДОМІНАС, заслужений лікар України, директорка КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР.

Напередодні нашої зустрічні у ЦМКЛ відбулося відкриття нового відділення судинної хірургії. "Тепер ми вже маємо все, і навіть більше, щоб повноцінно надавати медичну допомогу сумчанам, - говорить Валентина Михайлівна.- Не знаю, що ще можна зробити… Але я щось придумаю (сміється- r)".


Лікування важких форм передсердних тахікардій та фібриляції передсердь з використанням надсучасного обладнання фірми Boston Scientific у відділенні Інтервенційної кардіології КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР


Нові відділення, розширення та ремонт старих, нові послуги і нові методи лікування – усе це наявне у Центральній міській лікарні. Колектив відділень формується за принципом команди однодумців, і в цьому є запорука успішної праці.

Свого часу саме Центральна міська лікарня стала тим закладом в області, де почали впроваджувати малоінвазивну хірургію, найновіші методики лікування.  Лікарня і сьогодні залишається багато в чому першою і єдиною, навіть на обласному рівні у таких видах допомоги, як унікальні кардіохірургічні втручання, які виконують фахівці ЦМКЛ за допомогою лікарів Інституту серця МОЗ України; впровадження лікування серцевих аритмій; ендопротезування; втручання на хребті при складних травмах і патологіях, розвиток напрямку трансплантації – це лише видима частина медичного "айсберга" ЦМКЛ.  Лікарі закладу та керівництво  не збираються на цьому зупинятися, а постійно вдосконалюють свої знання, навички, постійно розвиваються і йдуть в ногу з часом, опановуючи надсучасні методики лікування і відновлення пацієнтів.

І це, запевняємо вас, не пусті слова: невдовзі сумчани отримають ще декілька нововведень, які, як і завжди, слугуватимуть на благо і здоров’я містян та мешканців області.


Сучасна операційна нового відділення судинної хірургії КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР


А завтра була війна…

Наприкінці 2021 р. Центральна міська клінічна лікарня працювала у штатному режимі, будувала плани на створення центру серцевих захворювань, розширення можливостей реабілітації, трансплантації та багато іншого… Лікарі, медсестри, молодший медичний персонал, усі працівники великого закладу працювали у звичному напруженому режимі, допоки зранку 24 лютого усю країну не шокувала звістка: "Почалася війна! Київ бомблять!".

Звісно, декому з лікарів, які працюють у ЦМКЛ, вже доводилося бачити війну, адже фахівці міської лікарні надавали медичну допомогу військовослужбовцям на лінії фронту ще з 2014 р. Але тоді більшість колективу знали про бойові дії лише з новин і розповідей колег. А тут по місту їдуть ворожі танки, а неподалік самої лікарні точаться бої. Тоді, завдяки силі духу і власному прикладу саме директора Валентини Домінас, увесь персонал лікувального закладу зібрався, і почав працювати у невідомих до цього часу умовах.

Тоді ЦМКЛ була єдиним медичним закладом у місті, який не припинив свою роботу ні на годину, і надавав пацієнтам увесь спектр медичних послуг, за виключенням, хіба, деяких планових оперативних втручань -  частину з них  довелося відтермінувати до більш безпечного часу в місті. Лікарня мала запас усіх потрібних лікарських засобів і продовольства. Всі запаси були сформовані завчасно, з розрахунку на 3-4 місяці, адже, як сьогодні згадує пані Домінас, ситуація ще наприкінці року була нестабільна, і у повітрі віяло чимось недобрим.


Симультанні операції - сучасний метод комбінування оперативних втручань, що дає можливість позбутися декількох проблем одночасно! На фото: лікарі-урологи та лікарі- хірурги КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР, які за 4 години провели пацієнту одночасне лікування аденоми предміхурової залози та двобічної пахової кили (грижі).


У найважчий для Сум воєнний місяць саме ЦМКЛ стала тим місцем, де кожен, хто мав у тому потребу, отримував медичну допомогу будь-якого рівня. У травмпункті накладали шви і гіпси травмованим, у кардіології лікували хворі серця, в операційних оперували пацієнтів.

