Клуб “ПоЧАТок” – психосоціальна підтримка літніх сумчан

Алена Касаткина 28 марта 2023 в 10:45
Сумський “Клуб для людей поважного віку “ПоЧАТок” заснували волонтери Сумської місцевої організації Товариства Червоного Хреста України.

Щоб зібрати членів клубу потрібне приміщення. Таким прихистком для проведення занять стали бібліотеки-філії Сумської централізованої бібліотечної системи, з якими був підписаний меморандум про співпрацю.





Діяльність клубу передбачає постійну роботу з уразливими верстами населення, а саме людьми поважного віку та інвалідами, особами, які опинилися у «соціальному вакуумі» завдяки військовим діям.

Напрямки роботи клубу: перша допомога, психологічна підтримка, творча майстерня, медіаграмотність.

Як розповідає керівниця програми ПСП для людей похилого віку волонтер Сумської МО ТЧХУ Людмила КРАСНОЖОН, ще у квітні 2022 р. навколо товариства ЧХ у Сумах зібралися люди, які хотіли допомагати містянам. Спочатку психосоціальну підтримку волонтери надавили під час видачі гуманітарної допомоги нужденним. Пізніше виникла ідея створення клубу психосоціальної підтримки в межах міста. А вже у листопаді розпочав свою роботу Клуб “ПоЧАТок”.





Відтепер щосереди та щочетверга у більшості бібліотек нашого міста волонтерами Сумської МО ТЧХУ проводяться засідання клубу “ПоЧАТок”. З розкладом занять можна познайомитися на сторінці клубу(Бажано посилання)

Отримувати знання не пізно у будь-якому віці, тому відвідувачі клубу “ПоЧАТок” завжди радо вітають і з цікавістю слухають сертифікованих міжнародним Червоним хрестом тренерів. Заняття з мінної небезпеки проводить волонтер СМО ТЧХУ Олексій Величко, з основ надання першої медичної допомоги фахівець департаменту першої допомоги ТЧХУ Лариса Голубкова, отримують корисні навички самодопомоги у стресових ситуаціях від фахівця департаменту психосоціальної підтримки ТЧХУ Юлії Гриценко, заняття творчої майстерні проводять керівник креативного клубу «Чемодан» Тетяна Косторна та волонтер Ольга Кібік.





На цих заняттях відвідувачки не просто отримують нові знання з психології, першої допомоги та мінної небезпеки, а й виготовляють ручні вироби. На цю діяльність у довоєнний, до пенсійний час просто не вистачало часу. Волонтерка Тетяна Косторна проводить лекції з історії живопису, знайомить членів клубу “ПоЧАТок” з життям і творчістю відомих художників, а потім усі разом вони намагаються створити власну картину у техніці. Ольга Кібік допомагає створити ляльку-мотанку власними руками, як іграшку, друга, оберіг.

Якщо ви або ваші старші родичі маєте декілька вільних годин протягом робочого тижня, якщо ви розумієте, що вам набридло сидіти вдома і дивитися серіали, знаходьте найближчу до вас бібліотеку і запитайте у бібліотекаря, чи працює у них Клуб “ПоЧАТок”. І вже наступної середи у вас з’являться нові знайомі, нові знання і нове коло інтересів.



Для тих літніх сумчан, хто має сторінки у соцмережах, відповідь питання, як потрапити на зустріч клубу, стає ще простішою. Щотижня на офіційній сторінці Клубу “ПоЧАТок” і Сумської МО ТЧХУ у Фейсбуці з’являється розклад занять з темами і адресами бібліотек. Вам лише потрібно обрати те, що вам до вподоби і зробити перший крок – прийти на зустріч. А далі, гарантують волонтери Клубу “ПоЧАТок”, вам сподобається і ви будете чекати наступних зустрічей з нетерпінням.





Прийшла весна, і волонтери “ПоЧАТку” вже будують плани на майбутнє: сонце і тепло спонукає їх вивести сумчан на вулиці, але не просто походити, а провести час з користю: у планах волонтерів заняття скандинавською ходьбою і художні пленери на свіжому повітрі, екскурсії по місту.

Клуб психосоціальної підтримки “ПоЧАТок” Сумської місцевої організації Товариства Червоного Хреста України запрошує літніх сумчан долучитися.





Фото Клуб “Початок”

Матеріал створений у рамках
Програми партнерства у галузі мас-медіа в Україні
IREX/Представництво Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів


45
Комментариев
0
Просмотров
992
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.