Завтра на Сумщині запрацюють е-рецепти

Алена Касаткина 31 марта 2023 в 11:40
Впровадження електронного рецепта (е-рецепт) на всі рецептурні лікарські засоби заплановане на з 1 квітня 2023 р.. І воно відбудеться, але з деякими нюансами через те, що в Україні діє воєнний стан.

Заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич повідомляє, що у 2022 р. е-рецепт введено на антибактеріальні лікарські засоби, наркотичні, психотропні препарати. Наразі вже виписано понад 500 тис. е-рецептів на антибактеріальні лікарські засоби.

Виписувати е-рецепт може будь-який лікар, зареєстрований в ЕСОЗ, що має електронний кваліфікований підпис. Також неважливо, в якому закладі охорони здоров’я лікар працює — державному, приватному, комунальному, чи він зареєстрований як фізична особа — підприємець.

Виписувати е-рецепт можна будь-якому пацієнту, незалежно від того, чи має він декларацію з лікарем. Головна вимога, щоб пацієнт був зареєстрований в ЕСОЗ.

Відпускати рецептурні ліки за е-рецептом можуть як комунальні, так і приватні аптеки, які підключені до ЕСОЗ.

Ірина Ліштаба, експерт з фармацевтичних питань, проєктний менеджер проєкту «Електронний рецепт» ДП «Електронне здоров’я», поінформувала, що з квітня 2023 р. діятиме перехідний період, під час якого пацієнт самостійно обиратиме — отримувати йому паперовий рецепт на рецептурному бланку форми № 1 або форми № 3 (залежно від групи ліків) чи е-рецепт з надсиланням йому смс-повідомлення про номер рецепта та номер його погашення.

Проте, якщо у закладі відсутня технічна можливість виписати е-рецепт, то пацієнту дозволяється виписувати паперовий рецепт на відповідному бланку.

Номер е-рецепта та код його погашення будуть надходити пацієнтам у вигляді смс-повідомлення на їх номер мобільного телефону

Паперові рецепти виписуватимуться у таких випадках:
* якщо пацієнт обрав саме таку форму рецепта на лікарські засоби, які він оплачуватиме власним коштом;
* у разі відсутності технічної можливості на період дії воєнного стану (відсутність світла, зв’язку у закладі охорони здоров’я);
* у разі виникнення збою у роботі центральної бази даних ЕСОЗ, який унеможливлює виписування е-рецептів;
* на екстемпоральні лікарські засоби;
* на лікарські засоби, які відпускаються на пільгових умовах за рахунок коштів місцевих бюджетів згідно з постановою КМУ від 17.08.1998 р. № 1303;
* на рецептурні ліки, які призначаються фельдшерами, за винятком наркотичних, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, а також лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації.
Багатьох сумчан похилого віку турбує питання, яким чином вони зможуть отримати е-рецепт, якщо не мають смартфона, а користуються старенькими кнопковими телефонами.

Таких пацієнтів заспокоїмо одразу – е-рецепт МОЖНА БУДЕ ОТРИМАТИ І НА КНОПКОВИЙ МОБІЛЬНИЙ ТЕЛЕФОН
Адже е-рецепт для пацієнта – це по суті набір цифр, такий самий, як і е-направлення, які успішно введені в обіг вже декілька років тому. Тобто, е-рецепт буде приходити пацієнтам на будь-який телефон у вигляді смс з цифровим кодом, який і потрібно буде надати в аптеці для отримання призначених ліків.

Фото storage.dtkt.ua
Матеріал створений у рамках
Програми партнерства у галузі мас-медіа в Україні
IREX/Представництво Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів


40
Комментариев
0
Просмотров
1100
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.