Новим викликом для лікарів стали поранені захисники Сум, які вперше були госпіталізовані до закладу вже під вечір 24 лютого. На той час з бойовими травмами медики лікарні не були добре знайомі, але, як кажуть, і цей іспит склали на відмінно: усім надали допомогу, усіх, кого могли, вилікували і поставили на ноги. Звісно, напруження в колективі було, як і у будь-кого у той час; звісно, люди боялися більше невідомості і того, що можуть залишитися одні, але особистий приклад директора, яка кожного дня була на робочому місці, кожного дня проходила по усіх відділеннях, аби колектив на власні очі бачив, що вона тут, підбадьорював їх і давав сили працювати далі.

У той важкий час міська лікарня стала для деяких містян місцем, де можна було знайти як життєво необхідні, так і найпростіші ліки, аптеки тоді вже розпродали усе, а  хвороби у людей  нікуди не зникли.
Завдяки співпраці з деякими волонтерськими організаціями, медичні працівники ЦМКЛ надавали сумчанам, які залишилися без догляду рідних, медичну допомогу вдома. Для цього заклад створив мобільні бригади, що відвідували самотніх пенсіонерів та тих, хто потребував лікування,  але не міг самостійно дістатися до лікарні.

Саме той час показав, хто чого вартий, саме той час об’єднав колектив і зробив відносини у ньому більш близькими, довірливими. Колектив став справжньою родиною, де турбуються не лише про пацієнтів, але й про потреби один одного, такі як обід та вечеря, сон, безпека. Хтось з працівників приводив на роботу дітей, адже вдома їх залишити ні з ким та й небезпечно, хтось за дітьми доглядав, доки батьки працювали,  хтось підвозив колег додому й на роботу, адже громадський транспорт не працював, а хтось турбувався про лікарняний побут, адже деяка частина колективу вимушена була залишатись жити в лікарні. Доки область не була деокупована і не налагодився автомобільний зв'язок, навіть хворі з інших міст залишалися в закладі, їх не виписували, адже людям не було куди йти.

Наперекір війні

Перший воєнний рік показав, що Центральна міська клінічна лікарня – це єдиний організм, у якому кожен знаходиться на своєму місці, і  кожен готовий допомоги іншому. Як тільки військове загострення у місті минуло, колектив та лікарі закладу  знову взялися за роботу: відкривати нові відділення, робити ремонт, закуповувати нове обладнання та опановувати нові методики лікування, такі як ендопротезування ліктьового суглоба,  лікування аритмій методом абляцій,  встановлення трьохкамерних  "водіїв ритму" хворим з серцевою патологією, лікування пухлин методом  емболізації, а також  зробили  перші кроки у трансплантології, а вже сьогодні близько 30 пацієнтів отримали здоровий орган і шанс на повноцінне життя.


Патріотична акція колективу  КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР до Дня незалежності України


Завдяки співпраці з НСЗУ лікарня має змогу розширювати свої можливості та вдосконалюватися.
За 2022 р. колектив закладу не просто опанував, але й зробив звичайною справою  роботу  мультидисциплінарних бригад, які завдяки злагодженості і професійності проводять лікування на декількох суміжних органах за одне оперативне втручання. Так працюють кардіологи та судинні хірурги,  хірурги-урологи і хірурги-гінекологи лікарні. Оперуючи разом, фахівці значно пришвидшують одужання пацієнта, адже не потрібно робити дві окремі операції.

А найголовніше, що за перший рік війни лікарня не втратила найціннішого, що у неї є – кадри. Майже увесь лікарський склад залишився працювати у медзакладі. Чи то війна, чи то мирний час, а людей потрібно лікувати. І колектив ЦМКЛ виконує це завдання на усі 100.

Умови для одужання

"Потрапляння до лікарні для будь-якої людини – це завжди стрес, - вважає директорка медичного закладу. – Для того, аби пацієнти могли зосередитися на одужанні, ми приділяємо велику увагу доброму відношенню персоналу до них та комфортним умовам перебування.
Старі обшарпані стіни, напіврозвалені меблі, одна лампочка в кінці темного коридору, туалетна кімната, до якої страшно заходити… Усе це вже давно забули як хворі, так і відвідувачі, які протягом останніх років потрапляють у Центральну міську лікарню.

