Як працюють “Пункти Незламності” у Сумах

Алена Касаткина 20 января 2023 в 12:30
За даним Сумської міської ради, у Сумській МТГ зараз налічується майже 100 “Пунктів Незламності”. Деякі з них створені підрозділами ДСНС та обласною владою, але більшість – місцевою владою.





Розташовані вони здебільшого у приміщеннях комунальної власності. Аби знайти найближчий до вас Пункт незламності, вирушайте до найближчого дитячого садочка чи школи у вашому мікрорайоні: там ви точно знайдете місце, де можна буде зарядитися і зігрітися.

Повний перелік ПН по м. Суми можна знайти на сайті Незламність

“Відповідно до розпорядчих документів ПН – це об’єкт, який функціонує у випадку настання критичних ситуацій, зокрема, тривалої відсутності електропостачання (стан блекауту)”, – пояснює заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ.

Зараз на ПН у школах і дитячих садках містяни мають змогу підзарядити гаджети та попрацювати там, якщо є така необхідність, лише тоді, коли у Пункті наявне централізоване електропостачання. Генератори, якими ПН забезпечені, будуть використовуватись лише при блекауті, а зараз, навіть не зважаючи на довгу відсутність світла у домівках, це не доречно.

ЦІЛОДОБОВО І БЕЗКОШТОВНО. Усі “Пункти Незламності” працюють за цим принципом. В них тепло, завжди є вода і світло. Тут можна випити гарячого чаю, зігрітися і підзарядити свої гаджети


“Загалом по місту розгорнуто до 100 ПН і в них різна черга відключення, – продовжує Станіслав Поляков. – Тож, якщо в тому ПН, що біля вашого будинку, немає світла, можна звернутися до будь-якого іншого, де за графіком світло є, та скористатися усіма необхідними послугами”.

На міських Пунктах незламності сумчани матимуть змогу погрітися і підзарядити свої гаджети, таких “розкошів”, як інтернет, там немає.



Чи готова Сумщина
Обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій провела розширене засідання, де аналізували стан справ з підготовкою до можливого режиму блекауту у громадах області. Відповідальні голови громад звітують, що обласні “Пункти незламності” за потреби готові працювати у цілодобовому режимі та забезпечені всім необхідним щонайменше на 5 діб.

ДСНСники Сумської області налагодили роботу системи сповіщення людей про небезпеку в умовах відсутності електроенергії: за допомогою спецавтомобілів ДСНС людей сповіщають про настання повітряної тривоги та про наявні поряд “Пунктів незламності”.

Якщо станеться екстрена ситуація повного блекауту і тривалий час будуть відсутні електроенергія, мобільний зв’язок та інтернет, то сповіщення зі службових авто буде одним з варіантів оповіщення жителів та гостей Сумщини про загрози та небезпеки.



Речник ДСНС у Сумській області Олег СТРІЛКА повідомив, що надзвичайники відпрацювали маршрути, за якими, у разі потреби, будуть курсувати спецавтомобілі з гучномовцями. Також розроблений алгоритм дій, щоб рятувальникам допомагали правоохоронні органи.

“Ми зможемо у випадку блекауту оперативно доносити інформацію, ту, яку зараз громадяни отримують через телеграм-канали, через засоби масової інформації, інтернет. Тобто, загрози артилерійських ударів, загроза авіаударів або інші небезпечні фактори, які можуть виникати через ворожі дії”, – зазначив Олег Стрілка.

За словами Дмитра Живицького, у прикордонних громадах, де немає можливості оповіщення через ДСНС, облаштують локальну систему, зараз працюють над тим, аби забезпечити безперебійну роботу FM радіостанцій у таких громадах.



Днями Сумська області отримала майже 100 потужних генераторів від благодійних фондів UAIM та Help-Hilfe zur Selbsthilfe_Ukraine. Вони стануть у пригоді, якщо ворог і надалі буде знищувати критичну інфраструктуру України. Отримані генератори дозволять забезпечити електроенергією та теплопостачанням «Пункти незламності» для підтримки понад 10 000 жителів області.




Ворог намагається посіяти паніку серед українців, але влада центральна, і влада на місцях запевняють, що виїздити з ваших домівок поки немає потреби. Причин для паніки немає. А от подбати про запаси найнеобхіднішого для себе, для родини на випадок блекауту, а також знайти адреси найближчих до ваших будинків “Пунктів незламності”, магазинів та аптек, які працюють від генераторів, потрібно вже зараз.

Матеріал створений у рамках
Програми партнерства у галузі мас-медіа в Україні
IREX/Представництво Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів


46
Комментариев
0
Просмотров
596
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.