Пенсіонерам Сумщини індексують пенсії

Алена Касаткина 10 апреля 2023 в 15:41
Заступниця начальника управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області Альона Заставенко повідомила, що з 1 квітня у нашій області, як і по Україні в цілому, було проведено перерахунок пенсійних виплат від держави тим пенсіонерам, які працюють і страховий стаж яких збільшується. Перерахунок пенсії проведуть для осіб, які після призначення/попереднього перерахунку продовжували працювати та на 1 березня 2023 року здобули право на проведення перерахунку (тобто або набули 24 місяці страхового стажу, або пройшло два роки від призначення пенсії чи попереднього перерахунку).

За підрахунками ГУ ПФУ в Сумській області, таких людей у нас налічується приблизно 60 тисяч.

За словами представниці ПФ, перерахунок здійснять автоматично і пенсіонерам не потрібно особисто звертатися до органів ПФ по області.

Ще одним нюансом, на який пенсіонерам слід звернути увагу, є зміни у Податковому кодексі, у результаті яких звітність по заробітній платі, яка і є основою для вирахування суми індексації, тепер подається щоквартально. Отже, фактичні цифри працівники пенсійного фонду отримають десь у середині травня, і саме тоді вони зможуть порахувати усе і заднім числом доплатити пенсіонерам, що працюють, їхню індексовану пенсію.

Також представниця Пенсійного фонду України в Сумській області повідомила, що на цю індексацію не вплинуть будь-які додаткові щомісячні компенсаційні виплати, які були призначені за ініціативи президента з 2020 по 2022 рік для пенсіонерів віком старше 70 років. Але вони зберігаються і будуть виплачуватися і надалі.

А з 1 липня на індексацію пенсійних виплат можуть розраховувати держслужбовці, колишні службовці місцевих органів влади, науковці, журналісти. Цим категоріям пенсіонерів за декілька останніх років не проводили індексацію виплат.

Фото з відкритих джерел
Матеріал створений у рамках
Програми партнерства у галузі мас-медіа в Україні
IREX/Представництво Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів


36
Комментариев
0
Просмотров
963
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.