Можна забезпечити операційні надсучасним обладнанням, але для якнайшвидшого одужання пацієнта важливі і умови, в відбувається лікування. Сьогодні палати у ЦМКЛ   є прикладом максимально комфортного мінімалізму, який дозволяє людині сконцентруватися саме на одужанні, а не на боротьбі з побутовими труднощами. Палати обставлені новими ліжками і меблями, санітарні кімнати оснащені новими душовими кабінами та іншою сантехнікою, коридори усіх відділень вночі мають спеціальну підсвітку, яка не заважає пацієнтам відпочивати, але в той же час дає можливість безпечно  пересуватися. Кожне ліжко у палатах застелене свіженькою постільною білизною.


Директор КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР Валентина Домінас


Особливою гордістю і досягненням за 2023 р.,  саме в побутовому плані, у закладі вважають введення в експлуатацію другого ліфта у 2 стаціонарному корпусі. Протягом багатьох років ліфт тут був відсутній, тому пацієнти відділення реабілітації, яке знаходиться на 2 поверсі, здебільшого проводили час лише у стінах лікувального закладу, адже вийти по сходах на вулицю їм було важко. І от багаторічна мрія і пацієнтів, і медичних працівників здійснилася. Ліфт був встановлений за кошти лікарні. 

Не лікуванням єдиним

Колектив ЦМКЛ зараз налічує більше 800 працівників, у кожного з яких свій характер, свої проблеми і радості. Заради згуртованості колективу та підтримки один одного, а також з метою відволіктися від важкої праці, адміністрація закладу завжди дбає про можливість зібратися та зробити щось разом, щось корисне для лікарні, міста та пацієнтів.  До державних свят і визначних дат організовують патріотичні флешмоби, підтримують усі благодійницькі починання у колективі. До Дня вишиванки одягаються у національний одяг та влаштовують патріотичну акцію, на День Конституції усім колективом запускають в небо голубів,   які є не лише символом миру, а й символом самої лікарні, у День Незалежності разом плетуть патріотичну «вишиванку», яка ще довго  милуватиме око колективу та пацієнтів.  При цьому, не забувають і про тих, хто знаходиться зараз на лікуванні у закладі, а до цього ціною власного здоров'я захищав нас на полі бою. До кожного свята колектив робить невеличкі подарунки нашим захисникам, які лікуються в закладі.
Колектив медичного закладу не афішує свої благодійні справи, але регулярно донатить на ЗСУ, а для пацієнтів-військових робить усе, аби ті відчували себе  максимально комфортно і зручно.

Зупинятися не планують

Не зупинятися на досягнутому і завжди шукати те, що ще не опановане, те, що ще незвідане. Саме таке завдання ставить перед підлеглими директор ЦМКЛ Валентина Домінас. "Коли в колективі немає рушійної сили, він не розвивається, поступово деградує та не забезпечує виконання поставлених завдань у повному обсязі. У центральній лікарні дуже багато молодих перспективних спеціалістів, які будуть працювати після тих, хто стоїть "над ними" зараз. Кожен визначний спеціаліст у будь-якій професії має залишити після себе таких людей, які замінять його у свій час", - вважає директорка.

Попри те, що у ЦМКЛ вже є усі відділення, які можуть надавати повний спектр медичних послуг містянам, усі ці відділення укомплектовані сучасним устаткуванням, лікарня продовжує розвиватися і нарощувати свою інфраструктуру.  Нещодавно, за підтримки  ООН заклад отримав нове реабілітаційне обладнання і створив унікальні майданчики на свіжому повітрі, укомплектовані тренажерами для занять фізичною реабілітацією. Це на сьогодні є як ніколи актуальним, адже саме фізична реабілітація – це той напрямок, який дає пацієнтам після важких травм і хвороб спосіб відновитися і повернути собі не просто життя, а якісне життя. "Наше реабілітаційне відділення  сучасне, повністю оснащене, у ньому працюють надзвичайні професіонали, які живуть своєю справою, - не без гордості в голосі розповідає Валентина Домінас. – Але сьогодні НСЗУ дозволяє хворим перебувати у реабілітаційному відділенні лише 2 рази на рік. А багатьом людям цього замало, вони б хотіли і далі продовжити заняття з реабілітації під наглядом спеціаліста. От ми і надамо їм таку можливість, створивши ці майданчики".

Реабілітаційні майданчики, які невдовзі мають запрацювати у ЦКМЛ, будуть у вільному доступі для усіх охочих, вони будуть відкриті протягом усього дня, і на ньому завжди буде присутній медичний працівник, під наглядом якого проходитимуть заняття. Цей досвід лікарня "підгледіла" у японців та китайців, а тепер втілює у Сумах.

