Як сумчанам підготуватися до життя в умовах повного блекауту

Алена Касаткина 03 февраля 2023 в 16:43
Вже понад 11 місяців російські війська тероризують Україну, а у листопаді-січні почастішали ракетні атаки на нашу енергетичну інфраструктуру. Все частіше атаки призводять до повного знеструмлення областей, серед яких і Сумщина. Наші енергетики навчилися злагоджено і швидко, професійно діям місцевих енергетиків, область вдалося вивести з блекауту менше ніж за добу.

Але після кожної нової ворожої атаки по критичній інфраструктурі, резерви запчастин зменшуються, а пошкодження збільшуються. Якими будуть наслідки інших можливих ударів, складно передбачити, але сценарій з блекаутом влада не виключає.



Отже, сумчанам рекомендують запасатися всім необхідним – водою, харчами, ліхтариками, теплим одягом – а також розглянути можливість переїзду за місто на випадок тривалого відключення електрики.



Нагадаємо, у м. Суми та по області відкриті Пункти Незламності, які стануть прихистком для жителів Сумської області і разі настання критичної ситуації в енергетиці.


Попри те, що зараз ситуація в області більш-менш стабільна, сумчанам не зайве буде подбати про “блекаутні запаси” вже сьогодні. Речник ДСНС у Сумській області Олег СТРІЛКА каже, що такі домашні резерви ніколи не пропадуть і стануть у пригоді якщо не у випадку блекауту, то ви зможете використати їх у будь-який інший час. Якщо ви ще раніше подбали про підготовку до блекауту і робити такі заготовки, то спеціалісти радять час від часу перевіряти їхню медичну і їстівну складову на строки придатності, аби не нашкодити собі вживання протермінованої провізії.

Їжа та одяг
Заздалегідь потрібно запастися теплим одягом, купити за можливості термобілизну з натуральних матеріалів, а не ту, яка розрахована на туристичні потреби або для занять спортом. Коли холодно, краще надягати кілька шарів одягу, а під низ термобілизну.
Обов’язково потрібно мати запас питної води на три-чотири дні з розрахунку три літри на людину на день. Запас продуктів потрібно робити з огляду на те, щоб вони не зіпсувалися без холодильника і їх можна було споживати за найменшої термічної обробки.

Насамперед це:
* м’ясні та рибні консерви (не домашнього приготування);
* сублімовані продукти – каші, супи та готові страви, які достатньо залити невеликою кількістю окропу;
* сухарі, хлібці, печиво, шоколад, батончики, згущене молоко;
* горіхи та сухофрукти.

Щодо продуктів, які залишилися в холодильнику: їх можна винести на балкон, якщо температура повітря близько нуля або нижче. Те, що швидко псується, варто з’їсти у першу чергу, продукти, у чиїй свіжості сумніваєтеся, краще викинути.

Гігієна
“Технічна” вода не менш важлива, ніж питна. Особливо у місті, де мешканці багатоповерхових будинків користуються не лише водопроводом, а й централізованою каналізацією. Запас води для гігієнічних процедур потрібно зробити із розрахунку 12 літрів на людину на добу.

На випадок відключення води та світла можна купити вологі серветки, сухий шампунь та “сухий душ” (у комплект входить спеціальна губка, просочена гелем, а також рушник. Для використання потрібно лише 50 мл води).
Дорожче буде коштувати портативний душ – ємність, яку потрібно наповнити водою та закріпити у ванній.

У багатоквартирному будинку через блекаут може не працювати каналізація. Фахівці радять використовувати пакети для сміття, в які можна налити трохи води із содою, щоб нейтралізувати запах (або покласти трохи наповнювача для котячого туалету).

Тепло та світло
Ліхтарики та свічка, напевно, зараз є у запасі кожного українця. Зручніший, але й дорожчий варіант, кемпінгові ліхтарі, портативні лами. Батарейки та павербанки зараз не розкіш, а необхідне придбання, яке дозволить вам деякий час почуватися “енергетично незалежними” від тих самих “Пунктів незламності”. Як альтернативні джерела енергії, можна також використовувати акумулятори, зарядні станції та генератори. Але пам’ятайте, що генератор у жодному разі не можна встановлювати вдома і, навіть, на балконі. Це – порушення правил користування обладнанням і вкрай небезпечно для життя.

Їжу зручно готувати на туристичній газовій плиті зі змінними балонами. Одного балона вистачає загалом на годину користування. У разі блекауту не буде опалення. Щоб зберегти тепло у квартирі, краще зібратися всім в одній кімнаті, заклеїти щілини у вікнах, стіни можна утеплити килимами. Заздалегідь можна запастися зимовими спальниками, хімічними грілками або термоковдрою.

Для лікування
Ліки, які потрібно регулярно приймати, краще закупити із запасом на кілька місяців. Також потрібно зробити запас батарейок для медичних гаджетів. Придбати запасні окуляри чи лінзи, якщо ви ними користуєтеся. Про всяк випадок, рекомендує МОЗ, варто дізнатися адресу найближчої лікарні та записати її. Ви можете завантажити офлайн карту, щоб знайти, як дістатися.

Фото Главком, marketer.ua

Матеріал створений у рамках
Програми партнерства у галузі мас-медіа в Україні
IREX/Представництво Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів


43
Комментариев
0
Просмотров
1293
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.