Операція "кластерізація"

У рамках продовження медичної реформи, проаналізувавши кадровий потенціал та матеріально-технічну базу, Міністерство охорони здоров’я України визначило КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР, як кластерний заклад. Лікарня вже є опорною в м. Суми та забезпечує лікування не лише сумчан, але й мешканці усіх населених пунктів Сумщини й навіть інших областей України. ЦМКЛ як кластерний заклад забезпечуватиме надання усіх видів ургентної допомоги. А знаючи потенціал і надзвичайну жагу впровадження усього нового і надсучасного лікарями ЦМКЛ, сумчани можуть бути впевненими – у Центральній міській клінічній лікарні можна отримати не тільки усю необхідну медичну допомогу, її персонал зробить усе можливе, аби пацієнт пішов додому здоровим і повертався сюди якомога рідше.

Відзнаки і нагороди

Колектив лікарні завжди шанувався  своїми колегами і пацієнтами. Вже декілька років поспіль   колектив лікарні отримує нагороди від Міжнародної програми «Лідери ХХІ століття».  Директорка КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР Валентина Домінас має статус «Заслужений лікар України»,  Почесну Подяку Поважної ради лікарів «За лідерську позицію, професійну звитягу та громадянську  позицію, яка вселяє впевненість у Перемозі Українського народу» та навіть Подяку Голови Верховної ради України за  значний особистий внесок у розвиток системи охорони здоров’я.



Лікарка Марина Романівна БІЛІНСЬКА, яка за власним бажанням у складі Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М. Пирогова надає допомогу пораненим військовим у зоні бойових дій, в 2023 році отримала найвищу нагороду – «Орден Святого Пантелеймона».

Звісно, не заради нагород і грамот йдуть у цю професію, але визнання здобутків лікарів ЦКМЛ на найвищих державних рівня – це показник того, що медичний заклад працює і розвивається у вірному напрямку.

Мрії і плани

Ще трішки, і рік 2023 рік добіжить до кінця. Колективу Центральної міської клінічної лікарні є чим похвалитися і в плані медичному, і в плані інфраструктурному, і в плані людському.

Але "вічний двигун" Валентина Домінас вже знає, з чого вони почнуть рік новий: "У нас вже є проєкт на ремонт поліклінічного відділення, яке єдине у нашому закладі потребує відновлення.  Тож розпочнемо з цього".
Не полишають надію у лікарні і на те, що після нашої Перемоги депутати міської ради все ж звернуть увагу на зовнішній вигляд лікарні, на неякісні дороги навколо і на території закладу, і виділять кошти на приведення території медичного закладу у належний стан. Тим більше, що проєкт у адміністрації лікарні вже є в наявності.

Не полишає надії директор медичного закладу і на реконструкцію стаціонарного  корпусу, яка дала б змогу покращити умови лікування пацієнтів, збільшивши кількість палат, тим самим зменшивши кількість людей у одній кімнаті. Мріють у лікарні і про нове приміщення, яке є вкрай необхідним для того, аби зробити деяку структурну реорганізацію і покращити логістику на самій території закладу. Ну і звісно, в медичному плані у колективу лікарні також є далекоглядні плани, які сьогодні не хочуть говорити на широкий загал, адже як кажуть: «Хочеш розсмішити Бога, розкажи йому про свої плани».  Спочатку треба зробити, а вже потім – говорити.

Отже, за таким принципом і входить Центральна міська клінічна лікарня у новий рік і у Спроможну мережу медичних закладів Сумської області.

КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР
м. Суми, вул. Сумської артбригади, 13
Кол-центр: +38 (0542) 701-300 - цілодобово
Приймальне відділення: +38 (0542)  701 – 313
Відділення променевої діагностики: +38 (0542) 70-13-29
Клініко-діагностична лабораторія: +38 (0542) 701-327
Послуги транспортування з медичним супроводом: +38 050 808 58 91

Слідкуйте за нашими новинами:
Facebook: smkl1.sumy
Іnstagram: likarnya_sumy
Офіційний сайт лікарні: cmkl.sumy.ua
YouTube: @likarnya_sumy

Центральна міська клінічна лікарня –
завжди на варті Вашого здоров’я!


Ліцензія на провадження господарської діяльності з медичної практики Наказ МОЗ України від19.08.2019 №1830

ID
2
Комментариев
0
Просмотров
1067
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.